Sivas’ta ayçiçeği üretim alanı 3 yılda yaklaşık 13 kat arttı

kolluk

New member
Sivas’ta ayçiçeği üretim alanı 3 yılda yaklaşık 13 kat arttı Vilayet merkezi başta olmak üzere bilhassa Kangal, Ulaş, Şarkışla ve Altınyayla ilçelerinde çiftçiler çerezlik ayçiçeği üretimine yöneldi. Kentte 75 bin dekar alanda üretilen ayçiçeğinden bu yıl 9 bin ton rekolte bekleniyor.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas’ın gerek mikroklima, gerek coğrafik iklim ve gerekse altyapı bakımından, tarım ve hayvancılığın tüm alanlarında birinci 10 içerisinde yer aldığını söylemiş oldu.

Sivas’ta çerezlik ayçiçeği üretimi ile hem eser deseninin genişletildiğini birebir vakitte eser ölçüsünün artırıldığını belirten Ayhan, “Buna bağlı olarak da çerezlik ayçiçeğinde Sivas son 3 yılda fazlaca önemli gelişim gösterdi. Çerezlik ayçiçeği üretim alanı 2019 yılında 6 bin dekardı, 2020’de 35 bin dekara ve 2021 yılında da 75 bin dekara yükseldi. Geçen yıl 4 bin 200 ton ay çekirdeği hasadı elde edildi, bu yıl da yaklaşık 9 bin ton beklemekteyiz.” diye konuştu.

Ayhan, ayçiçeğinin katma pahası yüksek, endüstriyel özellikleri fazla olan ve çiftçinin de yüzünü güldüren bir eser olduğunu vurgulayarak, “Bizim ‘Üreten çiftçi, gelişen Sivas’ vizyonumuzun altında yatan münasebet de budur. Çiftçimizin moral ve motivasyonunu artırmak, eser deseni bakımından ne kadar güçlü bir yelpazeye sahip olduğumuzu, ziraî potansiyelimizi göstermek istiyoruz. Zira bu devirde yapılan en kıymetli işlerin başında tarım ve hayvancılık gelmektedir. Toprağımızın her karışı bizim için değerli, çiftçilerimiz bizim için epey değerli.” diye konuştu.

“İklimsel özellikler de epeyce müsait”

Ayçiçeğinde de Sivas’ın isminden sıkça kelam ettiren vilayetler ortasına girdiğini tabir eden Ayhan, şunları kaydetti: “Çiftçiyi bilgiyle, toprağı suyla buluşturduğumuz vakit epey hoş işler çıkıyor. Sivas hayli geniş bir yelpazeye sahip, düzgün anlatmamız lazım. Ayçiçeği burada çerezlik açısından niye değerli? Zira iri, kaliteli ve ölçü olarak da devasa yükseklikte ve lezzetli. Dolasıyla iklimsel özellikler de fazlaca müsait, bunu anlatmamız lazım.”

Vali Ayhan, yurt haricinden hayli ölçüde çerezlik ayçiçeği alındığına dikkati çekerek, “Türkiye’de tüketim ölçüsü da önemli bir biçimde artmaktadır. Bunu da güzel anlatmak, âlâ bilmek lazım. Bu bilgiyi çiftçiyle buluşturduğumuz vakit, neyi, nasıl, ne vakit ekmesi gerektiğini söylemiş olduğimiz vakit, her alanda ivme kazanabiliyorsunuz. Yalnızca klasik eserler arpa, buğday ve yem bitkisi değil, işte ayçiçeğinde, kabak çekirdeğinde, patateste, kenevirde, mor patateste olsun, tıbbi aromatik bitkilerde, arıcılıkta olsun Sivas epey yeterli bir noktaya geldi.” sözlerini kullandı.

Sivas’ı tarım ve hayvancılıkta bir merkez haline getirmeyi arzuladıklarını lisana getiren Ayhan, kentin her karış toprağına yeni eserler ekilmeye başlandığını söylemiş oldu.

Ayhan, Sivas’ın coğrafik açıdan ikinci büyük vilayet olduğunu, bu potansiyelin endüstrileşmesi gerektiğini anlatarak, “Sadece üretip dışarıya satan değil, bununla birlikte entegre tesisleri kurarak, bunları işleyerek iktisada katkı sağlayan bir vilayet olacağız.” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA