Kelamda Kadim ne anlama gelir ?

Ela

New member
Kelamda Kadim Ne Anlama Gelir? Kavramsal Çerçevenin Mantıksal İnşası

Kelam ilmi içinde “kadim” kavramı, ilk bakışta basit bir “çok eski” anlamına indirgenebilir gibi görünür; ancak bu indirgeme, kavramın taşıdığı felsefi ve teolojik yükü karşılamaz. “Kadim”, kelam terminolojisinde zaman içinde eskimiş olmayı değil, zamanın başlangıcına tabi olmamayı ifade eder. Yani “başlangıcı olmayan”, “varlığı zamana bağlı olarak başlamayan” anlamını taşır. Bu yönüyle kavram, yalnızca tarihsel bir eskiliği değil, ontolojik bir statüyü işaret eder.

Kelamda mesele çoğu zaman şu ikili ayrım etrafında şekillenir: “kadim” olan ve “hadis” (sonradan olan, yaratılmış) olan. Bu ayrım basit bir sınıflama değil, varlığın yapısını anlamaya yönelik temel bir şemadır. Eğer bir şey kadim kabul edilirse, onun varlığının bir başlangıcı olmadığı, dolayısıyla yaratılmışlık kategorisine girmediği söylenmiş olur. Eğer hadis ise, bir başlangıç noktasına, dolayısıyla bir yaratıcıya bağımlıdır.

Kadim Kavramının Teolojik Fonksiyonu

Kelam düşüncesinde “kadim” kavramı özellikle Allah’ın zatı ve sıfatları bağlamında belirleyici bir rol oynar. Temel ilke şudur: Allah’ın zatı kadimdir. Yani O’nun varlığı sonradan ortaya çıkmış değildir. Bu kabul edilmezse, teolojik sistem içinde “yaratıcı” fikri çöker; çünkü yaratıcı da yaratılmışlar zincirine dahil olur.

Burada kritik bir mantık kurulumu vardır:

* Eğer Allah’ın varlığı başlangıçlı olsaydı,

* O varlığı başlatan bir sebep gerekir,

* O sebep de başka bir sebebe ihtiyaç duyar,

* Böylece sonsuz bir geriye gidiş (teselsül) ortaya çıkar,

* Teselsül ise kelamcılar tarafından ontolojik olarak imkânsız kabul edilir.

Bu nedenle “kadim” kavramı, yalnızca bir inanç ifadesi değil, aynı zamanda nedensellik zincirini kıran zorunlu bir teorik düğüm noktasıdır.

Kelam-ı Kadim: Sözün Ontolojik Statüsü

“Kelamda kadim” denildiğinde çoğunlukla kastedilen ifade “kelam-ı kadim” yani Allah’ın kelamının kadim olup olmadığı tartışmasıdır. Burada mesele daha hassas bir noktaya taşınır: Allah’ın konuşması, yani vahiy (özellikle Kur’an), yaratılmış mıdır yoksa ezeli midir?

Bu tartışma İslam kelam tarihinde büyük bir ayrım hattı oluşturur.

Mu’tezile ekolü, Allah’ın kelam sıfatını yaratılmış (hadis) kabul eder. Onlara göre:

* Allah’ın zatı dışında ezeli varlıklar kabul edilirse tevhid zedelenir,

* Dolayısıyla Kur’an dahil Allah’ın fiili olan kelam yaratılmış olmalıdır,

* Kelam, Allah’ın bir “fiili”dir ve fiiller sonradan gerçekleşir.

Buna karşılık Ehl-i Sünnet kelamcılarının önemli bir kısmı, özellikle Eş’arî ve Mâturîdî çizgi, farklı bir ayrım yapar:

* Allah’ın “kelam sıfatı” kadimdir,

* Ancak bu kelamın insan dilinde ifade edilen yönü (lafzî tezahür) hadis olabilir.

Bu ayrım, oldukça ince ama sistemin tutarlılığı açısından kritik bir denge noktasıdır.

Kalam-ı Nefsî ve Kalam-ı Lafzî Ayrımı

Eş’arî kelamında çözümleyici bir model geliştirilir: “kelam-ı nefsî” ve “kelam-ı lafzî”.

Kelam-ı nefsî, Allah’ın zatına ait olan, zamandan bağımsız, içsel ve ezeli anlam boyutudur. Bu yönüyle kadim kabul edilir. Kelam-ı lafzî ise Kur’an’ın Arapça harfler, sesler ve cümleler şeklinde ortaya çıkan yönüdür; bu yönüyle yaratılmışlık çerçevesinde değerlendirilebilir.

Bu ayrımın temel amacı şudur:

* Bir yandan Allah’ın sıfatlarının ezeliliğini korumak,

* Diğer yandan somut dünyada gözlenen değişim ve oluşu açıklamak.

Burada dikkat çekici olan nokta, kelamcıların problemi tek katmanlı değil, çok katmanlı bir sistem olarak ele almalarıdır. Eğer tek bir düzlem üzerinden açıklama yapılırsa ya tevhid ilkesi zedelenir ya da vahyin anlamı tarihsel bir nesneye indirgenir.

Kadim-Hadis Ayrımının Sistemsel Sonuçları

Kadim ve hadis ayrımı sadece soyut bir metafizik tartışma değildir; varlık anlayışının tüm mimarisini etkiler. Bu ayrım şu üç temel alanı doğrudan belirler:

1. **Ontoloji (varlık teorisi):**

Varlıklar iki kategoriye ayrılır: ezeli olan ve yaratılmış olan. Bu, evrenin “kendi kendine var olma” ihtimalini dışlar.

2. **Nedensellik (sebep-sonuç ilişkisi):**

Her hadis varlık bir sebebe bağlıdır. Kadim varlık ise sebep zincirinin dışında tutulur.

3. **Bilgi teorisi (epistemoloji):**

Vahyin kaynağı eğer kadim kabul edilirse, onun bilgisel güvenilirliği mutlak hale gelir. Eğer hadis kabul edilirse, tarihsel ve yorumlanabilir bir yapıya dönüşür.

Bu üç alan birlikte düşünüldüğünde, “kadim” kavramının sadece teolojik değil, bütün bir düşünce sistemini taşıyan bir omurga olduğu görülür.

Felsefi Arka Plan: Zaman ve Başlangıç Problemi

Kadim kavramı aynı zamanda zamanın doğasına dair bir varsayım içerir. Zaman, başlangıcı olan bir süreç olarak kabul edilir. Eğer bir şey kadim ise, zamanın başlangıcından önce var olması gerekir ki bu da klasik anlamda “önce” kavramını aşındırır.

Burada iki yaklaşım belirir:

* Zamanı mutlak bir akış olarak gören yaklaşım,

* Zamanı yaratılmış ve sınırlı bir yapı olarak gören yaklaşım.

Kelam geleneği ikinci yaklaşımı benimser. Böylece “başlangıç” fikri, evrenle sınırlı hale gelir; Allah ise bu zaman çerçevesinin dışında konumlandırılır.

Bu bakış açısı, kavramı yalnızca dini bir çerçevede değil, aynı zamanda varlık felsefesi içinde de anlamlı kılar.

Mantıksal Tutarlılık Açısından Kadim Kavramı

Kadim kavramının kelam içindeki rolü, bir tür “sistem sabiti” gibi düşünülebilir. Eğer bu sabit kaldırılırsa, sistemin diğer tüm bileşenleri ya belirsizleşir ya da çökme eğilimine girer.

Örneğin:

* Eğer Allah’ın varlığı hadis kabul edilirse → yaratıcı kavramı problemli hale gelir.

* Eğer Allah’ın kelamı tamamen hadis kabul edilirse → vahyin mutlaklığı tartışmalı hale gelir.

* Eğer hiçbir şey kadim kabul edilmezse → sonsuz regresyon problemi ortaya çıkar.

Bu nedenle kelamcılar, “kadim” kavramını yalnızca dogmatik bir kabul olarak değil, sistemin çökmesini engelleyen zorunlu bir başlangıç aksiyomu gibi ele almışlardır.

Sonuç Yerine: Kavramın Bütüncül Değeri

“Kadim” kelimesi, kelam ilmi içinde basit bir sıfat değil, varlık, bilgi ve anlam ilişkisini düzenleyen temel bir kategoridir. Allah’ın zatına, sıfatlarına ve özellikle kelamına dair tartışmalar bu kavram etrafında şekillenir. Bu nedenle “kelamda kadim” ifadesi, yalnızca bir terminolojik açıklama değil, bütün bir düşünce mimarisinin ana taşıyıcı sütunlarından biri olarak değerlendirilmelidir.