TGDF: Besin üretimi kesintiye uğramamalı, önemli sonuçları olur

Hasan

New member
Ülkemiz besin ve içecek üreticilerini barındıran en büyük sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Besin ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), endüstriye yönelik doğalgaz ve elektrik kesintilerine ait bir açıklama yaptı. Besin ve içecek alanında üretim, istihdam ve ihracatın yüzde 95’lik kısmını karşılayan TGDF üyeleri, yaşanacak kesintilerin vatandaşlarımızın kâfi ve muteber besine erişimini engelleneceğini ve telafi edilemeyecek kayıplara niye olacağını duyurdu.

‘GÜVENİLİR BESİN İÇİN KESİNTİSİZ ÜRETİM ŞARTTIR’

TGDF’nin açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Son günlerde yaşanan gelişmeler daha sonrasında elektrik ve doğalgaz sistem istikrarının korunması emeliyle yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı duyurulmuştur. Bunun yanında elektrik kesintilerinin de gündemde olduğu bilinmektedir.

Besin ve içeceklerin sağlam biçimde işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması kesintisiz güç akışını gerektirmektedir. Doğalgaz ve elektrikten sağlanan güç tüm besin ve içeceklerin üretiminde, kullanılan ham unsurların ve üretilen mamüllerin uygun şartlarda saklanmasında kullanılmaktadır.”

‘MİLLİ GELİRİMİZİ KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK’

“Gıda ve içecek üretiminin biroldukca kademesinde kullanılan ham husus ve orta mamullerin uzun mühlet muteber biçimde depolanması mümkün olmamaktadır. Bu niçinle vatandaşlarımızın muteber besine her an erişiminin sağlanması lakin fabrikaların kesintisiz biçimde çalışmasıyla mümkün olabilmektedir.

Bunun yanında, Türkiye’nin en yüksek dış ticaret fazlasını veren dallarından besin sanayii, doğalgaz ve elektrik kesintileri niçiniyle üretimde yaşanacak aksaklıklar niçiniyle ihracatta rekabet avantajlarını kaybedebilir. Ülkemizin ortasından geçtiği sıkıntı süreçte bu ulusal gelirimizi kaybetme lüksümüz yoktur.”

‘GIDA ÜRETİMİ KESİNTİDEN MUAF OLMALI’

“Hatırlanacağı üzere, dünyayı etkileyen pandemi sürecinde dalımız işlerliğini sürdürmüş, her alanda üretimin durma noktasına geldiği günlerde bile besin ve içecek arzında kesinti yaşanmamıştır. Bu muvaffakiyet dalımızın özverisi yanında, fabrikalarımızın bir gün bile orta vermeden çalışmasına imkan tanıyan muafiyetlerle mümkün olmuştur.

Birebir biçimde, tarladan sofraya kadar milyonlarca vatandaşımıza dokunan besin tedarik zincirinde sağlam ve kaliteli üretimin sürdürülebilmesi, halkımızın besine erişiminin bu güçlü periyotta de kesintiye uğramaması ismine, besin ve içecek bölümünün duyurulan doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarından muaf tutulması, besin üretiminin hiç bir kuralda kesintiye uğramaması gereklidir.”

BESİN DALINDA GÜÇ KESİNTİSİNİN ÖNEMLİ SONUÇLARI

TGDF 28 farklı dal derneği ile 2000’den çok besin ve içecek üreticisini temsil ediyor. Türk besin ve içecek sanayii yarım milyondan fazla yurttaşımıza istihdam sağlıyor. Yıllık üretim pahası 430 milyar lirayı bulan bölümün dış ticaret karşılama oranı ise yüzde 220’nin üzerinde.

Besin ve içecek işletmelerinde yaşanacak doğalgaz ve elektrik kesintilerinin önemli kayıplara niye olarak bu olumlu tabloyu bozacağı düşünülüyor. Düşük kar marjları ve yüksek girdi maliyetleri ile çalışan kesimde besin arzının üretim kaynaklı olarak sınırlanacak olmasından ötürü besin enflasyonunu daha da körükleyecek bir tesir ile karşı karşıya kalınmasının sürpriz olmayacağı söz ediliyor.

BESİN VE İÇECEK ÜRETİMİNDE GÜÇ KULLANIMI

Tarladan sofraya besin tedarik zincirinin her basamağında güç kullanması zarurî olup en ufak bir odunun bile halk sıhhatini tehdit etmesi kelam konusudur.

Hayvansal kökenli birincil üretim ayağında ‘hayvan sıhhatinin korunması” için hayvanların muhakkak ısılarda barındırılması, kısımdan yahut sağımdan başlayarak her süreç basamağında uygun ısılarda koruması, depolanması ve taşınması mecburidir. Aksi takdirde ortaya çıkacak patojen bakteriler hem üretim kademesinde tıpkı vakitte tüketim evresinde önemli sıhhat problemlerini ve besin kayıplarını birlikteinde getirecektir.

Bitkisel kökenli birincil üretim ayağında da enerji-doğalgaz kullanması zaruridir. Tarladan toplanan zerzevat ve meyvelerin depolanması, koruması, taşınması ve besin üretimi yapan fabrikalarda işlenerek tüketime hazır hale gelinceye dek geçen tüm kademelerde güce muhtaçlık duyulmaktadır. Kelam konusu süreçlerde mümkün bir güç kısıtlaması iddiası ve telafisi mümkün olmayan besin kayıplarını birlikteinde getirecektir.

Ayrıyeten fabrikalarda sürece, mayalandırma, dinlendirme, fermantasyon süreçleri üzere mecburî süreçler başta olmak üzere; besinlerin paketlenmesi ve sevk edilmesine dek tüm basamaklarda enerji/doğalgaz kullanmasından vazgeçmek mümkün değildir. Tüm bunlara ek olarak sıcaklık denetimli soğuk/donuk eser işlemesi, paketlemesi ve depolaması yapan lojistik şirketleri yahut kuruluşlarında güç kullanması mecburidir.

Öte yandan besin arzının üretim kaynaklı olarak sınırlanacak olmasından ötürü besin enflasyonunu daha da körükleyecek bir tesir ile karşı karşıya kalınması sürpriz olmayacaktır.