Şikayetler artınca sistem değişti! Fiyat ödeme mecburiliği yok

kolluk

New member
Şikayetler artınca sistem değişti! Fiyat ödeme mecburiliği yok Yeni düzenleme ile vale hizmetinin verilmesi için ruhsat koşulu olduğunu belirten İstanbul Kent Üniversitesi Adalet Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, bu hizmetinin verilmesi için evvela vale şirketinin ruhsat alması gerekiyor. beraberinde otel, restoran üzere işletmelerin de vale şirketiyle bir kontrat imzalaması gerekiyor. ötürüsıyla artık valeler, belirli bir bölgeyi parselleyerek ‘Ben bu bölgenin valesiyim’ demek yerine, ‘Ben şu otelin, restoranın, alışveriş merkezinin valesiyim’ demeli. Zira restorana yahut otele gittiğinizde valeler ile işletmeler birbirleriyle temasları olmadığını sav ediyor. Bu büsbütün yanlış bir yaklaşım. Şayet ortada vale hizmeti veren bir şirket var ise hizmeti alan restoran, AVM ya da otel ile bir mukavele imzalayıp, belediyeye sunmuş olması gerekiyor dedi.

VALE BURASI BİZİM BÖLGEMİZ DİYORSA HATA İŞLİYOR

Birtakım işletmeler ve valelerin, sokaklar ile meydanları kendi mülkleri üzere kullanmaya çalıştığını belirten Pehlivanoğlu, “Bir vatandaş sokakta, yolda ya da bir meydanda aracını park ettiğinde, vale ‘Bu bölge bize ilişkin, buraya park edemezsin’ diyor. Bir yol yahut meydan halkın kullanmasına fiyatsız olarak açıksa bu türlü davranılamaz. Şayet işletme, bu alanı kullanmak istiyorsa belediyeye işgal bedeli ödemek zorundadır. Vatandaşlarımızın bu üzere durumlarda valelere otomobillerinin anahtarını vermek ya da ücret ödemek üzere bir zaruriliği yok. Bu durumla karşılaşan vatandaşlar şikayetçi olabileceği üzere cürüm duyurusunda da bulunabilirler. Zira bu hatadır ve bu tavrı sergileyenlerin mahpus ve idari para cezası alması mümkündür” diye konuştu.

KEYFİ FİYAT TAHSİL EDİYORLAR

Dr. Pehlivanoğlu, “Valelerin muhakkak bir tarifeye bağlı kalmaksızın, yüksek ve farklı fiyatlarda ücret talep ettiğini belirterek Keyfi biçimde vatandaşlardan fiyat tahsil edildiğini görüyoruz. Hatta yerliye farklı yabancıya farklı bir fiyat uygulaması kelam konusu. bu biçimde bir durum kabul edilemez. Bulunduğu kentin ticaret odasının vale hizmet bedelini tarifeyle yayınlaması gerekir. Valeler, bu tarifeye nazaran fiyatlarını belirlemelidir” diye konuştu.

VALE FİYATI TABELADA YAZILMALI

Pehlivanoğlu, valenin otomobilini park etmek isteyen şahsa ne kadar fiyat istedikleri önce söylemesi gerektiğini belirterek, “Hatta doğrusu, bunun tabelada ilan edilmesidir. Ancak valeler, lakin otomobilin anahtarını geri teslim ederken fiyatını bildiriyor. Birçok vakit bu fiyatlar fahiş sayılar oluyor. Uygulamanın bu türlü olmaması gerekiyor. Tarifenin üzerinde vale fiyatı ödeyen bireyler vale şirketini ve işletmeyi CİMER (Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi) üzerinden şikayet edebilir. Ayrıyeten ödedikleri fazla fiyatı de Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak geri alabilir” dedi.

VALE HASARI İÇİN SİGORTA YAPTIRILMALI

Valenin park için teslim aldığı araca ziyan vermesi halinde sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirten Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, “Aracın valeye teslim edildikten daha sonra ziyan görmesi ihtimaline karşı sigorta yaptırılması gerekiyor. Bu sigortanın da vale hizmetini alan işletmeler tarafınca denetim edilmesi gerekiyor. bu biçimdece hasarlar sigorta şirketleri tarafınca teminat altına alınmış olur. ötürüsıyla bir vale şirketinin araca verdiği ziyanı karşılamaması kelam konusu olamaz. Vale şirketlerinde çalışanlar Sen aracı bize verdiğinde hasarlıydı üzere tezlerde bulunuyor. Bunların önüne geçmek vatandaşlar vale bölgelerindeki güvenlik kameralarına bakabilir. Ayrıyeten valeden kesinlikle araç teslim fişi de istenmelidir” dedi.

OTOMOBİLLERLE DRİFT YAPIYORLAR, BAŞLARINA NAZARAN FİYAT İSTİYORLAR

DHA’ya konuşan vatandaşlar ise restoran, AVM ve özel hastanelerde otomobillerini valelere teslim etmek zorunda kaldıklarını belirterek, yüksek fiyat istenmesi ve araçlarına hasar verildiği biçimde sorumluluk üstlenilmemesinden şikayetçi olduklarını söz etti.

Valelerin teslim aldıkları araçlarla drift ismi verilen el frenini çekerek keskin dönüş yaptırdıklarını şahit olduğunu söyleyen Ramazan Aksoy, “Birkaç kere bunlara şahit olduğum için güvenmiyorum. Bu niçinle valeye aracımı bırakmıyorum. Bireyine bakılırsa muamele yaparak, başlarına göre fiyat belirliyorlar. daha sonra da işletmemizin fiyatı bu diyorlar. halbuki o denli bir şey yok. Muhakkak bir prosedür vardır, ona uymak zorundalar” dedi.

VALEYE BIRAKMAYA MECBUR KALIYORUZ

Vale hizmeti bedelini epey değerli bulduğunu lakin İstanbul’da park yeri bulmanın güç olması niçiniyle biroldukça kişinin otomobilini valeye vermek zorunda kaldığını tabir eden Mustafa Akkulak, “İstanbul’daki vale fiyatlarının fazla olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar valeye otomobillerimizi bırakmak istemesek de bir noktadan daha sonra buna mecbur kalıyoruz. Bir yere yetişmek için çabucak yer bulmanız gerekiyor” dedi.

HASTANEYE GİTTİM, VALE 35 TL İSTEDİ

Vale şirketlerinin fazla fiyat talep etmesi sebebi öne sürülerek aracını orta sokaklara park ettiğini lisana getiren Mustafa Mehir, “Aracımı valeye bırakmayı pek tercih etmiyorum. Etraftaki boş alanlara bakıyorum. Biraz vakit kaybı oluyor ancak fiyatlar fazla olduğu için daha ekonomik oluyor. Geçtiğimiz gün bir hastaneye gittim, 35 lira vale fiyatı vardı. İnsaflıymış lakin ben bir daha de otomobilimi orta sokaklara park ettim” diye konuştu.

KAYNAK: DHA