Tarihte birinci defa fiyatı 100 euroyu geçti! Tüm dünya diken üstünde… İşte Türkiye’de son durum

kolluk

New member
Tarihte birinci defa fiyatı 100 euroyu geçti! Tüm dünya diken üstünde… İşte Türkiye’de son durum Hollanda’da vadeli doğalgaz kontratlarının fiyatı kışın yaklaşması ve güç krizinin giderek derinleşmesiyle megavatsaat başına 100 doları geçti.

30 Eylül’de Türkiye spot doğalgaz meblağları da rekor tazeleyerek bin metreküp başına 2 bin 927 TL’ye çıktı. 28 Eylül’de spot doğalgazın fiyatı 2 bin 552 TL düzeyinde bulunuyordu. AB karbon müsaade kontratlarının fiyatı ise 62 euro civarında bulunurken Avrupa’da kömür meblağları 150 euro civarında seyrediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine bakılırsa bu yılın birinci yarısında, konutlarda elektrik fiyatları yüzde 11.7 artarken, doğal gaz ise yüzde 5.3 zamlandı. TÜİK, 2021 Ocak-Haziran periyoduna ait elektrik ve doğal gaz fiyat istatistiklerini deklare etti.

Endüstride 1 kilovatsaat elektrik için bu vakitte ortalama 65 kuruş ödeme yapıldı. Endüstride en küçük tüketim aralığında (20 megavatsaat altı) tüketiciler 1 kilovatsaat elektrik için ortalama 85.4 kuruş, en büyük tüketim aralığı için (150 bin megavatsaat üstü) ise ortalama 58.3 kuruş ödeme yaptı.

Endüstride de elektrik fiyatları bundan evvelki periyoda göre yüzde 13.4, geçen yılın tıpkı periyoduna bakılırsa ise yüzde 10.9 zamlandı. Yılın birinci yarısında konutlarda 1 metreküp doğal gaz için ortalama 192.3 kuruş ödendi. Konutlarda, 1 metreküp doğal gaz için en küçük tüketim aralığı olan 522 metreküp altında ortalama 197.8 kuruş, 522 metreküp ile 5 bin 220 metreküp aralığında ortalama 191.7 kuruş, 5 bin 220 metreküp ve üstünde ise ortalama 189.8 kuruş ödeme yapıldı. Konutlarda, 1 metreküp doğal gaz için tüketicilerin ödediği meblağ bundan evvelki periyoda bakılırsa yüzde 3.3, geçen yılın tıpkı devrine göre ise yüzde 5.3 arttı

Endüstriciler, en küçük tüketim aralığında (26 bin 100 metreküp altı) 1 metreküp doğal gaz için ortalama 200.6 kuruş, en yüksek tüketim aralığında (104 milyon 400 bin metreküp üstü) ise ortalama 183.6 kuruş ödedi. Endüstride de tüketicilerin 1 metreküp doğal gaz için ödediği meblağ bundan evvelki periyoda bakılırsa yüzde 3.8 artarken, geçen yılın birebir periyoduna göre yüzde 3.7 azalmış oldu.

ENDÜSTRİDE DOĞAL GAZA YÜZDE 15 ARTIRIM

Öte yandan, dün EPDK’dan yapılan açıklamada, 1 Ekim 2021 prestijiyle sonuncu elektrik satış fiyatlarında rastgele bir değişiklik yapılmadığı bildirildi. BOTAŞ ise doğal gazda ekim ayı için mesken tarifesini sabit tutarken, sanayi ve elektrik üretim maksatlı tarifeye yüzde 15 artırım yapıldığını deklare etti.

FARK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

Son olarak elektrik fiyatlarında 1 Temmuz’da yüzde 15 artırım yapılmasına karşın TÜİK bilgilerinde yıllık bazda artışın yüzde 11.7’de kalmasının sebebinin ise, “standart farkılıklarından” kaynaklandığı açıklandı. Edinilen bilgiye nazaran TÜİK’in deklare ettiğı ve 6 aylık ortalama tüketim aralıklarına göre belirlenen fiyatlarda, tek vakitli sabit konut tarifelerinin yanı sıra hür tüketim, ikili mutabakatlar ve toptan elektrik meblağları da yer alıyor. Bu düzenlemelerle, perakende fiyatlara yapılan artırım, istatistiklere birebir biçimde yansımıyor. Tıpkı biçimde doğalgazda da bütün şirketlerde farklı olan “sistem kullanım bedeli” ismi altındaki vergi, fiyatların birbirinden farklı hesaplanmasına niye oluyor. Kelam konusu hesaplama biçimlerinin, Eurostat’ın istatistik talebinin akabinde hayata geçirildiği tabir edildi.

ÇİN’DEN YENİ TALİMAT GELDİ

Bloomberg’in haberine göre, Çin’de merkezi hükümet yetkilileri, kömürden elektrik ve petrole, ülkenin kamuya ilişkin önde gelen güç şirketlerine bu kış için her ne kıymetine olursa olsun tedariklerini teminata almaları talimatı verdi.

Kaynaklar talimatın direkt ülkenin güç bölümü ve sanayi üretimini yöneten Başbakan Yardımcısı Han Zheng’den geldiğini ve bu haftanın başlarında Pekin’in kamuya ilişkin varlıklardan sorumlu düzenleyici kuruluşundan ve ekonomik planlama teşkilatından yetkililerin katıldığı acil bir görüşmede verildiğini kaydetti. Kaynaklar elektrik kesintilerine tolerans gösterilmeyeceğini belirttiler

DOĞAL GAZ İTHALATI TEMMUZDA ARTTI

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı temmuzda yüzde 30,1 artarak 4 milyar 47 milyon metreküp oldu. en çok doğal gaz ithalatı 2 milyar 305 milyon metreküple Rusya’dan yapıldı.

Güç Piyasası Düzenleme Kurumunun temmuz ayına ait “Doğal Gaz Piyasası Dal Raporu”na nazaran, ithalatın yaklaşık 3 milyar 479 milyon metreküpü boru çizgileriyle, 568 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.

bu vakitte, boru sınırlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yüzde 33,7 artarken, LNG ithalatı yüzde 11,8 yükseldi. bu biçimdece toplam doğal gaz ithalatı temmuzda geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 30,1 artarak 4 milyar 47 milyon metreküp oldu.

Temmuzda en çok doğal gaz ithalatı 2 milyar 305 milyon metreküple Rusya’dan yapıldı. Rusya’yı, 633 milyon metreküple İran, 568,5 milyon metreküple Cezayir takip etti.

bu vakitte Rusya ve Cezayir’den yapılan ithalat sırasıyla yüzde 173,5 ve yüzde 46,6 artarken, İran’dan gelen gaz ölçüsü yüzde 4,7 azaldı.

GAZIN YARISI ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KULLANILDI

Kelam konusu devirde, Türkiye’de doğal gaz tüketimi de yüzde 35 arttı ve 3 milyar 838 milyon metreküp oldu.

Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 72,5 artışla 1 milyar 931 milyon metreküpe çıktı. Konutlardaki tüketim yüzde 4,6 azalarak 239 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi ise yüzde 9,6 artışla 309 milyon metreküp oldu.

Geçen yılın son çeyreğinden beri devam eden kuraklık niçiniyle hidroelektrik santrallerinden sağlanan elektrik üretimindeki düşüş yüklü olarak doğal gaz santralleriyle ikame ediliyor. Bu durum, elektrik üretim maksatlı doğal gaz tüketimi ve toplam gaz ithalatına artış olarak yansıyor.

Temmuzda Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin 37,2’si doğal gaz santrallerinden sağlanırken, bu oran geçen yılın birebir ayında yüzde 24,5 düzeyinde kalmıştı.

Doğal stok ölçüsünde artış

Türkiye’de doğal gaz stok ölçüsü ise temmuzda geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 31,1 artışla 2 milyar 791 milyon metreküp oldu.

Doğal gaz stokunun yüzde 90,2’sini 2 milyar 517 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, yüzde 9,8’ini ise 273,8 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.

bu vakitte yer altı depolama tesislerindeki stok ölçüsü yüzde 30,5, LNG terminallerinde yüzde 36,6 artış gösterdi.