Tabiatıyla yetişiyor, kilogramı 3 liradan satılıyor

kolluk

New member
Tabiatıyla yetişiyor, kilogramı 3 liradan satılıyor Sert dikenlerle kaplı olması niçiniyle toplanması ve tüketilmesi ihtimam isteyen Hint inciri, halk içinde “dikenli incir” olarak da biliniyor.

Resen yetiştiği ve bakım istemediği için çiftçilerin ilgi gösterdiği meyve, kalın kıyafet, eldiven ve demir maşalar sayesinde toplandıktan daha sonra kilogramı 3 liradan satılıyor.

Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, AA muhabirine, bu yıl kent genelinde 25 bin ton dikenli incir rekoltesi beklediklerini söylemiş oldu.

Meyveye ilginin son senelerda arttığını belirten Abalı, şöyleki devam etti:

“Tanıtım çalışmalarıyla meyveye olan ilginin artırılması konusunda olumlu çalışmalar kaydedildi. Geçen yıl Rusya’ya 5 ton eser ihraç etmiştik. Almanya ve Dubai’ye de 11 bin 800 kilogram Hint inciri ihracatı yapıldı. Yurt haricinden talepler süratle artmakta. Gelecek senelerda daha fazla ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz.”

Abalı, dikenli incirin dondurma, reçel, marmelat imalinde da kullanıldığını belirtti.

Toplaması zahmetli olan dikenli incirin Adana, Mersin, Hatay üzere vilayetlerde tablalarda satılırken artık İstanbul, Ankara, İzmir’deki büyük marketlerin raflarında yerini aldığını aktaran Abalı, “Tanıtım yapıldıkça Hint incirine ilgi artıyor. Bunun da en hoş örneği 3 ülkenin eser talep etmesi ve ihracat yapılması.” diye konuştu.

Tarıma elverişli olmayan taşlı ve kayalık alanlarda dahi meyvenin üretilebildiğine dikkati çeken Abalı, çiftçilere üretim konusunda eğitim verdiklerini söylemiş oldu.

“ÜRÜNÜ TOPLAYAN GÜNLÜK 500 LİRA KAZANDI”

Tarsus ilçesi Taşoba Mahallesi’nde üreticilik yapan Hasan Teberik de sert ve dikenli yapısıyla geçmişte bahçe çiti olarak kullanılan meyveye, lezzeti ötürüsıyla talebin her geçen gün arttığını aktardı.

Meyvenin karından mutlu olduklarını söz eden Teberik, “Meyveyi hasat etmesi dikenlerinden dolayı meşakkatli bulunmasına karşın fiyatında her yıl düzgünleşme görüyoruz. Bu yıl eser rekoltesi az bulunmasına karşın fiyatları düzgün, yüzümüzü güldürdü. Üreticilerden kimileri kilogramını 3 liradan, kimileri ise sandığını 100 liradan sattı. Eseri toplayan günlük 500 lira kazandı. Bu da aile bütçesi için kıymetli bir katkı.” dedi.

KAYNAK: AA