Van’daki mantar tesisinde birinci hasatta 4 ton üretim gerçekleşti

kolluk

New member
Van’daki mantar tesisinde birinci hasatta 4 ton üretim gerçekleşti Tuşba ilçesinin Atmaca Mahallesi’nde bir ay evvel hizmete açılan kentin birinci çağdaş mantar üretim tesisinde birinci hasat yapıldı. Hasat çalışmasına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Lider Vekili Mehmet Emin Bilmez, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Gevaş Kaymakamı Hamit Genç, Tuşba Belediye Lideri Salih Akman, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim nazaranntaş, Mantar Üretim Tesisi İdare Heyeti Lideri İbrahim Halil Yıldırım ve tesis çalışanları katıldı. Vali Bilmez’in de eşlik ettiği hasatta, birinci gün 4 ton üretim oldu. 5 bini kapalı 24 bin metrekare alan üzerinde kurulan ve 21 odada mantar üretimi yapılan tesiste, 30 kişi istihdam edilirken, üretilen kültür mantarları, Van ve ilçelerinin yanı sıra etraf vilayetlere pazarlanacak.

YILLIK ÜRETİM KAPASİTESİ BİN 500 TON

Vali Bilmez, “Bu tesis, bölgemizde çağdaş manada yapılmış birinci tesis. Yıllık bin 500 ton kapasiteli, 21 odası olan. Lakin şu an 7 odasında üretim yapılıyor. Yıl sonuna kadar öteki odalar da üretime başlayacak. Yıl sonunda tam kapasite ile üretim gerçekleştirilecek. TKDK’nın da takviye verdiği bir proje. Bu projenin vilayetimize ve ülkemize güzel uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah hem onlar kazanır tıpkı vakitte bölge insanımız daha sağlıklı ve taze mantarla buluşmuş olacak” dedi.

BÖLGEDE İLK

Mantar Üretim Tesisi İdare Şurası Lideri İbrahim Halil Yıldırım ise tesiste kültür mantarının birinci hasadının yapıldığını tabir ederek,” Yılın 365 günü her gün doğal mantar üretimimiz olacak. Günlük üretim kapasitemiz yüzde yüze ulaştığımızda 3,5- 4 ton civarında bir üretim kapasitesi olacak. Burada üretilen kültür mantarı, Van ili başta olmak üzere Ağrı, Iğdır, Kars, Muş, Bitlis, Malatya, Elazığ ve Hakkari vilayetlerine sevkiyat gerçekleştireceğiz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe dayanağı programından 2 milyon 250 bin TL takviye aldık. Kurduğumuz mantar üretim tesisi bölgede birinci diyebiliriz. Çok çağdaş bir tesis olmuş” diye konuştu.

KAYNAK: DHA