Google üzgün: Android, iOS karşısında düşüşe geçti

BarnaBi

Global Mod
Global Mod
Google üzgün: Android, iOS karşısında düşüşe geçti Taşınabilir işletim sistemi pazarının iki büyük oyuncusu Android ile iOS içindeki rekabette son durum aşikâr oldu. Araştırmalara göre günümüzde her 10 telefondan 7’si Android çalıştırırken, geriye kalan 3’ünde de iOS yahut öbür işletim sistemleri bulunuyor.

StockApps tarafınca paylaşılan yeni bir rapor, Android işletim sisteminin pazar hissesindeki son 5 yıllık değişimi ortaya koydu. Android, Temmuz 2018 itibariyle yüzde 77,32 pazar hissesine ulaşarak adeta altın çağını yaşıyordu. Lakin son senelerda Huawei HarmonyOS üzere alternatiflerin yükselişinin tesiriyle yıldızı söndü.

Android, pazar hissesinin yüzde 8’ini iOS’a kaptırdı

Datalara göre Android işletim isteminin Temmuz 2018’de yüzde 77 olan pazar hissesi Ocak 2022’de yaklaşık yüzde 8 azalarak yüzde 69’a geriledi. Buna rağmen iOS ise 5 yıl ortasında pazar hissesini yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarmayı başardı.

Android’in yaşadığı yüzde 8’lik kaybın yüzde 6’sı yani büyük çoğunluğu iOS’a kayarken, geri kalan yüzde 2’lik kısmı ise başka küçük ölçekli işletim sistemlerinin oluşturduğu açıklandı. Raporda, birden fazla bölgede akıllı telefon satın alacakların birinci tercihinin Android olduğu lakin Kuzey Amerika pazarında iOS’un hakim olduğu vurgulandı.

Araştırmada Android’in Asya’da yüzde 81, Güney Amerika’da yüzde 90 pazar hissesine sahip olduğuna dikkat çekilirken; bu bölgelerde iOS’un sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 10’luk dilime konut sahipliği yaptığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıyeten öbür taşınabilir işletim sistemlerinin de her iki kıtada toplam hisselerinin yüzde 1’den az olduğu anlaşıldı.

Kuzey Amerika ve Okyanusya’ya bakıldığında, iki işletim sisteminin baş başa gittiği gözler önüne seriliyor. Apple’ın iOS işletim sistemi her iki pazarda toplam yüzde 54’lük hisseye sahipken, Android yaklaşık yüzde 45’lik dilimi oluşturuyor. Geriye kalan KaiOS üzere küçük çaplı işletim sistemlerinin toplam hissesi ise yüzde 1’den az.

– Android mi iOS mu? sorusuna sizin yanıtınız nedir? Görüşlerinizi yorumlarda yahut SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.