Şekere yüzde 25 artırım yapıldı

kolluk

New member
Şekere yüzde 25 artırım yapıldı Şeker fiyatları ve artırım öncesi stokçuluk yapıldığına yönelik tartışmalar yaşanırken Türkşeker, şekerin fiyatına yüzde 25 artırım yaptı.

Türkşeker’in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere nazaran, KDV hariç kilogramı 3,93 TL’den satılan kristal şeker fiyatı 4,91 TL oldu. Kristal şekerin KDV dahil fiyatı ise 5,30 olarak belirlendi.

bu biçimdece, kristal şekerin 50 kilogramlık çuval fiyatı da 212 TL’den 265,28 TL’ye çıktı.

‘2020-21 ÜRETİM PERİYODUNDA REKOR KIRDIK’ DENİLMİŞTİ

Türkşeker, piyasada şeker bulunamadığı argümanlarına ait bugün yaptığı açıklamada “TÜRKŞEKER, 2020-2021 üretim periyodunda biroldukca fabrikasında tüm vakit içinderın rekorunu kırmıştır. 2021-2022 yılı üretim devrinde TÜRKŞEKER, yaklaşık 400 bin ton şeker üretmiş olup, bu ölçü kooperatif ve özel dal fabrikalarının üretimiyle birlikte toplamda 1 milyon 150 bin ton civarındadır. Çeşitli basın organlarında şekerde arz sorunu olduğuna dair tezler yanlışsız değildir. Rastgele bir arz sorunu bulunmamaktadır. Piyasada kimi firmaların fiyatları yükselterek eser satmalarından dolayı bu biçimde bir ortam oluşmuştur” denilmişti.

10 ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile Türkşeker’in bünyesindeki 10 şeker fabrikası özelleştirilirken, geriye kalan 15 şeker fabrikası ile makine fabrikaları ise özelleştirme kapsamından çıkarılarak, Varlık Fonuna devredilmişti.

Varlık Fonu’na devredilen Türkşeker’in hangi bakanlığa bağlanacağı belirli olmadığı için İdare Konseyi oluşturulamamıştı. İdare Heyeti oluşturulamadığı için de şeker meblağlarına artırım yapılamıyordu.

Şekere artırım yapılmadığı için de artan maliyetlerden dolayı fabrikalar şeker satışlarını durdurma noktasına getirmişti. Türkşeker’in geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanmasıyla bir arada şirket İdare Heyeti oluşturularak, şeker meblağları da bir daha belirlendi. (EKONOMİ SERVİSİ)