Karar çıktı: Bunu yapan emeklilerin maaşı kesilecek

kolluk

New member
Karar çıktı: Bunu yapan emeklilerin maaşı kesilecek Son dakika haberine göre, Anayasa Mahkemesi, fiyat karşılığı ders veren emekli öğretmenlerin, yaş haddini aştıklarında emeklilik aylıklarının kesilmesini öngoren kanunun iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli sonucunda, “Getirilen sınırlama, devletin olumlu yükümlülükleri kapsamında, işsizlik problemine tahlil bulunması yasal emeline yönelik” denildi.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, yaş haddini aşan bir emekli öğretmen, ilkokulda ve halk eğitim merkezinde ders fiyatı karşılığında ders vermeye devam etmesi niçiniyle emekli aylığı fiyatının kesilmesi üzerine dava açtı.

Ankara 7. Yönetim Mahkemesi, evrakta uygulama konusu olan 5335 sayılı Kimi Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un birtakım kararlarının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Müracaatta, kanundaki, “emeklilik aylığı almakta iken her derece ve cinsteki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders fiyatı karşılığı ders bakılırsavine devam edenlerden, yaş haddini aşanların emeklilik aylıklarının kesilmesini öngoren düzenlemenin iptaline karar verilmesi istendi.

‘AYKIRILIK YOK’

Düzenlemenin, toplumsal hukuk devletinin gaye ve bakılırsavleriyle, eşitlik unsuruyla bağdaşmadığı ileri sürüldü. Başvuruyu, inceleyen Anayasa Mahkemesi, iptali istenen düzenlemenin, anayasaya alışılmamış olmadığına ve iptal isteminin reddine karar verdi.

Münasebette, emeklilik aylığı almakta iken eğitim kurumlarında fiyat karşılığı ders misyonu verilenlerin, kural uyarınca altmış beş yaşını doldurdukları tarihte emeklilik aylıklarının kesileceği açıklandı.

Anayasa’nın 49’uncu unsuruna göre, devletin, çalışanların hayat düzeyini yükseltmek, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli önlemleri alacağı aktarılan münasebette, “Kuralın, evvela genç ve işsiz olan kısmın istihdamını sağlamayı hedeflediği anlaşılmaktadır” denildi.

Kuralla getirilen sınırlamayla, emeklilik aylığının kesilmesinin, yaş haddini aşma koşuluna bağlandığı, bu alanda çalışma imkanının büsbütün ortadan kaldırılmadığı belirtilen münasebette, şunlar kaydedildi:

“Kişinin emeklilik aylığının kesilmesi koşuluyla çalışıp çalışmama konusunda seçim hakkına sahip olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, kuralla ulaşılmak istenen hedefe ait kamu faydası ile çalışma hakkı içinde bulunması gereken makul istikrarın gözetildiği anlaşılmaktadır. Kuralın, bu hakka ölçüsüz bir sınırlama getirmediği kararına ulaşılmıştır.”

Emeklilik aylığının yaş haddinin aşılmış olması niçiniyle yalnızca her derece ve çeşitteki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders fiyatı karşılığı ders bakılırsavi verilme mühletince kesildiği açıklandı.

Bu çalışmanın sona ermesi durumunda sigortalıya yeniden emeklilik aylığının bağlandığı söz edilerek, “Getirilen farklılık, çok bir külfet yüklememektedir. Kuralda eşitlik prensibine muhalif istikamet bulunmamıştır” denildi.

CEM KILIÇ: YAŞ HADDİ KURALI KARARA BAĞLANDI

Emekli aylığı bağlatan bir kişi, emekli aylığını alarak çalışmak konusunda kimi sınırlamalara tabidir. Örneğin eski ismiyle SSK’lılar emekli olduktan daha sonra çalışmaya devam ederken emekli aylıklarını da alabilirler.

Bu bireyler ismine toplumsal güvenlik dayanak primi ödenir. Fakat emekli olduktan daha sonra memur olarak çalışan şahısların emekli aylıklarını kestirmeleri gerekir. İşte bu durumun birtakım istisnaları bulunmaktaydı.

Bu istisna da yaş haddini aşmadan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders veren öğretmenlerin hem emekli aylıklarını almaya devam edip birebir vakitte ders fiyatı alabileceğine ilişkindi.

Lakin bu istisnanın sonu da yaş haddinin geçilmesiydi. Yaş haddi olan 65 yaşın üstündeki bir kişinin hem emekli aylığını alması, tıpkı vakitte ders fiyatlı olarak vazife yapması mümkün değildi.

Bu kuralın anayasaya karşıt olduğu argümanıyla açılan davada Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar devletin bu mevzuda kural koyabileceği, toplumsal güvenlik dayanak primi uygulamasının emelinin işsizlik meselesinin tahlili olduğu istikametinde oldu.

Bu kuralla çalışma özgürlüğünün kısıtlanmadığına hükmedildi. ötürüsıyla toplumsal güvenlik dayanak priminin öğretmenler için bu türlü uygulanmasında anayasaya terslik olmadığı ortaya konuldu.

KAYNAK: MİLLİYET / CEM KILIÇ