J. Peirano: Erkek arkadaşımdan daha fazla kazanıyorum, o daha çok ev işi yapıyor. bu aramızda

kolluk

New member
Gaby, erkek arkadaşından önemli ölçüde daha fazla çalışıyor ve bu nedenle daha iyi bir gelire ve ev için daha az zamana sahip. Bunu haksız bulduğu gerçeğini değiştirebilir mi?

Sayın Peirano,

Erkek arkadaşım ve ben (ikisi de 20’li yaşlarımızın sonundayız) dört yıldır birlikte yaşıyoruz ve gerçekten iyi anlaşıyoruz. Ama bir sorun var: para. Ben her gün şirkete gitmek zorundayken o şu anda evden çalışıyor. Tam zamanlı çalışıyorum.

Şu anda bir grafik tasarımcı olarak çok az siparişi olduğundan (veya almak istediğinden), benden daha az parası var. Kirayı ve yaşam giderlerini bölüşüyoruz ama ben de daha sık alışverişe gidip parasını ödüyorum. Ya da tatilde bir otel ya da güzel bir aktivite için para ödüyorum.

Nedense bunun arkadaşım için yeterli olmadığı hissine kapılıyorum. Sık sık çok az parası olduğundan ve evin etrafında çok şey olduğundan şikayet eder, ancak tam olarak ne istediğini de söylemez.

Ama ben bütün gün çalışıyorum ve tabii o gün içinde bir şeyler pişirdiği veya bazen ortalığı dağıttığı için evde daha çok kirleniyor.

Ne zaman iş para konusuna gelse ve bazen görev dağılımı da olsa, kötü bir ruh hali vardır. Bazen dalga geçiyor ama sorduğumda geri alıyor.

Ayrıca satın almalar veya ekstralar için ne kadar sık ödeme yaparsam ve o bunu görmezse sinirleniyorum.

Benim için bir ipucun var mı?

Saygılarımla

Gaby G

Sevgili Gaby G,

Ne yazık ki(!) bizim Alman kültürümüzde paradan açıkça bahsetmek kabalık veya akılsızlık olarak görülüyor. Mevcut bir Emnid anketinde, sorgulananların yaklaşık yüzde 64’ü paranın bir tabu konusu olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, para, hepimizi son derece meşgul eden ve harekete geçiren çok karmaşık ve çoğu zaman çelişkili bir konudur. Aynı zamanda sosyal ilişkileri de düzenler veya en azından onlarda önemli bir rol oynar. Ortaklıklarda bunun konuşulmaması bile daha garip.

Birkaç örnek: Yüksek kazanç veya miras kıskançlık yaratabilir. Bu bazen o kadar şiddetlidir ki arkadaşlar veya tanıdıklar daha çok kazanan birinden yüz çevirir. Tersine, arkadaşlarını gelirlerine veya sosyal sınıflarına göre seçen ve maddi açıdan kendilerinden düşük olan hiç kimseyle ilişki kurmak istemeyen insanlar var.

Paraya sahip olmak güvenlik ve rahatlık yaratır ve aynı zamanda sağlıkla da yakından bağlantılıdır. Zengin insanlar daha sağlıklı olma eğilimindedir.

dr Julia Peirano: Aşkın Gizli Kodu

Hamburg-Blankenese ve St. Pauli’de özel muayenehanede davranış terapisti ve aşk koçu olarak çalışıyorum. Doktoramda, ilişki kişiliği ile aşkta mutluluk arasındaki bağlantıyı araştırdım ve ardından aşk hakkında iki kitap yazdım.

Terapi çalışmalarım hakkında bilgi www.julia-peirano.info adresinde bulunabilir.

Sorularınız, problemleriniz veya aşk acısı mı yaşıyorsunuz? Lütfen bana yazın (en fazla bir A4 sayfası). Soruların ve cevapların Haberler’de anonim olarak yayınlanabileceğini belirtmek isterim.

Çok paranız varsa, istenmeyen bir işe girmek zorunda değilsiniz, ancak fakir insanların sahip olmadığı, örneğin çalışmamak, pahalı hobilere sahip olmak veya daha uzun süre seyahat etmek gibi özgürlüklere izin verebilirsiniz. Bazı insanlar paralarını, kendilerini güçlü bir konuma getirmek ve oteldeki garson, akrabaları ve hatta eşleri olsun, başkalarını kendi melodileriyle dans ettirmek için kullanırlar.

Bu nedenle para gıpta ile bakılan bir maldır: zenginleşme saikiyle pek çok cinayet veya suç işlenmektedir.

Ve son olarak, para aynı zamanda takdirin bir ifadesidir. Bahşiş vermek veya bir ürün veya hizmet için yüksek bir fiyat ödemek de buna değer olduğu anlamına gelir.

Şimdi ortaklığınıza: Siz ve erkek arkadaşınızın paraya karşı farklı tutumları var gibi görünüyor veya en azından şu anda farklı bir durumda yaşıyorsunuz. Para kazanmak için boş zamandan vazgeçerler ve tam gün çalışırlar. Arkadaşınız daha fazla boş zamana sahip olmak için paradan vazgeçiyor.

Her biriniz için ayrı ayrı, kendi yaşam modeliniz iyi olur. Yaşam modelleri ve farklı değerler buluştuğu için sorunlu hale gelir. Belki de her biriniz diğerini biraz kıskanıyorsunuz: Arkadaşınız sizin daha iyi dolu hesabınız için, siz onun rahat günlük rutini için mi? Bunun hakkında konuşmak kesinlikle bir rahatlama olacaktır.

Çünkü konuların iç içe geçtiğini hayal edebiliyorum. Arkadaşınız daha fazla özgürlük için daha az parayı kabul ederse, o zaman ev işleriyle ilgilenmek zorunda olduğu için özgürlüğünün bir kısmını kaybederse (bunun için paradan vazgeçer) bu ona aykırı olabilir. Ve burada genellikle haneye daha yakın olan kişinin daha fazla iş görmesi, daha fazla yapması ve daha fazla sorumluluk alması söz konusudur. Daha az sıklıkla evde olanlar, tabiri caizse, bazen uzaktan çabayı hafife alırlar.

Ayrıca birçok çiftte herkes kendilerinin neye katkıda bulunduğunu daha net bilir. Bunun nedeni, bazı harcamaların ve görevlerin sıkıcı olarak algılanmasıdır. Kim tuvalet kağıdının parasını ödedikten sonra eve getirip paketini açıp çöpe atmayı, paketi çöpe atmayı ve bu fırsatı değerlendirerek çöpü hızlı bir şekilde çıkarmayı kim sever? Herkes bunu yaptığı fedakarlık olarak görüyor.

Ve genellikle herkes gizlice homurdanır ve kendi bağlılığı hakkında görünmez bir defter tutar ve partnerinin de daha fazla katkıda bulunabileceğini düşünür. Bazen sadece şeffaflık ve netlik yardımcı olur. 45 dakikanızı ayırıp park yeri bulduğunuz ve yağmur yağdığında çiçek almak için sırada beklediğiniz için siz farkında olmadan eşinize nasıl minnettar olabilirsiniz? Ya da okuma lambası için ihtiyacın olan o aptal vidayı almak için hırdavatçıya gitse?

İkiniz de gerçekten iki hafta boyunca ev için ne yaptığınızı ve bunun ne kadar sürdüğünü yazsanız nasıl olur? Ve belki de yaratıcı: Bu görevden ne kadar nefret ediyorum (gülen surat, tamam gülen yüz, üzgün surat). Ayrıca, sırayla her birinizin ne kadar ödediğini listeleyin.

Çünkü bir şey açık: eşinizin bilmediği şeyi de takdir etmeyecek. Bazen de kararlarda söz sahibi olmak istiyor. Belki biri şöyle düşünür: Gerçekten çiçeğe ihtiyacımız yok, banyoyu eşime temizletmeyi tercih ederim. Diğeri ise: Gerçekten şimdi mi? Eski okuma lambası atılmalıydı ama bunun için yeni bir vida almanıza gerek yok. Bir kişinin listesi diğerinden daha uzunsa, bir denge kurmak kesinlikle iyi bir fikir olacaktır.

Bunun GERÇEKTEN ne hakkında olduğunu öğrenmeniz sizin için önemli olacaktır. Eşinizin yaptıkları için daha fazla takdir istediği için mi? Bu, hizmetinin ne kadar harika olduğunu düşündüğünüzü de vurguladığınız düzenli bir akşam yemeği davetiyle dengelenir mi?

Yoksa adaletle mi ilgili? O zaman gerçekten çalışılan saatlere daha yakından bakmanız ve bunları ve mali taahhüdü toplamanız gerekir. Örneğin, arkadaşınız haftada sizden 5 saat daha fazla zaman harcıyorsa (bunun için para verir), o zaman bu oldukça fazladır. Bu ayda 20 saat demek. Belki saygı ve adalet de yardımcı olur? Her durumda, bir ortaklıktan asla zarar gelmez!

Bazen ikinizin seçtiği sistemler birlikte yürümez. Çünkü finansal olarak oyunun kuralı şudur: Herkes kendi başının çaresine bakar. Ama ev halkı açısından bu şu anlama gelir: Daha çok zamanın var, bu yüzden onu ikimiz için de kullanabilirsin. Bir yerlerde bir sorun var, sence de öyle değil mi?

Her ikinizin de yapacak daha az şeyi olması için olası çözümler şunlar olabilir: Gerekirse, bir temizlik görevlisi veya başka bir yardımcı tutun; örneğin, yiyecek siparişi vermek, stok yapmak, yiyecekleri dondurmak ve böylece daha az yemek pişirmek. Neyin çok çalışma gerektirdiği ve neyi optimize edebileceğiniz hakkında yaratıcı bir şekilde düşünmek. Ve okuma lambası için çiçeklerin mi yoksa vidanın mı gerçekten gerekli olduğu konusunda birbirinizle konuşmak.

Ancak çözüme ulaşmadan önce tabu olan para konusu hakkında açık bir konuşma yapmalı ve herkesin gerçekte ne hakkında konuştuğunu görmelisiniz. Sonra bilinçaltı hırıltı hızla durur.

Saygılarımla

Juliet Peirano