‘Üniversite kuracağız’ diyerek 11 milyonluk vurgun yaptılar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
‘Üniversite kuracağız’ diyerek 11 milyonluk vurgun yaptılar Antalya Manavgat’ta özel bir eğitim kurumu yöneticileri tarafınca 2011 ve 2012 yılında düzenlenen toplantılarda ilçede özel bir üniversite kurulması konusunda çalışmalar yapıldı. Okuldaki öğrencilerin velileri olan Manavgatlı esnaf ve iş insanları, üniversite için kurulan vakfa bağış yapmaları konusunda ikna edildi.

Çoğunluğu özel eğitim kurumunun yöneticisi olmak üzere Mart 2012’de 13 kişilik kurucular heyeti tarafınca 63 bin lira sermayeyle vakıf kuruldu. A.İ.’nin lideri olduğu vakıf, 75 öğrenci velisi ve esnaftan Ocak 2013 tarihine kadar üniversite kurulması kuralıyla çek ve senetler aldı.

Bağışçılara, üniversite ve özel lise için Manavgat’ın Sarılar Mahallesi’nde yan yana 2 farklı arsa alındığı ve yakında inşaata başlanacağı bilgisi verildi. Sarılar Mahallesi’nde temeli atılarak bina inşaatı başlanan yerin hazine yeri olduğu ve vakfa tahsis edilmediği ortaya çıkınca o periyot faaliyette olan Sarılar Belde Belediyesi tarafınca yıkım sonucu verildi ve inşaat yıkıldı.

Ortaya çıkınca ‘Vakfa 12 daire satın aldık’ dediler

Yükseköğretim Konseyi’ne (YÖK) üniversite kurulması konusunda yapılan müracaat ise 2013 yılı başında gerekli mali koşulları sağlayamadığı sebebi öne sürülerek kesin olarak reddedildi.

Vakfın üniversiteyi kuramayacağının ortaya çıkması üzerine kimi bağışçılara ödemeleri iade edildi. Bir kısmına da vakıf yetkilileri tarafınca, “YÖK’ün istediği mal varlığını sağlamak hedefiyle Manavgat’ta V.K. isimli müteahhitten 12 daire satın aldık. Bu dairelerle vakfın daima geliri olacak. Almanya’nın Aachen kentinde bina alıyoruz. Üniversite yurt haricinde da faaliyet gösterecek” denildi. bu vakitte kimi bağışçıların verdiği çek ve senetler piyasada üçüncü şahısların eline geçti. Çek ve senetleri tahsil eden üçüncü bireyler tarafınca icra takibi başlatılması üzerine vakıf yöneticileri hakkında Manavgat Cumhuriyet Savcılığı’na ‘Kamu kurumları kullanılarak dolandırıcılık yapılması’ suçlamasıyla şikayette bulunuldu. Şikayetleri inceleyen Manavgat Cumhuriyet Savcılığı, Mart 2016’da kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Dava açıldı

Vakfa bağış yapan G.K.K. ve B.J., vakıf yöneticileri hakkında ‘yolsuzluk’ teziyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Şikayet üzerine Manavgat’a gelerek, vakfın tüm dokümanlarını inceleyen, evraklar kapsamında ilgili şahıslarla ve şikayetçi vakıf bağışçılarıyla görüşen Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Okan Saydam, 750 sayfalık rapor hazırladı.

Raporda, vakfın para hareketlerinde tefecilerle para alışverişi olduğu ve 11 milyon 73 bin liralık para toplandığının altı çizildi. Vakıf kurucuları ve idare şurası üyeleri hakkında da FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisaklarının olup olmadığının araştırılması, ayrıyeten vakfın bütün yöneticileri hakkında ‘güveni berbata kullanma’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ cürümlerinden kabahat duyurusunda bulunulmasına, vakfın ziyanlarının idare heyeti üyelerinden tazmini ve vakfa kayyum atanması istendi.

Şüphelilerin para hareketleri geriye hakikat takip edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün raporu üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 60 kişinin şikayetçi, 25 kişinin de kuşkulu sıfatıyla tabiri alındı. Vakfın ve şüphelilerin para hareketleri adım adım geriye hakikat takip edildi.

Manavgat 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafınca kabul edilen, şüpheliler hakkında toplam 50 yıldan 175 yıla kadar mahpus ve 125 bin güne kadar isimli para cezası istenen dava önümüzdeki günlerde başlayacak.

‘Yatırdığımız para yandı’

Şikayetçilerinden Mehmet Küçük, kurucuların kendisine gelerek Manavgat’ta eğitimin değerli bir gereksinim olduğunu belirtip, eğitim maksatlı bir vakıf kuracaklarını ve ilçeye üniversite kazandıracaklarını, bunun için 75 kişilik bir isim listesi oluşturduklarını söylemiş olduklerini anlattı.

Kendisine anlatılanlara inandığını ve 100 bin dolarlık senet verdiğini söyleyen Mehmet Küçük, “Otellerde filan birkaç sefer toplantı yaptık, 100’er bin dolarlık senet verdik. Sarılar Mahallesi’nde bir alana inşaat başladı. Temeli merasimle atıldı, yer katı yapıldı. Biz birinci başta senetleri ödemeye başladık. Ben 40 bin liralık bir ödeme yaptım. Senetler her insanın ismine yazılmıştı, 10’ar bin dolarlık, 20’şer bin dolarlık bedelliydi. bir süre daha sonra inşaat durdu. ‘Üniversite olmayacak’ dendi. Akabinde ‘İstanbul’da bir yer aldık, Almanya’nın Aachen kentinde bir üniversite kuruyoruz’ dendi. Ama rastgele bir süreç olmadı. Biz de ‘yatırdığımız para yandı, borcumuz kalmadı’ diyerek olayı unuttuk” dedi.

‘250- 300 bin liralık konutumu 160 bin liraya sattım’

Bir gün meskende otururken avukatlar ve icra memurlarının geldiğini söyleyen Mehmet Küçük, “Meğer bizim senetlerimizi diğerlerine vermişler. Benim senedimi alan iş adamı da ‘ödenmiyor’ diyerek icraya vermiş. Ortaya beşerler koymamıza karşın senetlerimi alamadım. bu biçimdeın parasıyla 250- 300 bin liralık konutumu 160 bin liraya sattım ve parayı da gdolayıp avukatına teslim ettim. ondan sonrasında öğrendim ki kimilerinin senetleri iade edilmiş ve o beşerler hiç bir ziyana uğramamış. Ben hakkımı istiyorum” dedi.