Türkiye’nin elindeki dayanılmaz üçlü! ‘Otomotivde yeni yatırım gelebilir’

kolluk

New member
Türkiye’nin elindeki dayanılmaz üçlü! ‘Otomotivde yeni yatırım gelebilir’ Türkiye’nin otomotiv üretimi yılın birinci 9 ayında bundan evvelki yılın tıpkı devrine bakılırsa yüzde 8 artarak 921 bin 619 adet, araba üretimi de yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) bilgilerine bakılırsa, tıpkı periyotta, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet olurken, araba ihracatı ise yüzde 4 azalarak 401 bin 437 adet oldu.

Türkiye otomotiv endüstrisindeki gelişmelere ve gelecek beklentilerine ait değerlendirmelerde bulunan OSD İdare Şurası Lideri Haydar Yenigün, Türk otomotiv endüstrisine yeni yatırımların gelebileceğini söylemiş oldu.

Türkiye’nin otomotiv endüstrinde gelişeceği konusunda olumlu bir görüşe sahip olduğunu vurgulayan Yenigün, “Orta ve Doğu Avrupa’da son senelerda gelişen bir otomotiv iktisadı var. Türkiye’ye de yeni yatırımın geleceği konusunda hala hayli ümitliyim. Zira Türkiye’de pek epeyce yerde olmayan fazlaca pahalı üç tane şey var. Çok yüksek kalibre üretiyoruz, hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Bilhassa tedarik sanayiindeki badireleri Türkiye’deki firmalar kadar başarılı yöneten hiç bir ülke bilmiyorum. Ve de fazlaca verimliyiz. Verimliliği ucuzluk olarak değil, bir sistemden en yüksek katma bedeli yaratmak olarak düşünmek lazım. Bu üç niçinden dolayı ben Türkiye’nin yatırım alacağını düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

Yenigün, yeni yatırımlar ile yerli endüstrideki heyeti kapasitenin artabileceğine de işaret ederek, “Enflasyonist ortamın da temelinde yeni yatırımlara bir ölçü katkıda bulunacağını düşünüyorum. Euro ve doların TL karşısında paha kazanması yahut TL’nin paha kaybetmesi diyelim, Eurozone’da iş yapan bizim üzere ülkeler açısından ve Gümrük Birliği kontağı olan ülkeler açısından olumlu olacağını düşünüyorum. O yüzden mevcut 2 milyon kapasitenin artacağı, ve önümüzdeki şu belirsizlik süreci bir ölçü azaldıktan daha sonra da yeni markaların yatırım yapacağına inanıyorum” dedi.

‘ENSEYİ KARARTMAYA GEREK YOK’

OSD Lideri Haydar Yenigün, yıl sonuna kadar Türkiye’nin otomotiv ihracatının 1 milyon adedi geçebileceğini lakin bu sayının geçmişe bakılırsa düşük olduğunun da altını çizdi.

Yenigün, “Geçen yıla nazaran yüzde 10 ila 20 civarında 1 milyon 90 bine kadar çıkacak olan ihracat öngörüyoruz. Bu sayı 2017’deki düzeyin 250-300 bin adet eksiğine işaret ediyor. Üretimde ise 1.4 ile 1.5 milyon içinde bir sayı söylem ediyoruz. Bunun da olması gereken sayı 2 milyonluk kapasitede 1.7 milyondur. Oralardan uzağız lakin bir daha de enseyi karartmaya yok. Gerek kapasiteyi artırma tarafında gerekse üretim ve ihracatı artırma tarafında tüm OSD firmaları canla başla çalışıyor” dedi.

Global otomotiv üretimine yönelik de beklentilerini aktaran Yenigün, 2020’yi 80 milyon adetlik üretim sayısı ile geride bırakan global otomotiv sanayisinde, bu yıl üretim sayısının 80.7 milyona çıkabileceğini söylemiş oldu.