Rabia Soytürk ve Caner Topçu’nun Yer Aldığı Duy Beni, Yaz Dizisi bulunmasına Karşın Nasıl Bu Kadar Tanınan Oldu?

kolluk

New member
Caner Topçu, Rabia Soytürk, Helin Karademir, Burak Can, Utku Coşkun, Sümeyye Akdoğan ve daha biroldukca genç yeteneğin bir ortaya geldiği Duy Beni dizisi, başladığı günden itibaren çok tanınan. Her hafta toplumsal medya gündeminden bir an olsun düşmeyen ve Netflix üretimi Elitedizisine benzetilen Duy Beni’nin, yaz dizisi bulunmasına karşın niye ve nasıl bu kadar tanınan olduğunu merak ettik ve görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istedik!

Keyifli okumalar!

Bildiğiniz üzere uzun müddettir yayınlanan dizileri reyting kurbanı olup erkenden final yapan Star TV, aradığı kanı Duy Beni dizisiyle buldu!

Caner Topçu, Rabia Soytürk, Helin Karademir, Burak Can, Utku Coşkun, Sümeyye Akdoğan ve daha biroldukça genç ve yetenekli ismi bir ortaya getiren dizi, yaz dizisi bulunmasına karşın elindeki toplumsal medya gücüyle çok tanınan.

Gelelim mevzumuza; Duy Beni dizisi bir uyarlama mı? Bununla ilgili kesin bir karşılık yok. Dizi yetkilileri, son senelerda bilhassa lisede çoğalan zorbalık konusuna parmak basmak istemişler üzere düşünebiliriz.

Başarılı olmuş olacaklar ki her sahnedeki zorbalığı iliklerimize kadar hissediyoruz.

Öğrenci kıyafetleri, karakterler, güçlü öğrencilerin daha sonradan okullarına gelen burslu öğrencileri ezmesi derken dizi Seçkine ile bir çok benzetildi.

Fakat ATV ekranlarında yayınlanan Kardeşlerim ve Fox TV ekranlarında yayınlanan Tozluyaka dizisi de emsal kıyafetler ve mevzuyu barındırıyor.

Bu sebeple resmi bir açıklama olmadığı sürece ‘Duy Beni, Elite’den alıntıdır’ diyemeyiz.

Peki çok emsal dizi çekilmiş/çekilmeye devam ederken Duy Beni dizisi nasıl bu kadar patladı? Çabucak cevaplayalım; ekranlarda farklı yüzlere yer vermesiyle!

Genç isimleri bir ortaya getirdiğinden bahsetmiştik. Bir de bu isimlerin oyunculuk performansları ve ahenkleri olmalı… Bu genç grup de bu işi bir çok hoş gdolayıyor diyebiliriz!

Buna bir de ellerindeki toplumsal medya gücünü de eklememiz lazım. Dizi her hafta yayın günündilk evvel trende giriyor, kısımdan 2 gün daha sonraya kadar trendlerde kalıyor!

Son senelerda düzgünce popülerleşen ‘ship’ kavramı, her yaz/sezon dizisi için geçerli olsa da yaz dizilerinin ömrüne bir tesirde bulunmuyordu. Bu dönem yayınlanan işlerden birçoğu, bu etkiyi bir avantaja çevirebildi!

Özellikle de Ekim ve Kanat karakterlerini canlandıran Rabia Soytürk ve Caner Topçu, bu popülerliği tepeye taşıyan isimlerden.

Sümeyye Aydoğan ve Utku Coşkun’un Melisa ve Ozan karakterleri de bu ‘ship’ teriminin getirdiği etkiyi yükseltiyor.

Konu zorbalık olunca dizide birden epey makus karakter bulunuyor! Bunlardan birisi ise gerçek hayatta minnoşluğuyla kalbimizi eriten Burak Can’ın, kendisinden nefret etmemizi sağlayan Aziz karakteri!

Aslında bu nefret hem oyuncu tıpkı vakitte izleyici için çok değerli bir şey. Burak rolünü o kadar güzel oynuyor ki ekranda Yüce’yi görür görmez tüylerimiz diken diken oluyor!

Bir de bunun Ozan versiyonu var. Ay! O nasıl planlar, nasıl bir beyin?! Zorbalıktan öbür bir şey düşünemeyen Ozan, diziye başka bir hava katıyor katmasına fakat kimi vakit ekrandan boğazlayasınız gelmiyor mu?

Üstüne bir de uyguladığı ani mimik değişimleri Ozan karakterinin psikopatlığını düzgünce gün yüzüne çıkartıyor!

Fakat dizi grubu için her şey güllük gülistanlık olmuyor alışılmış. İkinci kısmın son sahnesinde yer alan ve izlerken ‘Yok artık!’ dedirten malum sahne fazlaca reaksiyon çekmişti.

Ozan, Melisa ve arkadaşları, Bekir ve Ekim’i soymuş ve çabucak akabinde onlara azap yaparken görüntülerini çekerek hem fizikî birebir vakitte ruhsal şiddette bulunmuşlardı. Bu sahne de kısa müddette büyük reaksiyon toplamıştı.

Zorbalığın önüne geçmek için olduğu söylenen ve daha dizi başlamadan yetkililer tarafınca ‘Daha evvel hiç izlemediğiniz bir sahne olacak’ diyerek anlatılan sahne, aslında Türk televizyonlarında alışkın olmadığımız bir sahne değil.

Sonuçta yıllardır ‘kadına şiddete dikkat çekmek’ için ne sahneler izledik! Benzeri sahneler Seçkine, 13 Reason of Why? ve daha biroldukça Netflix dizisinde yer alıyordu. Bu şekil sahnelerin gerçekten ‘dikkat çekmesi’ için zorbalığı uygulayanların hak ettikleri cezaları aldığını görmemiz gerekiyor. İşte bu biçimde sahiden dikkatimizi çekebilir…

Bir de fark ettiyseniz misal bir sahneyi Güneşi Beklerken dizisinde de izlemiştik…

Elimizde bir de Fox TV çıkışlı Tozluyaka dizisi var. Tıpkı dönemde yayınlanan iki dizi de epeyce fakat epey benzeri bir senaryoya sahip.

Birinde yoksul kesim arkadaşlarına çarpıp felç kalmasına niye olan caniyi, birinde ise bir daha yoksul gençler arkadaşlarının çatıdan düşüp ölmesine niye olan caniyi araştırmak için kendileri özel okulda buluyorlar.

Fark ettiyseniz kıyafetler bir daha tıpkı…

Peki madem bu kadar tanınan, bu popülerliği reytinglere yansıtabiliyor mu? İşte buna verecek kesin bir karşılığımız yok. Dizi izleyicilerinin yaz döneminde yayınlanan işlere karşı olan ön yargısına devam ediyor.

Fakat buna karşın 7. kısmı gördü ve hala hakkında bir final argümanlarıyla gündeme gelmedi. Şimdilerde ise aşk itirafları, entrikalar, öpüşme sahneleri derken fragmanları bile YouTube trendlerinde en üst sıralarda!

Biz heyecanla izlemeye devam edeceğiz, bakalım maskenin altından kim çıkacak?

Peki siz Duy Beni’yi izliyor musunuz? İzliyorsanız diziyi nasıl buluyorsunuz?