Microsoft’tan Chromebook’a rakip: Surface SE geliyor!

BarnaBi

Global Mod
Global Mod
Microsoft’tan Chromebook’a rakip: Surface SE geliyor! Microsoft Surface serisi, üst seviye özellikleri ile profesyonel kullanıcılara hitap ediyor. Şirket Surface Go 3 ve Surface Laptop Go üzere giriş düzeyi aygıtlar üreterek maksat kitlesini genişletmeye çalışsa da, tam manasıyla istediğine ulaşamadı. Bilhassa bilgisayarı sıradan işler için kullananlar tarafınca sıkça tercih edilen Chromebook’lar ile rekabet etmeye çalışıyor.

Bu bağlamda Microsoft’un üzerinde çalıştığı Surface Laptop SE modeli ortaya çıktı. Windows Central’ın haberine göre bu bilgisayar kullanıcıların eğitim omurundaki gereksinimlerini gidermek emeliyle geliştiriliyor. Intel’in 2019 yılında piyasaya sürdüğü Celeron N4120 işlemciden güç alması beklenen aygıtın işletim sistemi de özel olacak.

Surface Laptop SE, ‘Windows 11 SE’ ile piyasaya çıkacak

5 Ekim’de kararlı sürümü yayınlanan Windows 11’in SE takısına sahip özel versiyonu birinci vakit içinderda Haziran ayında gündeme geldi. Microsoft’un iptal ettiği Windows 10X projesinin yerine geçeceği iddia edilen Windows 11 SE’nin, Google’ın Linux tabanlı bilgisayar işletim sistemi Chrome OS’e direkt rakip olacağı ileri sürüldü.

Windows 10X’i özetlemek gerekirse hatırlamamız gerekirse; bu işletim sisteminin, Windows 10’un ağır özellikleri ve servislerinden arındırılmış bir versiyonu olması bekleniyordu. 2019 yılında Microsoft’un resmen duyurduğu yazılımın Mayıs 2021’de rafa kaldırıldığı belirtildi. Lakin argümanlar gerçek çıkarsa, Microsoft “düşük özellikli Windows” fikrini hayata geçirmekte kararlı.

Fotoğraf: Microsoft Surface Pro X

Bu noktada Windows 11 SE devreye girecek. Microsoft bu işletim sistemine Tenjin kod ismine sahip Surface Laptop SE modelinde yer verecek. Intel Celeron N1420 işlemciden güç alacağı söylenen dizüstü bilgisayar, 1366×768 çözünürlüklü 11.6 inç ekranla gelecek. Kasasında USB-A, USB-C, kulaklık girişi ve AC tipi şarj temas noktası da yer alacak. RAM’i ise 8GB olacak.

Microsoft, SE takısını birinci defa kullanmıyor. Periyodunun tanınan işletim sistemi Windows 98’de ‘Second Edition’ olarak karşımıza çıkmıştı. Windows 11 ve Surface Laptop’taki SE ibaresinin manası ise belirsizliğini koruyor. Aygıta dair bilinmeyen iki ayrıntı: fiyatı ve çıkış tarihi. Bunların ilerleyen günlerde detaylanacağı kestirim ediliyor.

Pekala ya sizler bu hususta neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın.