Taban fiyatta son durum: Türk-İş, ‘4 bin TL altı ayıp’, TİSK, ‘3 bin 500’ü geçtik’ TİSK (Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu) Lideri Burak Akkol, 3100 lira taban fiyat önerisi verdikleri argümanını yalanlarken, “TÜİK’in deklare ettiğı resmi enflasyon olan yüzde 21 artırımı baştan vereceğiz. 3500 TL’yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir” dedi.
Gazeteci İsmail Saymaz, halktv.com’da Türk-İş Lideri Ergun Atalay ve TİSK Lideri Akkol ile yaptığı görüşmeyi aktardı.
Atalay, taleplerine ait olarak, “Alım gücü sıradan düştü. Muhtaçlık hususlarındaki fiyat muhakkak bir noktada. Bugün personelin kırmızı çizgisi 4 bin TL’ye geliyor. Personele 4 bin TL’nin altında sayı teklif etmek uygun değildir, ayıptır. Teklif eden patron de hükümet de emekçinin hızına bakamaz” dedi.
Saymaz’ın soruları ve cevaplar şöyleki:
Türk-İş Lideri Atalay: TÜİK’in enflasyonu, gerçeğimizi yansıtmıyor
Personel açısından gerçek enflasyon ne durumda?
Yüzde 35 civarında. 45 yıldır her ay açlık ve yoksulluk hududu araştırması yapıyoruz. Geçen kasımda açlık hududu 3190 TL’ydi. Yoksulluk ise 3900 TL. Bu bir kişi için.
bu biçimde yoksulluk hududunu ölçü alıyorsunuz.
Motamot o denli. Yoksulluk sonunun üstü.
Minimum Fiyat Tespit Kurulu’nda 3900 sayısını istediğiniz tabir edildi.
Yok, o denli bir şey olmadı. O denli bir sayı söylem edilmedi.
Patronlar minimum fiyatın TÜİK’in enflasyon verisine göre belirlenmesini istiyor.
Kabul etmiyoruz. TÜİK’e nazaran belirlenmez.
niye?
TÜİK’in yaptığı hesap diğer, benim yaptığım öbür. Onların sayısı benim sayısına uymuyor.
TÜİK’in enflasyon kıymeti sizinkinin altında mı kalıyor?
Altında kalıyor. 3900 TL’nin üzeri bizim sonumuz. Ne sonu? Hayat maliyeti. Bunun üstüne çıkın.
Patron “TÜİK tespit etsin” diyor.
TÜİK’in belirlemesiyle olacak iş değil. Biz masada olmayız bu biçimde.
TÜİK de diyor ki “Benim üzerime kalıyor.”
İstediğimiz sayısı getirsinler, kimsenin üzerine kalmasın.
Devletin istatistik kurumunun bilgilerini en büyük emekçi sendikası “Gerçeğimi yansıtmıyor” diye kabul etmiyor. Gerçek mu anlıyorum?
Motamot o denli, benim gerçeğimi yansıtmıyor.
Taban fiyatlı emekçi sayısı ne kadar?
Yedi milyon.
Toplam emekçi sayısı?
18 milyon. Bakın, sendikanın olduğu yerde taban fiyat olmaz İsmail Beyefendi. Sendika var ise toplumsal hak, ikramiye, yemek, servis vardır. Taban ücretliler içinde sendikalıların oranı yüzde 1-2’dir.. Bunlar komşumuz, akrabamız, arkadaşımız; kasapta, bakkalda, terzide çalışanlar. Sahipsiz beşerler.
Ne vakit muahede sağlanır?
İstediğimiz noktaya gelirsek pazartesi-salı günü imzalanır
TİSK LİDERİ: EN AZ YÜZDE 21
TİSK Lideri Burak Akkol: Minimum fiyat için aklınızdan geçen ölçü, 3100 TL mi?
O denli şey olur mu! Patron fedakarlık yapacak. Emekçiyi enflasyona mutlaka ezdirmeyeceğiz. TÜİK’in deklare ettiğı resmi enflasyon olan yüzde 21 artırımı baştan vereceğiz. Üstüne “Ne yapılabilir” diye çalışıyoruz.
En az yüzde 21.
En az. 3500 TL’yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir.
Lakin TÜİK’e emekçiler güvenmiyor.
Onun için “Yüzde 21’i verelim, çıkalım” demiyoruz. Oradan başlıyoruz. Bakın, geçen yıl emekçi masada yoktu. Patronla devlet imzaladı. Yedi puan üzerine çıktık resmi enflasyonun. (Kaynak)
Gazeteci İsmail Saymaz, halktv.com’da Türk-İş Lideri Ergun Atalay ve TİSK Lideri Akkol ile yaptığı görüşmeyi aktardı.
Atalay, taleplerine ait olarak, “Alım gücü sıradan düştü. Muhtaçlık hususlarındaki fiyat muhakkak bir noktada. Bugün personelin kırmızı çizgisi 4 bin TL’ye geliyor. Personele 4 bin TL’nin altında sayı teklif etmek uygun değildir, ayıptır. Teklif eden patron de hükümet de emekçinin hızına bakamaz” dedi.
Saymaz’ın soruları ve cevaplar şöyleki:
Türk-İş Lideri Atalay: TÜİK’in enflasyonu, gerçeğimizi yansıtmıyor
Personel açısından gerçek enflasyon ne durumda?
Yüzde 35 civarında. 45 yıldır her ay açlık ve yoksulluk hududu araştırması yapıyoruz. Geçen kasımda açlık hududu 3190 TL’ydi. Yoksulluk ise 3900 TL. Bu bir kişi için.
bu biçimde yoksulluk hududunu ölçü alıyorsunuz.
Motamot o denli. Yoksulluk sonunun üstü.
Minimum Fiyat Tespit Kurulu’nda 3900 sayısını istediğiniz tabir edildi.
Yok, o denli bir şey olmadı. O denli bir sayı söylem edilmedi.
Patronlar minimum fiyatın TÜİK’in enflasyon verisine göre belirlenmesini istiyor.
Kabul etmiyoruz. TÜİK’e nazaran belirlenmez.
niye?
TÜİK’in yaptığı hesap diğer, benim yaptığım öbür. Onların sayısı benim sayısına uymuyor.
TÜİK’in enflasyon kıymeti sizinkinin altında mı kalıyor?
Altında kalıyor. 3900 TL’nin üzeri bizim sonumuz. Ne sonu? Hayat maliyeti. Bunun üstüne çıkın.
Patron “TÜİK tespit etsin” diyor.
TÜİK’in belirlemesiyle olacak iş değil. Biz masada olmayız bu biçimde.
TÜİK de diyor ki “Benim üzerime kalıyor.”
İstediğimiz sayısı getirsinler, kimsenin üzerine kalmasın.
Devletin istatistik kurumunun bilgilerini en büyük emekçi sendikası “Gerçeğimi yansıtmıyor” diye kabul etmiyor. Gerçek mu anlıyorum?
Motamot o denli, benim gerçeğimi yansıtmıyor.
Taban fiyatlı emekçi sayısı ne kadar?
Yedi milyon.
Toplam emekçi sayısı?
18 milyon. Bakın, sendikanın olduğu yerde taban fiyat olmaz İsmail Beyefendi. Sendika var ise toplumsal hak, ikramiye, yemek, servis vardır. Taban ücretliler içinde sendikalıların oranı yüzde 1-2’dir.. Bunlar komşumuz, akrabamız, arkadaşımız; kasapta, bakkalda, terzide çalışanlar. Sahipsiz beşerler.
Ne vakit muahede sağlanır?
İstediğimiz noktaya gelirsek pazartesi-salı günü imzalanır
TİSK LİDERİ: EN AZ YÜZDE 21
TİSK Lideri Burak Akkol: Minimum fiyat için aklınızdan geçen ölçü, 3100 TL mi?
O denli şey olur mu! Patron fedakarlık yapacak. Emekçiyi enflasyona mutlaka ezdirmeyeceğiz. TÜİK’in deklare ettiğı resmi enflasyon olan yüzde 21 artırımı baştan vereceğiz. Üstüne “Ne yapılabilir” diye çalışıyoruz.
En az yüzde 21.
En az. 3500 TL’yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir.
Lakin TÜİK’e emekçiler güvenmiyor.
Onun için “Yüzde 21’i verelim, çıkalım” demiyoruz. Oradan başlıyoruz. Bakın, geçen yıl emekçi masada yoktu. Patronla devlet imzaladı. Yedi puan üzerine çıktık resmi enflasyonun. (Kaynak)