İlkokulda masal kitabı skandalı: Canlı diri gömülecek

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İlkokulda masal kitabı skandalı: Canlı diri gömülecek İstanbul’da biroldukça devlet okulunda kimi öğretmenler tarafınca öğrencilere önerilen ve Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca da tavsiye edilen masal kitabındaki skandal sözleri halktv.com.tr ortaya çıkardı.

Fazilet Yayınları’nın Papatya Serisi’nde ‘Kurt ve Keçi Yavruları’ isimli kitaptaki cinsiyetçi ve şiddet içeren kelamlar veliler tarafınca reaksiyonla karşılandı.

İlkokul öğrencileri için hazırlanan masal kitabında yer alan, ‘Diri canlı gömülmek, kız istemek ve kız vermek, kocasıyla birlikte gömülmek, ürkütücü yemin’ üzere kavramlar dikkat çekiyor.

TRT’de yayınlanan ve çocuklar tarafınca çoğunlukla izlenen ‘Rafadan Tayfa, Ege ile Gaga, Elif’in Düşleri üzere çizgi sinemaların de yayıncılığını yapan yayınevinin kullandığı lisan kimi velilerin dikkatini çekti.

Kitapta, prenses kendisiyle evlenmek isteyen prense canlı diri toprağın altına girerek ölmesini şart koyuyor. Masalda prenses ve delikanlı için başka farklı tabutlar yapıldığı da söyleniyor. Ölen prensin akabinde gemi kaptanıyla evlenmek isteyen prensese babası, “Kızım sanırım ettiğin yemini unuttun. Kocan öldü. Seninde onunla birlikte gömülmen gerekiyor. Sen kalkmış evlenmek istediğini söylüyorsun. Sen de ölmelisin” diyor.

Masalda ayrıyeten prensesi babasından isteme ve kızı prense verme üzere cinsiyetçi tabirlere de yer veriliyor.

Kıssanın diğer bir kısmında ise büyücünün öldürülen 3 yılanı dirilttiği de vurgulanıyor.

İki erkek kardeş içinde geçen bir diyalogda ise “Biz yıllar evvel yemin etmiştik. hiç bir kızla konuşmamaya karar vermiştik. Artık seni saklamalıyım. Sana bir ziyan gelmesin” kelamları yer alıyor.

‘Bu kitaplar Ulusal Eğitim’in onay verdiği kitaplar’

İstanbul Bahçeşehir’de bulunan bir devlet okulunun müdürüne kelam konusu kitapların öğrencilere kimler tarafınca tavsiye edildiğini sorduk.

İsmini paylaşmak istemeyen okul müdürü, “Milli Eğitim’in onay verdiği yayıncılar var. Bu kuruluş da onlardan biri. Okuldaki kimi öğretmenler yayın kümeleriyle görüşerek bu kitapları öğrencilere öneriyorlar. Bulunduğumuz bölgedeki tüm okullarda uygulanan bir yol bu. Bu kitaplar öğretmenlerin tavsiyesi ve velilerin onayıyla yayınevi tarafınca okullara toplu olarak getiriliyor ve parayla satılıyor. Bahsedilen yayınevinin kitapları Bahçeşehir bölgesinde uzun müddettir satılıyor. Burada Ulusal Eğitim’in rastgele bir denetlemesi kelam konusu değil” dedi.

Kelamda çocuk kitabına, Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca onay verilmesi ise yeni tartışmaları birlikteinde getirdi.