Kadim eylemek ne demek ?

Simge

New member
Kadim Eylemek Ne Demek? Dilin İçinde Saklı Kalmış Bir Anlam Katmanı

Dil, yalnızca kelimelerin yan yana dizildiği bir sistem değil; aynı zamanda toplumların hafızasıdır. Bazı kelimeler günlük konuşmanın içinde eriyip giderken, bazıları tarihsel bir iz gibi bugün hâlâ varlığını sürdürür ama çoğu kişi tarafından tam karşılığıyla bilinmez. “Kadim eylemek” ifadesi de tam olarak bu ikinci gruba girer. İlk bakışta eski bir metinden düşüp gelmiş gibi duran bu ifade, aslında Osmanlı Türkçesi ve klasik metin geleneği içinde oldukça anlamlı bir kullanım alanına sahiptir.

Bu yazıda “kadim eylemek” ifadesinin ne anlama geldiğini yalnızca sözlük düzeyinde değil, tarihsel bağlamı, kullanım alanları ve bugüne yansıyan çağrışımlarıyla birlikte ele alacağız. Çünkü bazı kelimeler, tek bir karşılığa indirgenemeyecek kadar katmanlıdır.

“Kadim” Kelimesinin Kökeni ve Taşıdığı Ağırlık

“Kadim” kelimesi Arapça kökenlidir ve temel anlamı “eski, çok eski, başlangıcı uzak geçmişe dayanan” demektir. Ancak bu “eski” ifadesi sıradan bir zaman eskimesini anlatmaz. Daha çok “köklü”, “yerleşmiş”, “zamanla meşruiyet kazanmış” bir durumu ifade eder.

Örneğin Osmanlı metinlerinde “kadim vakıf” denildiğinde, yalnızca eski bir vakıftan değil, uzun süredir varlığını sürdüren ve bu süreklilik nedeniyle hukuki ve toplumsal bir meşruiyet kazanmış kurumdan söz edilir. Yani “kadim”, zamanın yıpratmasıyla zayıflayan değil, zamanın içinden güç devşiren bir anlam taşır.

İşte “kadim eylemek” ifadesinin anlaşılabilmesi için önce bu kelimenin bu ağırlığını kavramak gerekir.

“Eylemek” Fiilinin Eski Türkçedeki İşlevi

Bugün “eylemek” kelimesi günlük dilde neredeyse tamamen yerini “yapmak” fiiline bırakmıştır. Ancak eski metinlerde “eylemek”, son derece geniş bir kullanım alanına sahipti. “Kılmak”, “etmek”, “oluşturmak”, “bir hale getirmek” gibi anlamları karşılar.

Bu nedenle “kadim eylemek” ifadesi, kelime kelime çevrildiğinde “kadim hâle getirmek” ya da “kadim saymak” gibi bir anlama yaklaşır. Ancak burada önemli olan nokta, bu ifadenin sadece fiziksel bir dönüşümü değil, zihinsel ve hukuki bir konumlandırmayı da ifade edebilmesidir.

Osmanlı Metinlerinde “Kadim Eylemek” Ne Anlama Geliyordu?

Tarihsel belgelerde “kadim eylemek” ya da benzeri yapılar genellikle bir şeyin “eskiliğini kabul etmek”, “önceden var olduğunu tasdik etmek” veya “bir uygulamayı köklü kabul ederek değiştirmemek” anlamında kullanılmıştır.

Özellikle hukuk ve idari yazışmalarda bu ifade dikkat çeker. Bir uygulamanın “kadim üzere olduğu” belirtiliyorsa, o uygulamanın uzun zamandır var olduğu ve bu yüzden değiştirilmemesi gerektiği ima edilir. “Kadim eylemek” ise daha aktif bir anlam taşır: bir şeyi bilinçli olarak eski ve yerleşik kabul etmek, onu yeni düzenlemelerin dışında tutmak.

Bu yönüyle ifade, yalnızca dilsel değil aynı zamanda politik ve idari bir karar niteliği taşır. Çünkü bir şeyi “kadim” saymak, onu değişim alanının dışına çıkarmak anlamına da gelebilir.

Anlamın Günümüze Yansıması: Neden Hâlâ Önemli?

Günümüzde “kadim eylemek” ifadesi günlük konuşmada kullanılmaz. Ancak kavramın kendisi, modern tartışmalarda farklı biçimlerde yaşamaya devam eder. Özellikle gelenek ve modernleşme tartışmalarında “kadim olan” sık sık referans verilen bir noktadır.

Bir toplumun bazı uygulamaları “kadim” olarak görmesi, onları yalnızca geçmişe ait değil, aynı zamanda korunması gereken değerler olarak algılaması anlamına gelir. Bu noktada “kadim eylemek” fikri, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kültürel hafızanın korunmasına dair bir yaklaşımı temsil eder.

Örneğin bir eğitim modelinin, bir şehir planlamasının ya da bir toplumsal geleneğin “köklü olduğu için” değiştirilmemesi gerektiği yönündeki düşünce, aslında modern bir “kadim eyleme” refleksi sayılabilir.

Dilsel Bir Terimden Zihinsel Bir Çerçeveye

“Kadim eylemek” yalnızca eski bir fiil yapısı değildir; aynı zamanda düşünme biçimlerini de yansıtır. Çünkü bir şeyi “kadim” olarak görmek, onu tarihsel süreklilik içinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirmektir.

Bu bakış açısı, bazı durumlarda istikrarı koruyan bir işlev görürken, bazı durumlarda değişimin önünde bir bariyer de oluşturabilir. Yani kelime, içinde hem koruyucu hem de sınırlayıcı bir potansiyel taşır.

Bu ikili yapı, özellikle tarihsel dönüşüm dönemlerinde daha görünür hâle gelir. Bir toplum hızlı değişim yaşarken, “kadim olanı eylemek” yani onu sabitlemek eğilimi artabilir. Buna karşılık yenilikçi yaklaşımlar ise bu sabitlemeyi kırmaya çalışır.

Kavramsal Yanlış Anlamalar ve Güncel Karışıklıklar

Bugün “kadim eylemek” ifadesiyle karşılaşıldığında çoğu kişi bunu yalnızca “çok eski yapmak” gibi basit bir anlamla yorumlayabilir. Ancak bu eksik bir okuma olur. Çünkü burada mesele yalnızca zaman değil, aynı zamanda meşruiyet ve sürekliliktir.

Bir başka yaygın yanlış anlama da kelimenin sadece nostaljik bir çağrışım taşıdığı düşüncesidir. Oysa tarihsel metinlerde bu ifade nostaljiden çok daha teknik bir anlam taşır. Hukuki, idari ve toplumsal düzenin korunmasına yönelik bir işaret olarak kullanılır.

Bu nedenle “kadim eylemek”, bugünün diliyle açıklanırken dikkatli olunması gereken bir kavramdır. Basit bir “eskiyi yüceltme” ifadesi değildir; daha çok “yerleşik olanı sabitleme” eylemidir.

Sonuç Yerine: Bir Kelimenin Açtığı Tarihsel Pencere

“Kadim eylemek” ifadesi, yüzeyde eski bir dil kalıntısı gibi görünse de aslında dilin tarih boyunca nasıl işlevselleştiğini gösteren güçlü bir örnektir. Kelime, geçmişle bugün arasında yalnızca zaman köprüsü kurmaz; aynı zamanda düşünme biçimlerinin nasıl şekillendiğini de ortaya koyar.

Bir ifadenin anlamını çözmek, çoğu zaman yalnızca sözlüğe bakmakla mümkün değildir. O kelimenin hangi metinlerde, hangi ihtiyaçlarla ve hangi zihinsel dünyada kullanıldığını görmek gerekir. “Kadim eylemek” tam da bu yüzden, dilin tarihsel derinliğini anlamak isteyenler için küçük ama yoğun bir kapı aralar.