Üretimi 3 katına çıkarılacak… Türkiye’den dev yatırım: Tam 1,7 milyar dolar!

kolluk

New member
Üretimi 3 katına çıkarılacak… Türkiye’den dev yatırım: Tam 1,7 milyar dolar! Rönesans Holding’den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca temeli atılan ve Ceyhan Sanayi Bölgesi’ndeki 62 hektar alanda faaliyet gösterecek tesis, yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek.

Yakıt gereksinimini kendi ürettiği hidrojeni kullanarak karşılayacak olan tesis, elektrik gereksiniminin epeyce büyük bir kısmını de Rönesans’ın hidroelektrik santrallerinden tedarik edecek ve toplam güç muhtaçlığının yaklaşık yüzde 80’ini yenilenebilir güç kaynaklarından karşılanmış olacak.

Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımı olacak olan tesiste, ülkenin yıllık polipropilen üretim kapasitesinin 3 kat artırılması ve toplam ithalatın yüzde 20’sinin ikame edilmesi hedefleniyor.

Toplam üretim kapasitesi yıllık 450 bin ton olacak olan ve 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin, Türkiye’nin dış ticaret istikrarına yıllık 250 milyon dolar düzeyinde net müspet katkı sağlanması amaçlanıyor.

– Proje kuvvetli iş birliğinin örneği olacak

Ana ortakları içinde Cezayir’in ulusal güç şirketi Sonatrach yer aldığı projede, en yeni teknoloji altyapısı kullanılacak. Sonatrach, 2040 yılına kadar yıllık yaklaşık 550 bin ton hammadde sağlayacak.

ABD’li UOP Honeywell ve Hollandalı LyondellBasell, projenin teknoloji altyapısının lisansörleri olacak. İmal sürecinde mühendislik tahlillerinin geliştirilmesi, tedarik ve inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi ise Rönesans ve İspanya’nın mühendislik şirketi Tecnicas Reunidas paydaşlığıyla gerçekleştirilecek.

Eserlerin Türkiye pazarındaki tüm firmalara dağıtımının faal biçimde sağlanması için de Belçika merkezli, 55 ülkede 50 bin müşteriye ulaşan Ravago ile iş birliği yapılacak. İnşaat ve işletme periyodunda, operasyon ve bakım hizmetlerinin idaresi ve sürdürülebilir üretimin sağlanması için ise 27 ülkede petrokimya tesislerine hizmet sunan Fransız SPIE şirketi ile çalışılacak.

Polipropilen üretim tesisinin yanı sıra, bölgenin sıvı yük depolama ve terminal hizmetlerinin verimli biçimde sağlanması için Norveç’in esaslı kuruluşlarından Stolt-Nielsen kümesi ile ortak yatırım yapılacak.

Öte yandan, yaklaşık 1300 hektar alana kurulacak Ceyhan Petrokimya Sanayi Bölgesi de Türkiye’nin değerli limanlarına ve petrokimya hammadde talebinin en ağır olduğu bölgelere yakınlığı ile maliyet ve vakit idaresi açısından hayli avantajlı bir pozisyonda olacak.