Yaşlı annem kız kardeşimin saldırganlığından acı çekiyor

kolluk

New member
Baba şiddet uyguluyordu ve şimdi ilk doğan çocuk da annesine en azından sözlü olarak aynı şekilde davranıyor. Petra K. ailedeki anlaşmazlığı nasıl çözebileceğini merak ediyor. Julia Peirano bunun sebebini bulmaya koyulur.

Sevgili Dr. Peirano,

84 yaşındaki annem, 60 yaşındaki kız kardeşim Ulrike yüzünden büyük acı çekiyor. Ulrike'nin toplum içinde bile annemize bağırdığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Aniden tartışmaları kışkırtıyor. Son olaydan sonra annem bana ondan korktuğunu itiraf etti. Uzun zaman önce ölmüş olan babamız şiddet yanlısı ve asabi biriydi. Onun yüzünden annemiz dahil herkes acı çekti. Ulrike ona benziyor ve giderek daha çok benziyor. Herhangi bir suçun farkında değil, her zaman sadece diğerleri. Kendi “gerçeğini” uydurmak için manipüle ediyor ve yalan söylüyor.

Artık uyum arayışında olan annem zor bir adım attı ve Ulrike'ye onu şimdilik görmek istemediğini söyledi.

Ben 46 yaşındayım, bunun tutarlı olduğunu düşünüyorum ve onu bu konuda destekliyorum ama aynı zamanda onun nasıl acı çektiğini de görüyorum. Her zaman hiçbir zaman var olmayan mükemmel aile imajına tutunmak istemiştir ve şimdi bunun farkına varıyor. Hatalar yaptı, babasının taşkınlıklarından bizi asla korumadı ve onunla tehdit etmedi ama bu çok uzun zaman önceydi, farklı bir zamandaydı ve hayatının sonuna doğru onunla tekrar yüzleşmeye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. zaten içinde taşıdığı şeyler.

Öte yandan kız kardeşim giderek daha da sinirleniyor gibi görünüyor. Örneğin, başarısız evliliklerinden dolayı ailesini suçluyor ve 58 yaşındaki kardeşimiz ile benim her zaman ona tercih edildiğimizi iddia ediyor. Şu ana kadar bununla bu kadar kötü bir şekilde başa çıkmasına şaşırdım.

İki yıldan fazla bir süre önce ondan ayrıldım ve yavaş yavaş ondan uzaklaştım ve artık yalnızca yüzeysel olarak iletişim kuruyoruz. Sorunları konuşarak çözme girişimini reddettim çünkü deneyimler bunun anlamsız olduğunu gösterdi: o haklı, diğer herkes haksız. Onu değiştiremem, sadece “kendimi dışarı çekebilirim”. “Değerli bir şeyi kaybettiğimizi” düşünüyor ama gerçek anlamda hiçbir şey “kaybetmedik” ama davranışıyla geri çekilmemi kışkırttı. Ailede ona sınırları gösteren tek kişi benim ve artık öfkesini annemizden çıkaracağından korkuyorum çünkü her türlü tartışmadan kaçınıyorum.

Ama belki de bunların hepsi onun kişisel tatminsizliğine bir çıkış yolu sağlamak için sadece bahanelerdir. Tahmin etmem gerekirse: Ulrike'nin başı dönüyor. Stres atmak için zincirin en zayıf halkası olan annesine yöneldiği izlenimine kapılıyorum.

Annemi korumak istiyorum ama daha fazla sorun yaratmadan kendimi burada nasıl konumlandıracağımı bilmiyorum. Sorunları fiziksel şikayetlerle kendini gösteriyor ve kendisi zaten hassas bir insan. Anne çok yorucu olabilir ama hiçbir şey Ulrike'ın sözlü şiddet içeren davranışını haklı çıkaramaz.

Bir şey yapabilir miyim?

Tavsiyen için teşekkürler!
Petra K.

© Kirsten Nijhof
Dr.Julia Peirano: Aşkın Gizli Kodu

Hamburg-Blankenese ve St. Pauli'de özel muayenehanelerde davranış terapisti ve aşk koçu olarak çalışıyorum. Doktoram için ilişki kişiliği ile aşkta mutluluk arasındaki bağlantıyı araştırdım ve ardından aşk hakkında iki kitap yazdım.

Tedavi çalışmalarım hakkında bilgiyi www.julia-peirano.info adresinde bulabilirsiniz.

Sorularınız, sorunlarınız veya kalp kırıklığınız mı var? Lütfen bana yazın (en fazla bir A4 sayfası). Soruların ve cevapların Haberler'de isimsiz olarak yayınlanabileceğini belirtmek isterim.

Sayın Petra K.,

Açıklamanızı okuduğumda kendimi etkilenen aile üyelerinin çoğunun yerine koydum ve şefkat hissettim. Burada değinilen bazı sorunları ve travmaları uzun süredir terapi gördüğüm hastalardan biliyorum ve bunun neyle ilgili olabileceğini daha derin bir düzeyde hayal edebiliyorum.

Öncelikle annenize üzüldüm. Şu anda 84 yaşında, görünüşe göre şiddet uygulayan kocasıyla zor bir hayat yaşamış, onu terk edememiş ama üç çocuğunu onunla birlikte büyütmüş. Ve belli ki kendini bu adama karşı savunamayacağını ya da çocuklarını ondan koruyamayacağını hissediyordu. Öfkeli ve şiddet yanlısı adamın herkesi nasıl korkuttuğuna, çocuklara ve kendisine nasıl zarar verdiğine tanık olmak zorunda kaldı ve sonuçta aile içinde kalabilmek ve bir yanılsama olan dış cepheyi sağlam bir şekilde dışarıya karşı koruyabilmek için birçok duyguyu bölmek zorunda kaldı. dünya. Bir adım daha ileri giderek annenin neden böyle bir adamı seçip onu terk etmediğini kendime soruyorum, bu da onun hayatında zaten şiddet ve saygısızlık yaşadığını gösteriyor.

Artık adam öldü ve barış gerçekten geri gelebilir, ancak görünüşe göre en büyük kız annesine “zorbalık yapıyor”, ona bağırıyor ve kendisini suçlu ve suçlanmış hissetmesine neden oluyor.

Ulrike'nin bunu neden yaptığını düşündüğümde ona karşı derin bir sempati duydum çünkü ondaki yaralı çocuğu gördüm. Ulrike senden 14 yaş büyük ve bu yüzden anne babanı senden farklı bir şekilde deneyimledi. Ulrike, en büyük kız olarak babasından tahmin edebileceğinizden çok daha fazla şiddete maruz kalmış gibi görünüyor. Babası ona şiddet uyguluyordu (darp mı? Sözlü şiddet mi? Hatta belki cinsel taciz mi?) ve annesi de diğer tarafa baktı, sorunu inkar etti ve kızını babasının insafına bıraktı. Hatta annesi onu babasının istismarcı davranışıyla tehdit etti.

Bu bir çocuk için travmatik bir durumdur! Uzun süre ailesinden şiddet gördü ve onu koruyacak, anlayacak kimsesi yoktu. Bunun gibi bir şey derin yaralar bırakır, temel güveni yok eder ve etkilenenlerin çoğu için, partnerlerle daha sonraki ilişkilerde ya aynı modelin tekrarlanacağı (kadın şiddet uygulayan bir erkek arar; erkeğin kendisi de sıklıkla şiddet uygular) ya da ilişkilerin başarısız olduğu anlamına gelir .

Size şunu söylemeliyim ki, kız kardeşinizin annenize çok kızgın olmasını ve bu kadar yıl geçmesine rağmen “Unut gitsin” diyememesini gerçekten anlayabiliyorum. Terapistler olarak biz çocukların tarafındayız çünkü çocuklar ebeveynlerini seçemezler, ebeveynlerinin onlara yaptıklarının insafına kalırlar. Ve ebeveynler çocuklarının sağlığından ve güvenliğinden sorumludur. Yani burada mağdur-fail ayrımı çok açık. Sadece kimse görmüyor.

Görünüşe göre annen bu durumla hiçbir zaman Ulrike'den samimi bir özür dilemeye yol açacak şekilde ilgilenmemiş ve sonuç olarak Ulrike hala çok kızgın. Ve bu bugün de devam ediyor; herkes ona karşı taraf tutuyor – kız kardeşi olarak sen de dahil – ve kimse onun acısını takdir etmiyor. Bunun yerine şöyle derler: “Neden bu kadar saldırgansın?” Veya: “Seninle hiçbir şey yapmak istemiyoruz!” Veya: “Annene karşı düşünceli ol.” (Ama ona hiç aldırış etmedi, bunun yerine onu bıçağa satan oydu).

Terapide şiddet veya istismardan etkilenen hastalarla ve onların ebeveynleriyle veya en az bir ebeveyniyle sık sık sohbet ettim. Ebeveynlerin çocuğun çektiği acıya ve psikolojik sonuçlarına nasıl tepki verdiği, ilişkinin ileriki safhaları açısından her zaman çok önemliydi. Çoğu zaman ebeveynler kendilerini haklı çıkardılar ya da hikayenin arkalarında bırakılmasını ve bizim yolumuza devam etmemizi talep ettiler. Özür duymamak, kucaklaşamamak, teselli alamamak hasta için ayrı bir travmaydı.

Ulrike'nin alev alev yanmasının ve bu kadar öfkeli olmasının nedeninin bu olduğunu hayal edebiliyorum.

Ve aile dramınıza dışarıdan baktığımda, doğal olarak size de şefkat duyuyorum, çünkü siz de şiddet uygulayan bir baba ve başka tarafa bakan bir anne ile benzer acılar yaşadınız. Ama siz aileyi bir arada tutmaya ve (aslında suç ortağı olan) annenizi korumaya çalışma rolünü üstlendiniz. Bu sizi kaybedilecek bir mücadeleye sürükler, çünkü kız kardeşinize ve kendinize şefkat duymanızı engeller.

Annenizin ve babanızın gözlerini kaçıran ellerinde başınıza gelenleri hiç düşündünüz mü? Bu kesinlikle işinize yarayacaktır. Huzur getiren, yaşadığı acılarla bir şekilde baş etmeye çalışan yapıcı kız çocuğu rolünde yaşamak elbette çok yorucu.

Yetkili bir psikoterapötik yardım alma ihtiyacını hissediyorsanız, bu iyi bir adım olacaktır. Çünkü öyle görünüyor ki siz de kendi duygularınızın ve kendi travmalarınızın çoğunu ayırmışsınız.

Aksi takdirde, annenizle olan tartışmalar da dahil olmak üzere, anneniz ile kız kardeşiniz arasındaki çatışmanın tamamen dışında kalmanızı tavsiye ederim. Zaten yeterince stres yaşadın.

Saygılarımla
Julia Peirano

#Konular