Yüzlerce öğrenci sokakta mı kalacak?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yüzlerce öğrenci sokakta mı kalacak? Ferit Demir/ Tunceli

Munzur Üniversitesi’ne bu yıl kayıt yaptıran yeni öğrenciler ve ek yerleştirme ile birlikte üniversitedeki öğrenci sayısının 7 bin olması beklenirken bu öğrencilerin birçoğu barınacak yer bulmama tehlikesi yaşıyor.

Edinilen bilgiye nazaran, KYK yurtlarında yer bulamayan 5 bin öğrenciden 3 bin öğrenci kendi imkanları ile yüksek kira bedellerine karşın kiralık konutlara yerleşti. Birfazlaca öğrenci kaydını dondurdu kimileri ise kayıt yaptıramadan vilayetten ayrıldı. Binden çok öğrenci ise barına problemini çözemedi.

Munzur Üniversitesi’ni yoğunlukla yeğleyen kısmın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki fakir aile çocuklarının tercih etmesi niçiniyle kentteki yüksek kiralar niçiniyle konut bulmak ise neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda.

Tunceli’de bulunan KYK Yurtların toplam kapasitesi 2 bin, geriye kalan 5 bin öğrenci ise, barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Yüksek kira bedelleri

Geçtiğimiz yıl Munzur Üniversitesi’nin öğrencileri salgın koşulları niçiniyle uzaktan eğitim alarak okullarına devam etmiş bu niçinle kente gelerek eğitim nazaranmedikleri için önce kiraladıkları meskenlerden ayrılmıştı. Bu meskenler kiraya verildiği için bu yıl öğrenciler kiralık mesken bulmakta zorlanıyor bulanlar ise yüksek kira bedelleri niçiniyle mesken kiralayamıyorlar.

KYK Yurtlarına yerleşemeyen ve kendilerine barınacak yer bulamayan epey sayıda öğrenci Seyit İstek Meydanı’nda basın açıklaması yaparak barınma meselelerinin bir an öce çözülmesini talep etti ve kısa basın açıklaması yaptı.

Barınma yeri bulamayan öğrenciler ismine yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Yaklaşık olarak 1500 öğrenci KYK yurtları için yedek sırada bekletilmekte şu an yurtlarda süreksiz kalan yeni öğrenciler yurtlara asil öğrencilerin gelmesi ile bir arada yurttan çıkarıldılar. Bu durum karşısında birfazlaca öğrenci arkadaşımız geldikleri memleketlere geri döndü ve birçoğumuz da geceyi dışarda geçirdik. Valilik ile yaptığımız görüşme ve taleplerimizi ilettik. Vali barınma problemini çözmek için ağır uğraş gösterdiğini ve bu durumu tahlilsiz bırakmayacaklarını söylemiş oldu. Biz mağdur öğrenciler kentteki bu yüksek kiralara ödeme gücüne sahip değiliz. Buradan yetkililere sesleniyoruz lütfen biz mağdur öğrencilerin barına sıkıntısını bir an evvel tahlile kavuşturun.”

Munzur Üniversitesi’ne kayıt yaptıran fakat yurtlara yerleşemeyen ve yüksek kira bedeli niçiniyle konut bulamayan biroldukça öğrenci, büyük umut ve hayaller kurarak Munzur Üniversitesi’ne kayıt yaptırdıklarını lakin yurt sorunu ve yüksek kiralar niçiniyle okul hayatlarının tehlikeye girdiğini belirtiler.

Yetkililere sesleniyoruz

Muş’tan gelerek Munzur Üniversitesine kayıt yaptıran Diyar Tekin, yaşadığı barına problemini şöyle anlattı:

“Ben Muş’tan büyük hayaller kurarak geldim Tunceli’ye ve Munzur Üniversitesine kaydımı yaptırdım. Tunceli’de barınma sorunu yok eğitim durumu epey uygun dediler. Biz de çıkıp geldik fakat şunu gördük geleceğimizin teminatı gençler diyorlar daima fakat bugün binden çok genç dışarda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kiralık mesken arıyoruz kiralar çok yüksek ve en az 9 ay peşin istiyorlar bu paraları vermemiz imkansız. En küçük mesken olan 1+1 konut için bile 2 bin hatta 2 bin TL’den çok kira isteyen var. Birfazlaca arkadaşımız çok yüksek kira bedelleri ile mesken kiraladı. Bu nasıl bir durum bu kiraları bizler nasıl ödeyebiliriz. Biz buraya okumaya geldik geleceğimizi okuyarak kazanabileceğimizi düşündük ancak karşımızda barınma sorunu var buradan Yetkililere sesleniyoruz lütfen meselemizi bir an evvel çözün.”

Şanlıurfa Siverek’ten gelerek Munzur Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema kısmına kaşıt yaptıran Serhat Osman Dolaş ise şu biçimde konuştu:

En az 2 bin TL kira

“Bir haftadır Tunceli’ye geldim kaydımı yaptırdım ve bize süreksiz olarak KYK yurtlarında konuk olarak kalacağımız söylendi. Lakin dün prestiji ile yurtlarda kalacak öğrenciler geldiği için bizi kovarcasına yurtlardan çıkardılar. Biz süreksiz olarak kaldığımız yurtlardan çıktığımız an sudan çıkmış bir balık üzere şoka uğradık. Artık kimsemiz yok sahipsiz üzere dışarda sokakta dolaşıyoruz. Kiralık konut bulmak için sokak sokak gezdik. Öğrenciye kiralık konut vermek istemiyorlar bulduğumuz meskenlerde kira bedeli devasa yükseklikteti. En az 2 bin TL kira istiyor bu kiranın 9 aylık kısmını da peşin istiyorlar. Biz bu kiralara nasıl ödeyelim, özel yurtlarda, pansiyonlarda hiç bir yerde yer yok var olan birtakım pansiyonlar ve 2 kişilik odada kişi başına bin TL istiyorlar. Bizim bildiğimiz şu an 1500 civarında öğrenci hala barınma sıkıntısını çözmedi. Bu fazlaca üzücü bir durum geleceğimizin teminatı gençler diyorlar lakin gençlere kimse sahip çıkmıyor. Yetkililer ile görüşüyoruz daima tahlil arıyoruz tahlil bulmaya çalışıyoruz diyorlar lakin yarın üniversite açılacak hiç bir tahlil yok ortada kalmış durumdayız.”

Tunceli Valiliği öğrencilerin barınma sıkıntılarını çözmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Tunceli Valiliği Munzur Üniversitesi öğrencilerinin barına meselelerini çözmek için çalışmalarının sürdüğünü ve birtakım öğrencileri yer temin edildiğini yeni barınma yerlerinin temini için ise çalışmaların devam ettiği belirtilerek şu açıklama yapıldı:

“Valiliğimizin talimatıyla, Munzur Üniversitesi’ne kayıt yaptıran ve talepte bulunan tüm öğrencilerimiz yerleştirme sonuçları beklenmeksizin KYK yurtlarına konuk statüsüyle kabul edilmiş, ayrıyeten tüm yurtlarımızda konuk öğrenci kabul edebilmek üzere ek önlemler hayata geçirilmiştir. Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yerleştirme sonuçlarının netleşmesi daha sonrasında başvurusu olup , rastgele bir KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilerimizin sıkıntılarına tahlil bulabilmek ismine Valiliğimizce;

Ulusal Eğitim Bakanlığımıza ilişkin vilayetimizde bulunan TOBB Yusuf Cengiz Kız Ortaöğretim Yurdumuzun kız öğrencilerimize süreksiz olarak tahsisi sağlanmıştır. Hali hazırda üniversite öğrencilerimiz kalmakta olup mevcut kapasitenin bir kısmı hala boş durumdadır.

KYK yurtlarımızda misafirliği biten kız öğrencilerimiz süreksiz olarak bu yurdumuzda konuk edileceklerdir. Bu vesileyle Valiliğimizin bu taraftaki girişimimi çabuk biçimde sonuçlandırarak öğrencilerimize bu imkanı sağlayan Ulusal Eğitim Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Vilayetimizdeki bir STK’ya ilişkin olan ve atıl vaziyette bulunan yurt binası, kız öğrencilerimizin yurt gereksinimini gidermek üzere Valiliğimizin uyumunda büsbütün mahallî imkanlarla faaliyete geçirilmiş olup pazartesi günü KYK sonuçlarının netleşmesiyle bir arada yurtlarda misafirliği biten kız öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacaktır.

‘150 kız öğrencimize de barınma imkanı’

Bu surette yaklaşık 150 kız öğrencimize de barınma imkanı sağlanmış olacaktır. Bu mevzuda takviye veren vilayet ulusal eğitim müdürlüğümüze, gençlik ve spor vilayet müdürlüğümüze ve gereç konusunda ilgili vakfa dayanak olan hayırsever hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.

Vilayet genelinde vatandaşlarımıza ilişkin olmakla birlikte atıl/boş vaziyette bulunan dairelerin öğrencilerimizce kiralanabilmesi için Valiliğimizce mesken sahipleri ile irtibat kurulmuş, boş olan konutlarını fazlaca düşük bedelle kiraya verecek konut sahiplerinin telefonları yurt yönetimlerine ve üniversite idaresine bildirilmiştir. Bu vesileyle sahiden temsili bir fiyata konutlarını kiraya vereceklerini bildiren hemşehrilerimize ve tertibi yürüten AFAD vilayet müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.”