7. Balkan Panorama Sinema Şenliği başladı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
7. Balkan Panorama Sinema Şenliği başladı Onur konukları Türk sinemasının usta oyuncularından Erdal Özyağcılar ve Balkanların dünyaya armağan ettiği en düzgün Prag Okulu temsilcileri içinde sayılan direktör Goran Markoviç olan şenliğin açılış gecesinde birbirinden keyifli dakikalar yaşandı.

Balkan Panorama Sinema Şenliği, Buca Belediyesi’nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 7. defa sinemaseverlerle buluştu. BBKSM’de düzenlenen açılış merasimine CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Kamil Okyay Sındır, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maya Şegota, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Küme Lider Vekili Suat Çağlayan, Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Lideri Hasan Sehovic, Slovenya Fahri Konsolosu Mehmet Mazhar İzmirlioğlu, Slovenya Sinema Dairesi Genel Müdürü Nataşa Bucar, Şenliğin Kurucusu ve Yöneticisi Sali Saliji, Türk sinemasının usta oyuncuları Erdal Özyağcılar, Tamer Levent, Bekir Aksoy ve Nergis Çorakçı ile epeyce sayıda konuk katıldı. Gecede, şenlikte 10 kısımda yarışacak ulusal ve memleketler arası, kısa ve uzun metraj olmak üzere toplam 24 sinemanın kısa tanıtımları izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Merasimde konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, şenlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise sinema sanatının insan hayatındaki tesirlerine değindi.

‘Balkanlar sinema sanatı için doğal plato’

Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç, “Bir görme biçimi olan ve büyülü bir dünya sunan sinema, yaşanan acıları, memnunlukları, çatışmaları, tekdüzeliği kimi birtakım yalın bir lisanla kimi birtakım siyasi bir art planla beyazperdeye yansıtır. Ekonomik ve siyasi açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlantılar açısından da stratejik bir pozisyonu olan Balkanlar da, bu manada sinema sanatı için doğal bir plato pozisyonundadır. Bu topraklarda, yaşadığı toplumun tarihinden, kültüründen beslenen dünyaca ünlü direktörler, sanatkarlar yetişmiştir. Tarihten günümüze kadar bir fazlaca değerli eser ortaya konmuştur. Tam 7 yıldır düzenlenen Balkan Panorama Sinema Şenliği ise bunun en somut meselai oluşturmaktadır” dedi.

Birbirinden bedelli isimler

Buca Belediyesi olarak sanatın her kısmını kentin her köşesine ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Lider Kılıç, “Balkan Panorama Sinema Festivali’ne bir sefer daha mesken sahipliği yapmaktan büyük onur duyduk. Sinemaseverlerin heyecanla beklediği şenlik kapsamında, bu yıl da her yıl olduğu üzere Balkan coğrafyasının birbirinden bedelli isimlerini kentimizde ağırlayacak, dolu dolu bir program yaşayacağız. Ulu Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün telaffuzuyla konuşmamı bitirmek istiyorum; ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kesilmiş demektir’. Biz ömrümüz boyunca Ceddimizi unutmayacağız” diye konuştu.

‘Türkiye’ye katkıda bulunuyor’

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Küme Lider Vekili Suat Çağlayan, Balkan Panorama Sinema Festivali’ni epeyce önemsediklerini belirtti. Çağlayan, “Bu, sırf Buca’da yaratılan bir heyecan değil, bununla birlikte İzmir’in sinema sanatına bakışını da gösteren bir şenliktir. hiç bir şenlikte olmadığı kadar genişliyor ve umut vadediyor. Bu manada yalnızca sinema sanatına, Buca’ya İzmir’e katkıda bulunmuyor, sonlar ötesinde genişlemesiyle de tüm Türkiye’ye katkıda bulunuyor” dedi.

Balkan Panorama Sinema Şenliği Kurucusu ve Yöneticisi Sali Saliji de Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç’a şenliğe verdiği takviyeden dolayı teşekkürlerini iletti.

‘Balkan ismiyle yapılan her iş önceliğimdir’

Şenliğin onur konuğu olan usta oyuncu Erdal Özyağcılar, esprili konuşmasıyla konuklara keyifli dakikalar yaşattı. Özyağcılar, şunları söylemiş oldu:

“Bana daima röportajlarımda şunu soruyorlar; ‘sizin ömrünüzde çektiğiniz dizilerde en değerli anınız nedir?’. Ben her dizimi hayli seviyorum lakin bir dizi var epey kıymetli benim için. O da Elveda Rumeli. Bunu inanın buraya geldim diye, yağcılık olarak yapmıyorum, her ne kadar adım Özyağcılar da olsa… Çok enteresan beşerlerle tanıştım hayli hoş iş yaptık. Balkanların hatıra defterlerini açtık orada, o fazlaca değerli bizim için. bu biçimde bir işte bulunmaktan her vakit gurur duydum. Bu niçinle de Balkan isminde yapılan her iş benim için önceliktir.”

Şenliğin onur konuğu direktör Goran Markoviç, rahatsızlığı niçiniyle açılış merasimine katılamazken, hazırladığı özel görüntüsüyle sinemaseverlere ve Bucalılara seslendi, sanat dolu günler diledi. Konuşmaların akabinde direktörlüğünü Nora Lakos’un yaptığı açılış sineması Krema’nın gösterimi gerçekleştirildi.

120 sinema gösterimi yapılacak, 24 sinema yarışacak

Bu yıl şenliğe, 106 yabancı uzun metraj sinema, 472 yabancı kısa metraj sinema, 19 yerli uzun metraj ve 135 yerli kısa metraj sinema müracaatta bulundu; toplam 732 sinemanın başvurusu alındı. Yaklaşık iki aylık ağır bir çalışma kararında altı bireyden oluşan ön heyet, 732 sinemanın tamamını izleyip eleme yaptı. Hem gösterim yapılacak tıpkı vakitte yarışa katılacak programı hazırladı. 7. Balkan Panorama Sinema Festivali’nde 120 sinema gösterimi yapılacak. Sarı Şemsiye Mükafatı için ise 10 kısımda, 7 ulusal kısa, 7 memleketler arası kısa, 5 ulusal uzun, 5 milletlerarası uzun metraj olmak üzere toplam 24 sinema yarışacak. Şenliğin resmi programında yer alan tüm yabancı sinemalar, Türkiye’de birinci kez gösterilecek. Ayrıyeten, şenlikte bu yıl 12 dünya prömiyeri yapılacak. Şenlik, 3 Ekim’de yapılacak ödül merasimi ile sona erecek.

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde (Pembe Köşk) açık havada Sarı Şemsiye mükafatı için sinemalar yarışacak. Kültürpark’ta açık havada resmi gösterim seçkiden oluşan sinemaların yanı sıra, konuk sinema okullarının hem kısa sinema seçkisi seyirciyle buluşacak birebir vakitte okulların yöneticileriyle söyleşiler yapılacak. Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde ise klâsik olarak her üç sinema salonunda her gün toplamda yaklaşık 30 sinema gösterilecek. Buca Işılay Saygın Meydanı’nda (Kasaplar Meydanı) da Türk sinemasına damga vurmuş nostaljik sinemalar gösterilecek.

Şenlik boyunca tüm yerlerde yapılacak gösterimler ve etkinlikler fiyatsız olacak. Ayrıntılı bilgi almak isteyen sinemaseverler, şenliğin resmi sitesi www.bpff.com.tr adresini ziyaret ederek tüm ayrıntılara ulaşabilecek.