Tüketim artıyor, tasarruf düşüyor

Hasan

New member
Istat, 2024'ün üçüncü çeyreğinde ailelerin satın alma gücünde artışa, buna tüketimdeki artışa ve tasarruf eğilimindeki düşüşe dikkat çekiyor.

İle ilgili 
Erika Malandra 
Yayınlandığı tarih 4 Ocak 2025, 13.13

2024 yılının üçüncü çeyreğinde, Kamu İdarelerinin net borcu GSYH'ye oranla %-2,3 olarak gerçekleşti; bu, 2023 yılının aynı döneminde kaydedilen %-6,3'e kıyasla net bir iyileşmeye işaret ediyor.

Istat: Satın alma gücü ve tüketim artıyor ancak tasarruflar azalıyor

'İstat Kamu Yönetimi açığının GSYİH'ye oranla önemli bir iyileşme gösterdiğinin altını çiziyor. Faiz dışı denge veya faiz giderlerinden arındırılmış borç, 2023'ün üçüncü çeyreğindeki -%2,8'in aksine, GSYİH'ye %1,7 oranında etki ederek pozitif bir değere ulaştı. Cari denge bile olumlu bir sonuç kaydetti; GSYİH üzerindeki etkisi 2023'ün aynı dönemindeki %1,6'nın biraz üzerinde, %1,9 oldu.

Satın alma gücünün artması ve tasarrufun azalması

2024 yılının üçüncü çeyreğinde hanehalkı harcanabilir geliri bir önceki çeyreğe göre %0,6 artarken, tüketim ise %1,6 artışla daha hızlı arttı. 'İstat büyümesine rağmen şunu belirtiyor: satın alma gücü önceki çeyreklere göre daha ılımlı, art arda yedinci çeyrekte artış doğrulandı.

Istat, satın alma gücü artıyor: tüketim artıyor, tasarruflar azalıyor

Ancak tasarruf eğilimi yıllık bazda olumlu seyrini korumakla birlikte ekonomik bazda düşüş gösterdi. İncelenen çeyrekte bu eğilim önceki çeyreğe göre 0,8 puanlık bir düşüşe işaret ederek %9,2 seviyesinde gerçekleşti.

Vergi baskısı artıyor

2024 yılının üçüncü çeyreğinde vergi yükü, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puanlık artışla %40,5 oldu.

Istat tarafından açıklanan bu veriler, kamu maliyesindeki iyileşmeye satın alma gücünün artmasının eşlik ettiği, ancak eş zamanlı olarak hane halkı tasarruflarının azaldığı ve vergi baskısının arttığı bir ekonomik tablo çiziyor.