Merkez Bankası’ndan yeni dolar ve rezerv atılımı

kolluk

New member
Merkez Bankası’ndan yeni dolar ve rezerv atılımı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat genelgesi kapsamında TCMB’ye yapılacak döviz satışına ait uygulama talimatı yayımladı. Buna göre, İhracat Bedeli Kabul Dokümanı (İBKB) yahut Döviz Alım Evrakı’na (DAB) bağlanan ihracat bedeli dövizin yüzde 25’i, kelam konusu evrakların düzenlendiği tarihteki süreç kuru üzerinden TCMB’ye satılmak üzere evrakları oluşturan bankaya satılacak.

NTV canlı yayınına katılan Ekonomist Nilüfer Sezgin bu uygulamanın piyasaya nasıl bir yansıması olacağını kıymetlendirdi.

Sezgin, “Makro ekonomik tabloda 2022 yılına baktığımızda cari açığın azaldığı hatta cari fazlaya geçilen bir periyotta arz talep istikrarında talebin daha epeyce yurt içi yerleşik kaynaklı yahut yabancı yatırımcının fon çıkışları kaynaklı bir de dış kredi ödemesi kaynaklı olabileceği bir çerçeve var. Yabancı yatırımcının portföy çıkışları fazlaca fazla bir alan yok zira çok yatırımlarını azalttılar. Dış kredi ödemelerinde bir biçimde borç yenileme oranları üzücü gitmiyor. ötürüsıyla burası da epeyce belirleyici bir öge olmayacağını düşünüyorum” dedi.

“REZERV İDARESİ DEĞERLİ BİR HALE GELİYOR”

Son devirde Türk Lirası’nı muhafazaya yönelik önlemlerin çoğunlukla görüldüğüne vurgu yapan Sezgin, “Yurt içi yerleşiklerin negatif gerçek faiz ortamında yani faiz getirisiyle kendini enflasyona karşı koruyamadığı ortamda dövize yönelmesi, döviz arz talep istikrarında en belirleyici talep öge olacaktır. Bu tarafı yönetmeye yönelik atılan her türlü önlemi de son periyotta ağır bir biçimde gündemimize geldiğini görüyoruz. Kur Muhafazalı TL Mevduatı uygulaması bunun en değerli modülü. Bir taraftan da rezerv idaresi bu kapsamda epey kıymetli hale geliyor. Yani yurt içi yerleşik kaynaklı oluşabilecek döviz talebinin kurda bir istikrarsızlığa yol açmamasını sağlamaya yönelik siyasetler görüyoruz” sözlerini kullandı.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ REZEVR ATAĞI

TCMB’nin atılımını rezervlerini güçlendirmeye yönelik bir atılım olarak pahalandıran Sezgin, “Merkez Bankası’nın ihracattan gelen dövizin yüzde 25’ini TL’ye dönüştürülmesine bir mecburilik getirildiğini görüyoruz. Bu da Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmeye yönelik bir adım olarak kıymetlendirilebilir. Merkez Bankası aslına bakarsan ihracat reeskont kredileri yoluyla aslında ihracatçıdan bir ölçü döviz alıyor. Bu adım bunun üzerine geldi. ötürüsıyla piyasada dış istikrarda yaşadığımız güzelleşme kaynaklı döviz arz talep istikrarındaki güzelleşmenin bir kısmını piyasadan çekmiş oluyor Merkez Bankası. Merkez Bankası’nın topladığı bu dövizle ne yapacağını bilmiyoruz. Bunu önümüzdeki devirde kıymetlendirme yapmak lazım” dedi.

“ÖNCELİK REZERVLERE VERİLMİŞ”

Geçmişte bu istikamette birtakım uygulamalar olduğunu lisana getiren Nülifer Sezgin, “Geçmişte de ihracat gelirlerinin aşikâr bir kısmını yurt içine getirme hatta lokal bankalarda Türk Lirası’na dönme üzere bir grup yükümlülükleri vardı. Çok evvelden Merkez Bankası’na satma yükümlülüğü vardı. Yakın tarihimizde bu uygulama yoktu. Yeni bir uygulama diye kıymetlendirebiliriz. İhracatçılar açısından baktığımızda olağan olarak ihracatçının da döviz geliri var lakin yaptıkları ithalat niçiniyle döviz sarfiyatları de var. Ayrıyeten dövize bağlı öteki sarfiyatları de var. Olağanda ihracatçının dövizden TL’ye geçme kıymetlendirme yapması tercih edilen bir öge olur ancak Merkez Bankası şu anlık önceliğine biraz daha rezervleri koymuş diye görüyoruz. Ben çok uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. Bu siyaset yeniden gözden geçirilip eski uygulamaya dönülebilir” dedi.

“FARKLI ADIMLAR DA ATILABİLİR”

Sezgin, “2018 yılından beri baktığımızda ihracat ile ilgili uygulamalarda sık sık değişiklikler olmuş. Lokalde bankalara dövizi bozma yükümlülüğü getirilmişken, sonrasındasında bu kaldırılmış. Ancak bir daha de ihracat gelirlerinin yüzde 80’nini Türkiye getirme mecburiliği korunmuş. Lakin devir dönem bu uygulamalar gözden geçirilip farklı adımlar atılabiliyor. Şuanda gereksinim rezervlerin kuvvetlendirilmesi istikametinde olduğu için bu biçimde bir adım atılmış” sözlerini kelamlarına ekledi.

KAYNAK: AA, NTV