Savunmadaki muvaffakiyet örnek oldu: Yerlilik için dev adım

kolluk

New member
Savunmadaki muvaffakiyet örnek oldu: Yerlilik için dev adım Çam ve Sakura Kent Hastanesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi, medikal gereçlerin yerli üretimi için işbirliğine imza atıyor. Doç. Dr. Ömür Günaldı, savunma sanayiindeki muvaffakiyetin sıhhatte da olmaması için bir niye yok” dedi.

Ulusal savunma endüstrinde yapılan yatırımlarla yerlilik oranının yüzde 80’lere çıkması öbür kesimlere de örnek oldu. Akşam Gazetesi’nin haberine göre, Çam ve Sakura Hastanesi Beyincerrahi Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ömür Günaldı, pandemi sürecinde tüm dünyada yaşanan ekonomik buhrana dikkati çekerek, “Sağlıkta medikal gereçleri ithal ediyoruz. Bu, yurtdışına büyük paralar ödendiği manasını taşıyor” dedi. Savunma sanayiinde yaşanan stratejik ve ekonomik kazanımın bir benzerinin sıhhatte da olması için bir yıldır çalıştığını anlatan Günaldı, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile yarın bu kapsamda bir protokol imzalanacağını söylemiş oldu. Günaldı şu ayrıntıları verdi:

STRATEJİK BİR ADIM

“Savunma sanayiinde bizim mühendislerimiz bu kadar yol kat etmişken, sıhhat teknolojisinde geri kalmamız hiç yanlışsız değil. Yarın bize rastgele bir kritik aygıtı vermedikleri vakit biz bu hizmeti nasıl sürdüreceğiz? İstanbul’da en yeterli hocaların, genç, dinamik uzmanların, asistanların ve sıhhat çalışanlarının olduğu Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde bu ekosistemi oluşturabilmek ismine bir yıldır çalışıyordum. Biz kendi ortamızda epey toplandık lakin mühendislerin dayanağı olmadan bir şey yapmamız epey sıkıntı.”

MÜHENDİSLERDEN TAKVİYE

“YTÜ’de doktorlarla mühendislerin bir ortaya geldiği ve projelerini karşılıklı konuştuğu bir çalıştaya katıldım. Orada Rektör Yardımcısı, Mekatrnonik Kısım Lideri ve Biyoteknoloji Kısım Lideri’ne fikrimi anlattım. Materyallerle ilgili proje geliştirmeyi ve aramızdaki irtibatı güçlendirmeyi teklif ettim. Hastane başhekimimiz, sıhhat müdürümüz de takviye verdi. Protokol basamağına geldik.”

MÜHENDİS VE DOKTORLAR BİRLİKTE ÇALIŞACAK

Doç. Dr. Ömür Günaldı çalışmayla ilgili şunları söylemiş oldu: “Bir mikroskop üretebilmek için hayli bileşen var; donanım bilmesi gerekiyor, bilgisayar yazılımını bilmesi gerekiyor, optik teknolojileri, lens teknolojileri, ışık teknolojilerini bilmek gerekiyor. Bunu tek bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Mühendisler sıhhatte neye gereksinim olduğunu bilmiyor, biz doktorlar de gereksinimi olanı biliyoruz lakin nasıl yol almamız gerektiğini bilmiyoruz. İşte burada yapılan, o bağlantı kopukluğunu ortadan kaldırmak. Devletin de stratejik kurumları ASELSAN; TUBİTAK; Kalkınma Ajansı’nın da bu protokole takviye vereceğini ümit ediyorum. Hastanemizde mühendislere yer vereceğiz ve birlikte çalışacağız.”

KAYNAK: AKŞAM