Kediler de herhangi bir eğitim gerektirmeden geri alabilirler

kolluk

New member
çalışmak
Köpek sahiplerinin artık güçlü olması gerekiyor; kediler de getirtebilir

Topu sadece köpekler sahibine getiremez, kediler de bunu nasıl yapacaklarını bilirler

© w-ings / Getty Images

Rebecca Haefner

Kediler de bir sopa getirebilirler ama kendi kurallarına göre. Son zamanlarda yapılan bir çalışmanın gösterdiği gibi, çoğu kadife pati önceden eğitim almadan eski haline dönüyor.

Çoğu insan sopa getirmeyi düşündüğünde muhtemelen aklına parktaki bir köpek parkı gelir; burada Bello hevesle bir sopanın veya topun peşinden koşar ve komut üzerine onu sahibine teslim eder. Ancak kediler de sıkıcı bir eğitim gerektirmeden geri alınabilir. Sussex Üniversitesi’nden Jemma Forman ve ekibinin keşfettiği şey bu. Sonuçları “Bilimsel Raporlar” adlı uzman dergisinde yayınladılar.

Ancak kediler için geri getirme işlemi köpeklere göre biraz farklıdır. Kediler insanların aptalca emirlerine uymayı akıllarından bile geçirmezler. Ve bir köpek gibi topu almaya zorlanmalarına izin vermezler. Hayır, kural olarak hangi oyuncakları A noktasından B noktasına taşıyacaklarına ve hangi kişinin onlarla oynamasına izin verileceğine kediler kendileri karar verir. Bazı kediler farklı insanlar için farklı nesneler de kullanır.

Kediler sahipleriyle oynuyor, tam tersi değil

Araştırmanın baş yazarı Jemma Forman, Northumbria Üniversitesi’ne şöyle konuştu: “Sonuçlarımız, kedilerin bu davranışı, insan sahiplerinin buna nasıl tepki vereceğini doğrudan etkilemek için dikte ettiğini gösteriyor.” Küçük kadife patilerin geri alma davranışını daha iyi anlamak amacıyla çalışma için 1.154 kediden oluşan toplam 924 kedi sahibiyle anket yapıldı. Çoğu kedi, yavruyken veya gençken zaten geri getirme davranışı sergilemiştir. Ve belli ki bunu köpeklerden de kopyalamamışlar; kediler arasındaki sopa oyuncularının çoğu bir köpekle yaşamıyor. Kedilerin yüzde 94’ü için geri getirme sadece içgüdüsel bir davranış gibi görünüyor.

Ancak bir kedinin bakış açısına göre her nesne getir-getir oyununa uygun değildir. Ev kedilerinin büyük çoğunluğu oyuncaklarından birini A noktasından B noktasına, ardından da Noel ağacı süsleri veya buruşuk kağıt ve kozmetik ürünleri gibi küresel nesneleri taşımayı sever. Bazı kediler için önemli olan sadece şekil değil, aynı zamanda boyuttur. Bir kedi sahibi ankette bunu şöyle tanımlıyor: “Ponponun boyutu önemli. Ona daha büyük bir ponpon aldım ama reddetti. Yaklaşık aynı boyutta başka nesneler de denedim ama o yapmadı ben de onları istemiyorum.”

Dünya Kedi Günü
Ev kedilerinin sağlığımıza olumlu etkileri nelerdir?

8 görsel

8 Ağustos 2023

Getirme oyunu: Kediler kontrolün kendisinde olmasını ister

Bazen bir oyun, sahibi için sürpriz bir şekilde başlayabilir: “Gazeteyi açarken lastik bant kaydı ve koridorda uçtu. Waldo onu kovaladı, geri getirdi ve ayaklarıma düşürdü. Onu tekrar ‘vurdum’ ve tekrar getirdi.” Araştırmanın yazarı Jemma Forman, kedi sahiplerini, kedilerinin oyun tercihlerine yanıt vermeye teşvik etmek istiyor. Kendi kadife patinizin gerçek bir takıntı geliştirmesi çok aptalca: “Sanırım kedim geri getirme konusunda takıntılı. Gece yarısı oyuncakları yüzüme düşürüyor. Bunu teşvik etmek istemiyorum çünkü uykuma değer veriyorum! “

Kediye bağlı olarak, geri getirme işlemi biraz farklı görünüyor: Bazıları nesneyi sahibine geri getiriyor, diğerleri sadece yarı mesafeye getiriyor ve bazıları da insanından giderek daha uzak bir mesafeye bırakıyor. Kadife pençeler genellikle oyunun ne zaman başlayacağına ve ne zaman durması gerektiğine de karar verir. Kedi sahipleri ayrıca araştırmada, kedilerin getir-getir oyununu insanlar yerine kendileri başlattıklarında daha sık ve daha uzun süre oynadığını da belirtiyor. Jemma Forman, “Kedinin bakış açısından bu kontrol duygusu, kedinin refahı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir ve insan-hayvan ilişkisini güçlendirebilir” dedi. Araştırmacı, her kedinin geri getirmeyi sevmediğini ve bunu yapanların da bunu kendilerine özgü bir şekilde yaptığını sözlerine ekledi.

Kediler için oldukça alışılmadık görünen bu davranış, görünüşe göre onların doğuştan gelen bir özelliği. Ancak topunu sahibine emir üzerine getiren bir kedi yine de bir mucize olacaktır; sonuçta kedi, insanların onun emrine yanıt vermesini ister.

Kaynaklar:Bilimsel Raporları İnceleyin, iletişim Üniversitesi Northumbria

#Konular