Ülkesine davet etti: Türkiye’nin büyük deneyiminden yararlanmak istiyoruz

kolluk

New member
Ülkesine davet etti: Türkiye’nin büyük deneyiminden yararlanmak istiyoruz Büyükelçi Saparbekuli, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nde (ANKASAM) “Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Ulusa Seslenişi: Sistemli Islahatlara Devam” başlıklı bir konuşma yaptı.

Ülkesinin 16 Aralık’ta bağımsızlığının 30. yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatan Saparbekuli, bağımsızlığın uzun bir gayret olduğunu ve bunu ayakta tutmak için de gelişimin ehemmiyet arz ettiğini belirtti.

Saparbekuli, Hazar Denizi’nin türel statüsünün belirlenmesinin Kazakistan’ın diplomasi alanındaki en değerli başarısı olduğunu vurguladı.

Kazakistan’ın bugün istikrarlı bir ülke olduğunu lisana getiren Saparbekuli, ülkede eğitim alanında kaydedilen gelişmeleri anlattı.

Saparbekuli, öte yandan ülkesinin hayli boyutlu “zengin dış politikasının” varlığına işaret ederek çeşitli ülkelerle ortak projeler yürüttüklerini lisana getirdi.

Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasının akabinde doğal zenginliklerini kullanarak ulusal gelirini artırdığını vurgulayan Saparbekuli, ülkenin geçen yıl 4 milyar dolar direkt yatırım çektiğini kaydetti.

Saparbekuli, yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapmak için istikrar ve hukuk teminatı aradığını belirterek Kazakistan’a direkt yatırımların artmasının bu hususta olumlu gelişmeler yaşandığını gösterdiğini söylemiş oldu.

Kazak Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Tokayev’in 1 Eylül’de parlamentodaki ulusa sesleniş konuşmasında yenilenebilir gücün hissesinin artırılmasından yeni tarım siyasetinin belirlenmesine kadar birfazlaca hususta kıymetli konuya değindiğini aktardı.

– “Türk yatırımcılarını ulusa seslenişteki gösterilen amaçları birlikte gerçekleştirmeye davet ediyorum”

Ülkesi ve Türkiye içindeki iş birliğinin ehemmiyetini anlatan Saparbekuli şunları kaydetti:

“Türk yatırımcılarını ulusa seslenişteki gösterilen gayeleri birlikte gerçekleştirmeye davet ediyorum. Sıhhat alanında Kazakistan yüzde 17 ile kendi ulusal ilaç dalına sahip. Kıymetli Türk yatırımcılarımız da var. Önümüzdeki periyodu mevcut yatırımcılarımızın üretim kapasitesini genişletmek ve yeni yatırımcılar çekmek için bir fırsat olarak görüyorum.”

Saparbekuli, Kazakistan’daki en büyük meselelerden birinin okul ve yurt sayılarının yetersizliği olduğunu, Türkiye’nin ülkesiyle bu mevzuda iş birliği yapabileceğini söylemiş oldu.

Büyükelçi Saparbekuli, “Türkiye için Kazakistan, maden bölümü açısından fazlaca kıymetli bir ülke. Bu açıdan Türk yatırımcılarla çalışmalarımıza sürat kazandıracağız. Güçlenen Türkiye endüstrisinin doğal kaynaklara muhtaçlığı olacaktır. Doğal kaynaklarının en birinci adresi kardeş Türk dünyası olması gerekiyor.” dedi.

Toplumsal alandaki iş birliğinin kıymetine işaret eden Saparbekuli, Türkiye’nin sıhhat ve eğitim bölümündeki büyük deneyimini de kendileriyle paylaşarak iş birliği yapabileceğini lisana getirdi.

ANKASAM Lideri Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ise gelecek periyotta Türkiye-Kazakistan içindeki iş birliğinin genişleyerek devam edeceğini belirtti.

Türk Lisanı Konuşan Ülkeler İşbirliği Kurulu (Türk Konseyi) ile Türk dünyasının “büyük bir yitiğini yakaladığını” vurgulayan Erol, “Türk dünyasının en büyük yitiği birlik ve birliktelikti.” tabirini kullandı.

Erol, gelecek devirde Türk dünyasının daha geniş coğrafyada kıymetli rol oynayacağına işaret ederek, “kuvvetli bir Kazakistan, kuvvetli bir Türk dünyasıdır. kuvvetli bir Türk dünyasının jeopolitiğinin belkemiğidir. Ankara-Nur Sultan sınırı bu jeopolitiğin temel eksenini oluşturmaktadır. ” diye konuştu.