Kivi ekti, çıkarı üç kat arttı

kolluk

New member
Kivi ekti, çıkarı üç kat arttı Çamlıbel köyünde kivi yetiştiren Muammer Zirve, 17 yıl evvel Tarım Müdürlüğü denetiminde birinci kivi dikimini yaptığını söylemiş oldu.

Kivinin meyve vermeye başladığını gördüğünde uygun bir eser olduğunun farkına vardığını anlatan Muammer Zirve, “Kivinin hasadı Ekim ayı ortasında başlamış bulunuyor. Yerimin bir kısmın yerinde kivi yetiştiriciliğini yapıyorum. Bir dönümle başladım, üç dönüme çıkardım. Dönümden 3 ton kivi alıyorum. Şu an 5 ton kivi var. 3 dönüm üzerinde 15 ton gelir elde ediyoruz. Kivinin talepleri olduğundan piyasada tüketmekten zorluk çekmiyoruz. Dönem geldiğinde Kasım ayında tüccarlar bize uğruyor, biz de satıyoruz. Talebe nazaran toptan ve piyasaya da verebiliyoruz. Kivi yetiştiriciliği bu toprakları uygun sevdi. Biz bu kiviyi fındığa alternatif olarak dikmiştik ve fındıktan daha uygun getirisi olduğunu söyleyebilirim“ sözlerini kullandı.

Alaplı’nın iklim özellikleri ötürüsıyla fındık yerine kivinin gelirinden de şad kaldıklarını belirten Muammer Zirve ”Bu bölgede Karadeniz iklimi hakim olduğu için Ziraat Odası tavsiye üzerine bu biçimde kivi diktik. Ekim ayı hasat vakti periyotlarında 3 dönüm üzerinden 15 tondan yaklaşık 100 bin lira bir gelirimiz oluyor. Alternatif olarak kivinin fındıktan daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Fındıktan yılda bir kere eser alıyoruz ve öteki aylarda fındıkla pek fazla ilgilenmiyoruz fakat kivi o denli değil. Yılın her ayı bakım istiyor fakat güzel de bir gelir elde edilebiliyor” dedi.

“Fındıktan daha sonra en karlı ürün”

Alaplı’da yaklaşık Kasım ayında bin ton kivi üretildiğini aktaran Alaplı Ziraat Odası Lideri Erdem Türkoğlu; “Kivi, fındıktan daha sonra gelen en karlı eser. Zira üreticiler, kivide bir dönümden 3-5 ton ortası kadar eser toplayabiliyor. Ayrıyeten emekçi maliyeti de daha düşük. Bilhassa kasım ayında hasat edilen kivi yardımıyla fındığın düşük fiyatlarda olması halinde üreticimiz nefes almış oluyor ” dedi.

Alaplı’nın kivisinin, piyasada arz talep olduğunu söyleyen Türkoğlu, 90 gram üzeri kivilerin yaklaşık 1 liradan satıldığını hatırlatıp, yeri müsait üreticilere ‘kivi dikin’ tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: İHA