Pandemide ağır ilgi görüyor: İstanbul’da sayıları yüzde 20 arttı

kolluk

New member
Pandemide ağır ilgi görüyor: İstanbul’da sayıları yüzde 20 arttı Yürüme uzaklığında olup, bilhassa günlük muhtaçlıkları market fiyatına sunan bakkallara yönelik ilgi artmaya başladı. niçini ise pandemide değişen toplumsal alışkanlıklar. Kredi kartı ya da nakit para olmadığında veresiye imkanı sunan, meskene servis de yapan bakkallar, pandemide bir daha yıldız oldu. Daha epey ekmek, tütün mamulleri, yoğurt, süt, yumurta, çay, şeker üzere günlük gereksinimlere yönelik mamüllerin satıldığı bakkallarda, kısıtlama sürecinde konutundan çıkamayan müşterilere telefonla sipariş alıp konuta teslim imkanı da sunuldu.

ötürüsıyla bakkal sayısı da artışa geçti. Bakkalların iş yaptığını gorenler bakkalcılığa yöneldi. İstanbul’da bakkal sayısı 20 binin üzerine çıktı. İstanbul Bakkallar Odası’na üye olan bakkal sayısı da arttı. Üye sayısı son 4 yılda artarak 7 bin 500 oldu, bu sayı 4 yıl evvel 5 bin 500 olarak kayıtlara geçti. İstanbul Bakkallar Odası (İSTBAKO) Lideri İsmail Keskin, pandemi devrinden itibaren açılan bakkal sayısının yüzde 20 arttığını belirtti. Keskin, bakkalların ağır olarak açıldığı ilçeleri ise sırasıyla Kağıthane, Esenyurt, Bağcılar ve Güngoren olarak sıraladı.

“BAKKALCILIK YILIN MESLEĞİ SEÇİLMELİ ZİRA EN SÜRATLİ ARTAN MESLEK KISMI OLDU”

İstanbul Bakkallar Odası (İSTBAKO) Lideri İsmail Keskin, pandemi devrinde bakkal sayısının artışa geçtiğini belirterek, “İstanbul’da yaklaşık 20 binin üzerinde bakkalımız var. Pandemi devrinde biroldukça iş yerleri kapandı lakin pandemidilk evvel de bakkal sayısında bir artış vardı. Pandemi devrinin birinci yılında bakkalların biraz hareketli olmasından dolayı sayımız biraz daha arttı. Oranlarsak şayet, pandemi periyodundan itibaren bakkal sayısında yüzde 20 artış oldu.

Lakin bundan daha sonra piyasanın kendine gelmesi ve piyasanın oturmasıyla artışta azalma olacaktır. Bizim kayıtlarımıza bakılırsa Sultangazi, Kağıthane, Esenyurt, Bağcılar ve Güngoren ilçelerinde artış olduğunu sayabiliriz. İnsanlar iş bulmakta zorlanıyorsa şayet onlar için tek çıkar yol bakkal açmak oluyor. Mahallede küçük göz bir dükkan ile cüzi bir para ve kişinin sıhhati da yerindeyse bakkal açabiliyorsunuz. Bakkalların sayılarının artmasındaki etken günlük gereksinimlerini karşılamak için de kolay kurdukları sistem olabiliyor. ötürüsıyla bu alanda sayıları arttırıyor. Şu an üyelerimizin sayısı 7 bin 500 bu sayı 4 sene evvel 5 bin 500 olarak kayıtlara geçti. Bakkalcılık yılın mesleği seçilmeli zira sayıları en süratli artan meslek kolu. Koşullar nasıl olursa olsun biz yerimizdeyiz, zincirlerin karşısında olmaya devam ediyoruz” dedi.

“DAHA EVVEL TURİZM İŞİ YAPIYORDUM BIRAKTIM BAKKAL AÇTIM”

6 aydır bakkal esnafı olarak çalışmaya başlayan Oktay Şahin daha evvel turizm ve otelcilik alanında çalışıyordu fakat pandemi ötürüsıyla işini bırakıp bakkal açmaya karar verdi. Şahin, “Çevremde dayım, arkadaşlarım bakkalcıydı o yüzden tercih ettim. Bakkalcılığın marketlerden dolayı illaki riski var. Daha evvel ben turizm otelcilik ile uğraşıyordum pandemiden dolayı bıraktım konutumuza yakın bakkal açtım. Sonuçta besin ölmüyor. Besin olduğundan dolayı pandemi de olsa az riski var. Bakkal açabilirler mahalle bakkalının zevki öbür. Bakkal kendisi dönüyor mahalleli de bakkalını koruyor” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR BAKKAL DÜKKANI KAPATAN ARKADAŞIM OLMADI”

Bir buçuk ay evvel bakkal açan Mustafa Aslanoğlu bakkalcılığın besin kaynaklı olduğu için risksiz olduğunu belirterek, “Bakkalların artmasının niçini milliyetçiliğe dönme, mahalle bakkalı sevecenliğine dönme olayı olabilir. Şayet yakınında bir yerde market var ise riski var. Mahalle içindeki bakkal zihniyetleri genelde veresiye üzerine çalıştıkları için alt gelirli kısımlar tarafınca tercih edilebiliyor. Marketlerde veresiye hadisesini yapamıyorsunuz. Marketlere gidip 300 liralık bir şey alıp ‘ben daha sonra vereyim’ diyemiyorsunuz ancak bakkallarda bunu yapabiliyorlar. Yapabildikleri için onun avantajı da olabiliyor. Bu durumun da kendine göre avantajı var dezavantajı var. Her halükarda besin bir biçimde giden bir şey. Günde bin lira kazanmazsın 100 lira kazanırsın fakat kazanırsın bir biçimde. Biz güzeliz en azından ancak durumu düzgün olmayan bakkallar da vardır. her insanın uygun olmasını beklemekte mümkün değil. Etrafımda iş yapamayanlar da var lakin bir biçimde herkes meskenine ekmek gdolayıyor. Bugüne kadar bakkal dükkanını kapatan arkadaşım olmadı” dedi.

“BAKKALCILIK NE ÖLDÜRÜR NE SÜRÜNDÜRÜR”

50 yıldır bakkalcılık yapan Hayati Kahriman ise “50 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işin getirisi var ile yok içinde bir şey. Bakkalcılık ne öldürür ne süründürür” dedi.