6 Şubat 2019’da federal hükümet, kürtaj yapan doktorların niteliklerinin daha da geliştirilmesine katkıda bulunacak önlemler almaya karar verdi ve Federal Sağlık Bakanı’ndan buna uygun bir konsept sunmasını istedi. Konsept hazırlandığında kürtaj yapan doktorların zaten gerekli becerilere sahip olduğu ve yüksek kalitede bakımı garanti ettiği ortaya çıktı.
Bu arka plana karşı konsept, etkilenen kadınlara yönelik yüksek kaliteli bakımın daha da geliştirilmesi amacıyla aşağıdaki önlemleri içermektedir:
Bu arka plana karşı konsept, etkilenen kadınlara yönelik yüksek kaliteli bakımın daha da geliştirilmesi amacıyla aşağıdaki önlemleri içermektedir:
Doktorlara yönelik ruhsatlandırma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte çalışmalarda doktor-hasta arasındaki iletişime eskisinden daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Bu, cezasız kürtaj yaptırmak isteyen kadınların gelecekte doktorlarından iyi tavsiyeler almaya devam etmelerini sağlar.
Alman Tabipler Birliği (BÄK), mevcut yüksek kaliteli ileri eğitim olanaklarını daha da geliştirmek amacıyla jinekoloji ve doğum alanında ileri bir eğitim planı geliştirecektir.
Kürtaj yapan tüm doktorların yeterli sayıda eğitim kursuna sahip olmasını sağlamak için ilgili meslek birlikleri, yıllık kongrelerinde konuyla ilgili katkı sunacak.
Almanya’da şu anda kürtajın güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik herhangi bir kılavuz bulunmamaktadır. Bu nedenle Federal Sağlık Bakanlığı (BMG), böyle bir kılavuzun geliştirilmesinde mali kaynaklara sahip uygun bir uzman topluluğunu desteklemeyi amaçlamaktadır.
BMG, DSÖ’nün “Güvenli kürtaj için klinik uygulama el kitabını” Almancaya çevirerek Almanca versiyonunun doktorlara sunulmasını sağlayacak. Almanca versiyonuna Alman Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin web sitesinden ulaşılabilir.
BÄK, yasal gerekliliklere uygun olarak kürtaj yaptığını kendisine bildiren doktor, hastane ve tesislerin listesini sürekli olarak geliştirecek, aylık olarak güncelleyecek ve www.bundesaerztekammer.de adresinde yayınlayacaktır.
BMG, istenmeyen gebelik yaşayan kadınların psikososyal durumu ve destek ihtiyaçlarına ilişkin araştırma projelerini finansal olarak desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda elde edilen bilgiler gelecekte etkilenen kadınlara yönelik tavsiye ve destek tekliflerinin daha da geliştirilmesi için kullanılabilir.