Türk savunma endüstrisi eserleri dünyanın dört bir yanında

kolluk

New member
Türk savunma endüstrisi eserleri dünyanın dört bir yanında Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) İdare Konseyi Lideri Osman Okyay, 15’inci Milletlerarası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF 2021), yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen son teknoloji mamüllerin dünyaya sunulmasında değerli rol üstlendiğini belirterek, “Türkiye, savunma endüstrisinde gelişmekte olan ülkeler eşiğini geçerek gelişmiş ülke pozisyonuna yükselmiştir. Bugün kesimimizin ürettiği eserler, dünyanın dört bir yanında, alanda ve uygulamada muvaffakiyetle çalışıyor.” dedi.

Okyay, IDEF 2021’e ait değerlendirmelerde bulundu.

Türk savunma ve havacılık endüstrisi firmaları tarafınca üretilen kara-hava-deniz araçları, komuta denetim, elektronik harp sistemleri üzere teknolojilerin fuarda sergilendiğini tabir eden Okyay, bilhassa küçük ve orta ölçekli firmalara, milletlerarası pazarlara mamüllerini tanıtmaları konusunda kıymetli bir fırsat sunulduğunu söylemiş oldu.

Okyay, firmaların, üretim kabiliyetleriyle ön plana çıkarken hem de mevcut ve potansiyel projelere ve iş birliklerine ait görüşmeler de yaptıklarını anlatarak, “Savunma ve havacılık, bugüne kadar dünyada üretim alanındaki kıymetli yeniliklerin kaynağı olmuş kritik bir dal. Uygulanan siyasetlerle ve Cumhurbaşkanlığımız ile Savunma Sanayii Başkanlığımızın takviyeleriyle savunma endüstrisi büyük bir gelişim gösterdi. Türkiye bugün kendi yüksek teknoloji gerektiren savunma endüstrisi mamüllerini üretebilecek yeterliliğe ve kararlılığa sahip. IDEF de bu bakımdan değerlendirildiğinde Türkiye’nin savunma gücünü, teknoloji kabiliyetini ve üretim yeterliliğini bir sefer daha dünyaya gösterdi.” diye konuştu.

Salgına karşın 9 milyar dolarlık üretim

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının öteki kesimleri olduğu üzere savunma endüstrisini de olumsuz etkilediğini belirten Okyay, alınan önlemlerle dalın çalışmalarına büyük ölçüde sorun yaşamadan devam ettiğine değindi. Okyay, şunları kaydetti:

“Salgında ihracatta ve Ar-Ge faaliyetlerinde değerli bir daralma yaşandı. Lakin tüm bu problemlere karşın kesimimiz 2020 yılını yaklaşık 9 milyar dolar üretim, 2,5 milyar dolar civarında ihracat, 1,5 milyar dolar civarında Ar-Ge yatırımları ile kapattı. Bunlarla birlikte dalımız nitelikli insan kaynağına yatırım yapmayı sürdürdü. Daralmalara karşın bir ölçü artan kesim istihdamı 78 bini aştı.”

Yerlilik oranı yüzde 70 civarında

Okyay, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gereksinimleri doğrultusunda yerli ve ulusal firmaların çalışmalarını sürdürdüğünü söz ederek, bölümün TSK’nın gereksinimlerini karşılamada yerli ve ulusallık oranının yüzde 70 civarında olduğuna dikkati çekti. Okyay, “Türkiye, savunma endüstrisinde gelişmekte olan ülkeler eşiğini geçerek gelişmiş ülke pozisyonuna yükselmiştir. Bugün dalımızın ürettiği eserler, dünyanın dört bir yanında, alanda ve uygulamada muvaffakiyetle çalışıyor.” değerlendirmesinde bulundu.