Yerli imkanlarla üretildi! Merak edilen tarih aşikâr oldu

kolluk

New member
Yerli imkanlarla üretildi! Merak edilen tarih aşikâr oldu AA muhabirinin, “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”ndan derlediği bilgiye göre, raylı sistem araçları inançlı ve konforlu seyahat imkanı sağlaması ve yük nakliyeciliğinde ekonomik, verimli ve etraf odaklı fırsatlar sunması niçiniyle hem kent içi birebir vakitte kentler ortası ulaşımda yaygın olarak tercih ediliyor. Bu niçinle global ölçekte raylı sistem araçlarına yapılan yatırımlar süratle artıyor.

Türkiye’de de demir yolu ve kent içi ulaşım dallarında artan kamu yatırımlarına paralel olarak değerli ölçüde çeken ve çekilen araç gereksinimi ortaya çıktı. Bugüne kadar tamamlanan projelerde kullanılan araçlar yurt dışı merkezli firmalardan tedarik edildi. Sadece metro ve tramvay araçları dikkate alındığında, son 30 yılda 12 firmadan 26 araç tipinde 2 bin 866 araç ithal edildi.

Demir yolu ve kent içi ulaşım bölümünde hala büyük ölçüde proje stoku bulunuyor. Kaynakların yurt dışına çıkışının önüne geçilmesi, yerli raylı sistem aracı endüstrisinin gelişimi ve çabucak sonrasındaki etaplarda üretilen araçların ihracatıyla ülke iktisadına katkı sağlanması değer arz ediyor.

Türkiye’de farklı nitelikte raylı sistem aracı üreten firmalar olmasına karşın kapasite kullanım oranları pek düşük seviyede kalırken sıklıkla yabancı firmaların lisanslarıyla araç üretiliyor. Bu kapsamda ülkede raylı sistem araçlarının yerli üretiminde kıymetli kapasite oluşmakla birlikte kelam konusu üretim kabiliyetleri farklı firmalara dağıldı.

Raylı sistem araçlarının tasarımı, üretimi, bakım ve tamiratının yapılması, ayrıyeten kritik alt bileşenlerin yerlileştirilmesi ve yerlilik oranlarının artırılması hedefiyle TCDD’nin bağlı iştirakleri olarak faaliyetlerini yürüten TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Genel Müdürlüğü çatısı altında birleştirildi.

Lokomotif, tren setleri ile yük ve yolcu vagonlarının yerli ve ulusal üretilmesi imkanlarına sahip TÜRASAŞ’ın kuruluş maksatları içinde yerli endüstrinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, tüm raylı sistem araçlarının ve kritik bileşenlerinin tasarımı, imalatı, bakım ve tamirinin yapılması konuları yer alıyor.

ULUSAL ELEKTRİKLİ LOKOMOTİFİN TASARIM VE ÜRETİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı oluruyla tedarik süreçlerine devam edilen yüksek süratli tren setleri hariç yurt haricinden ek yüksek süratli tren seti temin edilmemesi, ayrıyeten TÜRASAŞ tarafınca üretilen ulusal elektrikli tren setlerinin süratli ve yüksek süratli tren sınırlarında kullanılması karara bağlandı. Bu çerçevede TÜRASAŞ’ın ulusal demir yolu endüstrisini süratli geliştirmesi ve demir yolu araçları imalat endüstrisinde global ölçekte bir üretici pozisyonuna gelmesi hedefleniyor.

TÜRASAŞ bünyesinde yabancı firma lisansıyla dizel tren seti üretilirken kelam konusu projeden elde edilen bilgi birikimi ulusal elektrikli tren seti üretiminde kullanılıyor. Ulusal elektrikli tren seti üretimi çalışmaları kapsamında ülkede üretilmesi planlanan tüm raylı sistem araçlarına da hizmet edebilecek kapasitede alüminyum gövde üretim tesisi 2019’da hizmete açıldı.

Ulusal elektrikli tren seti üretimi kapsamında saatte 160 kilometre sürate uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı, 2022’de üç tren setinin TCDD Nakliyecilik AŞ’ye teslim edilmesi planlanıyor.

Ulusal Elektrikli Tren Seti Projesi kapsamında geliştirilen altyapı ve yetkinlikten yararlanılarak, kelam konusu tren setlerinin süratli tren sınırlarında kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerinin sağlanmasıyla saatte 225 kilometre sürate çıkabilen Ulusal Süratli Tren Projesi’nin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

TÜRASAŞ tarafınca geliştirilen ulusal elektrikli lokomotifin tasarım ve üretim çalışmaları devam ediyor. TÜRASAŞ bünyesinde yabancı firma lisansıyla elektrikli ve dizel lokomotif üretilirken kelam konusu projelerden elde edilen deneyimin ulusal elektrikli lokomotif üretiminde kullanılması amaçlanıyor.

2018’de çalışmaları başlatılan yeni kuşak 8 silindirli en az 1200 beygir gücüne sahip dizel motorun prototip imalatı çalışmaları sürdürülüyor. TÜRASAŞ tarafınca tasarım, sertifikasyon ve imalat süreçleri tamamlanan yeni kuşak ulusal yük vagonlarının ihracatına devam ediliyor.

Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin yerli imkanlarla üretilmesine yönelik yerli endüstrinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve bu alanda ulusal markanın oluşturulması öngörülüyor.

KAYNAK: AA