Rusya’da üretildi, bin 800 tonluk dev Türkiye’de!

kolluk

New member
Rusya’da üretildi, bin 800 tonluk dev Türkiye’de! Buhar jeneratörleri, üretici firma olan Atommash A.Ş.’nin Rusya Volgodonsk’ta bulunan fabrikasından Tsimlyansk rezervuarı kıyısındaki limana karayolu ile sevk edildi ve orada yük gemisine yüklendi. Volgodonsk’tan yola çıkan gemi, evvel Don Irmağı üzerinden Azak Denizine açıldı. Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’den geçerek yaklaşık 3 bin kilometrelik bir yol kat eden gemi, toplam yükü bin 800 tonu geçen ekipmanı Akkuyu NGS inşaat alanına ulaştırmayı başardı.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Yöneticisi Sergei Butckikh, bu lojistik operasyonu hakkında şunları söylemiş oldu:

“Akkuyu NGS için büyük boyutlu ekipmanların nakli, genel olarak kara ve deniz yolları kullanılarak gerçekleştiriliyor. Taşıyıcı biroldukca ayrıntıyı hesaba katıyor, kargoyu taşıyacağı rotayı titizlikle düşünüyor ve yüklemenin her etabını denetim ediyor. Örneğin, buhar jeneratörlerinin yer aldığı bu partinin nakliyesi ve Tsimlyansk Baraj Gölündeki rıhtımda geminin sıkıntısız biçimde ilerleyebilmesi için ek olarak taban derinleştirme çalışmaları yapıldı. Bu ortada, geçtiğimiz aylarda alana ulaşan 1’inci güç ünitesinin reaktör bölmesine ilişkin buhar jeneratörlerinin suramı için hazırlıklar da tamamlanmak üzere. Onların konseyimi yapıldıktan daha sonra, kilit süreç olan birinci çevrimin ana ekipmanını birleştiren ana sirkülasyon boru çizgisinin kaynak işlerine başlayacağız.”

Buhar jeneratörleri, nükleer güç santralinin birinci çevriminin ana ekipmanları içinde bulunuyor. Birinci çevrim, bir nükleer reaktör, ana sirkülasyon pompaları, ana sirkülasyon boru çizgisi, basınç dengeleyici ve güvenlik sistemleri kompleksinden oluşuyor. Buhar jeneratörü, “Yatay olarak yerleştirilmiş boruların kimyasal yolla tuzdan arıtılmış bir su olan soğutucuya tümüyle daldırıldığı 355 ton yükünde bir ısı eşanjörü” olarak tanımlanıyor. Buhar jeneratörlerinin özellikleri ve çalışma prensipleri ise şöyleki: Birinci çevrimdeki soğutucu, ısı eşanjör borularının ortasında dolaşıyor. Gövdenin üst kısmında, buharın üretildiği boşluk, alt kısmında ise 11 bin borudan oluşan ısı eşanjör yüzeyi bulunuyor. Bir buhar jeneratörünün tüm tüpleri düzleştirilip birbirine eklendiğinde toplam uzunlukları 140 kilometreyi aşıyor. Buhar jeneratörlerinde oluşan buhar, ikinci çevrimin buhar boru sınırlarıyla türbine gönderiliyor. Orada buhar basıncı, buhar türbininin milini döndürüyor. Milin dönüşü, mekanik gücün elektriğe dönüştürüldüğü elektrik jeneratörüne aktarılıyor.

Uzun bir üretim döngüsüne sahip ekipmanlar olan buhar jeneratörlerinin metalürjik yarı mamul mamüllerin üretiminin başlangıcından sevkiyata kadarki tüm üretim süreçlerinin toplam mühleti yaklaşık 2 yıl sürüyor. Üretim döngüsü, başka elemanların gövde oluşturacak biçimde kaynaklanması, tabanların imalatı, birinci çevrim kolektörlerinin delinmesi, ısı eşanjör boruları ile iç muhafaza kesimlerinin imalatı ve suramı ile bir dizi denetim faaliyetlerini kapsıyor. Buhar jeneratörleri, üretici firmanın fabrikasından gönderilmedilk evvel kesinlikle hidrolik ve vakum testlerinden geçiliyor. Tüm teknolojik açıklıklar özel tapalarla kapatılıyor ve gövdenin içine basınçlı azot veriliyor. bu biçimdece NGS’de kullanılacak ekipmanın güvenirliği ve sağlamlığı teyit edilmiş oluyor.

KAYNAK: İHA