Türk deri bölümünün amacı 2 milyar dolar

kolluk

New member
Türk deri bölümünün amacı 2 milyar dolar Türk deri ve deri mamulleri dalı ihracatı, 2021 yılında evvelki yıla nazaran yüzde 30 artışla 1 milyar 331 milyon dolardan 1 milyar 726 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri datalarından derlediği bilgiye göre, dal ihracatında en büyük hisse ayakkabının oldu.

Geçen yıl 818 milyon dolar olan ayakkabı ihracatı, yüzde 23’lük artışla 1 milyar 5 milyon dolara çıktı. bu biçimdece ayakkabı dış satımında 1 milyar dolar bandı aşıldı. Ayakkabının ortalama ihracat ünite fiyatı 9 dolar olarak gerçekleşti.

Bölümün ihracatında deri ve postlar 269 milyon dolar ile ikinci, saraciye 243 milyon dolar ile üçüncü, deri konfeksiyon ise 207 milyon dolar ile dördüncü sırada yer aldı.

İhracatta birinci sıra Almanya’nın

Türk deri ve deri mamulleri, 2021 yılında en çok Almanya’dan talep gördü. Almanya’ya yapılan dış satım, evvelki yıla bakılırsa yüzde 21 artarak 111 milyon dolardan 133,7 milyon dolara çıktı. Rusya 133,1 milyon dolarla ikinci oldu. Üçüncü sıradaki İtalya’ya ihracat ise 98 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yıl Kazakistan’a yapılan ihracat yüzde 114’lük artışla dikkati çekti. Bu ülkeye yapılan dış satım 20 milyon dolardan 43 milyon dolara yükseldi.

Bölümün lokomotifi ayakkabı ihracatında da birinci sırada 16 milyon dolar ile Almanya yer aldı. Geçen yıl ihracatı yüzde 68 artan Hollanda, 7,6 milyon dolarla ikinciliği elde etti. Birleşik Krallık’a yapılan ihracat da evvelki yıla nispeten yüzde 81 arttı ve 7,4 milyon dolarla üçüncü oldu.

Kayıplar telafi edildi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri Lideri Erkan Zandar, dış giysi üzerine üretim yaptıkları için Kovid-19 salgınının birinci vakit içinderında hayli kayıp verdiklerini, bilhassa Avrupa bölgesi ve yakın coğrafyadan gelen taleplerle dal genelinde bir artış sağladıklarını anlattı.

Kesimin 2 milyar dolar ihracat amacına adım adım yaklaştığını bildiren Zandar, ayakkabı ihracatındaki artışla firmaların kayıplarını bertaraf ettiğini, gelecek hafta İtalya’da yapılacak dönemin birinci fuarının gelecekle ilgili fikir vereceğini aktardı.

Daha evvel en epey dış satımın Rusya’ya yapılmasına karşın Almanya’nın birinci sefer ihracatta 1. sıraya çıktığını lisana getiren Zandar, “Bu müspet bir durum. Avrupa’nın bize nasıl yöneldiğini gösterir.” dedi.

Katma pahalı eserlere yöneliş

Zandar, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı yapacağı beklentisi niçiniyle global daralmanın kelam konusu olduğunu, bu niçinle bu yıl 2021’deki üzere bir yükselişin gerçekleşmesini ummadıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Yüzde 5-10 içindeki artış bizim için olumlu olacaktır. Zira değersel manada da artmaya başladık. Daha katma kıymetli eserler satmaya başladık. Hammadde fiyatlarındaki artışlar bizi daha katma bedelli eserler yapmaya itiyor. Pazar manasında ABD ve Afrika kıtasına yönelik daha fazlaca aksiyonlar alacağız. Bilhassa ayakkabıda Güney Afrika, Tanzanya, Kenya ile Kazakistan’da önemli talep oluşuyor.”

Ege’nin dala değerli katkı sağladığına değinen Zandar, İzmir’in deri mamulleri üretiminde İstanbul’dan daha sonra ikinci, ayakkabı üretiminde de üçüncü sırada olduğunu tabir ederek, “Ege’den yapılan deri ve deri mamulleri ihracatı yüzde 32’lik artışla 170 milyon dolar oldu. Ege’nin toplam ayakkabı ihracatındaki hissesi 87 milyon dolar oldu. Bölgemizden yapılan ihracatın ortalama ünite fiyatı ise 16 dolar olarak gerçekleşti.” dedi.