İnsan yüzlü örümcek Türkiye’de bir daha ortaya çıktı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İnsan yüzlü örümcek Türkiye’de bir daha ortaya çıktı Birinci sefer 1805 yılında Fransız alım Charles Athanase Walckenaer (1771-1852) tarafınca Thomisus Onustus ismiyle tanımlan halk içinde da “İnsan yüzlü örümcek” olarak da bilinen köşeli yengeç örümceği, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde pazarlama işinde çalışan Burak Deniz Tutkun tarafınca hayvanları beslerken bulundu.

Arıyı öldürürken örümceği bulan Burak Deniz Tutkun, örümceğe yakından baktığında insan yüzüne benzediğini bakılırsarek hayrete düştü. Gördüğü örümceğe inanamayan Tutkun kavanoza koyarak arkadaşlarına gösterdi. Araştırmalara başlayan Tutkun, örümceğin Türkiye’de yalnızca 6 sefer görüldüğünü ve kendi bulduğunun ise 7’ncisi olduğunu öğrendi. Üzerinde bulunduğu çiçeğin rengine bürünerek yırtıcılardan korunan insan yüzlü örümceği arı ve büyük sineklerle besleyip gözü üzere bakmaya başlayan Tutkun, akabinde örümceği doğal ömür alanına bıraktı.

‘Kimisi geçersiz olduğunu söylüyor’

İnsan yüzüne benzediğini görür görmez birinci başta inanmayıp arkadaşlarına gösteren Tutkun, “İşyerimde dolaşırken hayvanlara yem veriyordum. Kısmın üzerinde arının can çekiştiğini gördüm ve baktım üzerinde insan yüzlü örümcek vardı. Tuttum ve ofise arkadaşların yanına götürdüm. Arkadaşlara gösterdim ve insan yüzlü olduğunu uygunca fark ettik. Kaçmasın diye kavanoza koyarak araştırmalar yaptık. Türkiye’de 6 tane olduğu ortaya çıktı ve et, maydanoz, arı ile besleniyormuş. Endemik bir tıp sanırım. daha sonra toplumsal medyaya atınca kimi arkadaşlar ulaştı. Biz de araştırmasını yaparak Türkiye’de 7’ncisinin bizde olduğunu gördük. Örümceği bulunca arkadaşa götürdüm ve o da hayli şaşırdı. Herkes şaşırıyor, arayıp soruyorlar ve kimisi uydurma olduğunu söylüyor. Örümceği daha sonrasında doğal ortamına salacağım. Zira biz ne kadar besleyebiliriz? Besleyemeyiz. Tabiatında üreyerek çoğalsın, bunun alışılmış ki de çifti vardır” dedi.