J. Peirano: Erkek arkadaşım ve ben macerayı seviyoruz ama ben korktuğumda o durmuyor

kolluk

New member
Çiftlerin tüm tutkuları eşit şekilde paylaşmadıkları yaygın bir bilgidir. Eva P. ve erkek arkadaşı için bu bir macera duygusudur ve buna birlikte tatile çıkmak da dahildir. Kendisi bir “tehlike arayıcısı” olmasına rağmen, ara sıra hayatından endişe duymaktadır. Julia Peirano'nun ikisine ne gibi tavsiyeleri var?

Merhaba Bayan Peirano,

Ben 35 yaşındayım, erkek arkadaşım Yannick ise 37 yaşında. Fas'ta sörf yaparken tanıştık ve 4 yıldır birlikteyiz. Harika bir ilişkimiz var, ikimiz de yaratıcıyız, geniş bir arkadaş çevremiz var (şu anda bunu paylaşıyoruz), şehrin hareketli bir bölgesinde yaşıyoruz ve çok seyahat ediyoruz.

Geziler artık işin can alıcı noktası. Bir yandan yıllardır hayatımın en güzel gezilerini yaşadık. Hindistan ve Nepal'de üç ay geçirdik, sık sık Fas'ta sörf yapmaya gittik, Uganda, Zambiya ve Botsvana'da (kamp dahil) bisikletle dolaştık ve Doğu Avrupa ve Meksika'nın uzak dağlık bölgelerindeydik. Her şey turist rotalarından olabildiğince uzakta, kendi başımıza ve çoğu zaman plansız.

Harika deneyimler yaşadık. Birçok düğüne davet edildik, mutlak yalnızlığı ve el değmemiş doğayı deneyimledik ve özellikle Afrika'da yerel halkla harika deneyimler yaşadık.

AMA: Birkaç kez beni sınırlarımın ötesine itti. Bazı durumlarda korkuyordum, örneğin Afrika'da bir bufalo sürüsüne aniden çok yaklaştığımızda (yürüyerek!) veya Nepal'de bir grup vahşi (kuduz?) köpekle karşılaştığımızda. Bir defasında Hindistan'da göstericiler oturduğumuz otobüse asit bombası attılar. Yüzümden on santimetre uzakta otobüsün içinden geçti ve şans eseri kimseye çarpmadı. Ama neredeyse! Olsaydı ne olurdu, düşünülemez.

İki kez soyulduk, bir kez Meksika'da akşam sokakta, bir kez çadırımız arandı ve tüm ekipmanlarımız ve paramız çalındı. Dağlarda patikanın kaplandığı, ilerleyemediğimiz ve yeterli yiyecek, gaz ve içeceğin olmadığı anlar da oldu.

Ayrıca midemin bozulduğu günler de oldu (benimki Yannick'inkinden çok daha hassastır ve hemen hemen her yolculukta günlerce ishal oluyorum) ve hiç enerjim yoktu. Ve: Regl dönemimden önce genellikle günlerce moral bozukluğu ve kramplarla boğuşuyorum.

Yannick son derece sağlamdır. Her yerde uyuyabilir, her şeyi yiyebilir, nadiren üşür, sıcağa dayanabilir, asla korkmaz (bence bu tehlikelidir!), her zaman enerjiktir ve nadiren acı çeker. Onun için seyahat etmek kendini ifade etmenin, ekstrem durumları deneyimlemenin ve üstesinden gelmenin bir yolu.

Risklerin çok daha fazla farkındayım ve aynı zamanda daha sık korkuyorum. Bir yandan Yannick'le sınırlarımı aşabildiğim ve başka türlü deneyimleyemeyeceğim muhteşem şeyler deneyimleyebildiğim için gerçekten çok mutluyum. Ancak bazı durumlarda çok korktum, örneğin köpekleri gördüğümüzde ve Yannick'in bana karşı hiçbir anlayışı yok. Yürümeye devam ediyor ve şöyle diyor: “Artık geri dönemeyiz, bunu yaşamak zorundayız, hiçbir şey yapamazlar.” Ben de orada korkudan donup duruyorum ve korkumun kokusunu aldıkları için köpeklerin bana nasıl saldırıp beni ısıracaklarını ve nasıl kuduza yakalanacağımı hayal ediyorum. Hasta ya da zayıf olduğumda onun ne kadar gergin olduğunu, istediği kadar hızlı yürüyemediğini fark ediyorum. Çok az önemsiyor.

Seyahatlerimizde Yannick'in kendi işini yaptığı, korkularıma ya da durumuma aldırış etmediği birkaç durum oldu ve kendimi çaresiz ve yalnız hissettim. Bir keresinde beni tamamen anlayan başka bir kadınla tanıştık ve ikimizin de yaptığının oldukça çılgınca olduğunu söyledi. İşte o zaman Yannick'in beni de ne kadar bunalttığını fark ettim.

Onunla bu konuyu konuşmak istediğimde ona ulaşamıyorum. Şu anda bir sonraki seyahatimizi planlıyoruz ve o sadece şöyle diyor: “Her şeyi önceden planlayamazsınız. Nasıl olacağını görürüz ve sonra tartışırız.” Ama bu benim için çok belirsiz çünkü bu konuda artık ona tam olarak güvenmiyorum. Özellikle “tehlikeli” bölgelerde geziyi önceden daha detaylı planlamak istiyorum ama o bunun hakkında bir şey duymak istemiyor. Belirsizlik ve macera onun için tüm çekiciliktir.

Artık onunla Venezuela'ya bir uçuş rezervasyonu yaptırmak ve her şeye orada karar vermek konusunda kötü bir his var içimde. Nedense konu net değil ve bu aynı zamanda benimle ve güvenliğimle de ilgili.

Herhangi bir tavsiyen var mı?
Eva P.

© Kirsten Nijhof
Dr.Julia Peirano: Aşkın Gizli Kodu

Hamburg-Blankenese ve St. Pauli'de özel muayenehanelerde davranış terapisti ve aşk koçu olarak çalışıyorum. Doktoram için ilişki kişiliği ile aşkta mutluluk arasındaki bağlantıyı araştırdım ve ardından aşk hakkında iki kitap yazdım.

Tedavi çalışmalarım hakkında bilgiyi www.julia-peirano.info adresinde bulabilirsiniz.

Sorularınız, sorunlarınız veya kalp kırıklığınız mı var? Lütfen bana yazın (en fazla bir A4 sayfası). Soruların ve cevapların Haberler'de isimsiz olarak yayınlanabileceğini belirtmek isterim.

Sevgili Eva P.,

Öncelikle, erkek arkadaşınızla birlikte yaşamanız ve dünyanın bambaşka yerlerinde ne kadar yoğun deneyimler yaşamış olmanız kulağa inanılmaz derecede heyecan verici geliyor!

Öte yandan, bu deneyimlerden bazılarının sizi sadece sınırlarınıza itmekle kalmayıp, onları da aştığını, kendinizi tehdit altında, terk edilmiş ve başkalarının insafına kalmış hissettiğinizi de çok iyi anlayabiliyorum.

Görüyorum ki ikiniz de (birçok insan gibi) uygar ve aşırı nüfuslu dünyada pek çok şeyi özlediniz: günlerce başka birini görmediğiniz el değmemiş doğa; vahşi hayvanlar (belirli bir mesafeden gördüğünüz ve heyecanlı bir bufalo sürüsü tarafından saldırıya uğramadığınız sürece); uyaranlara daha az doymuş ve bunalmış, ancak daha açık ve orijinal olan diğer kültürlerden insanlar; ve aynı zamanda heyecan verici.

Görünüşe göre sen ve Yannick son noktada farklısınız ve bu sizin kişiliğinizden kaynaklanıyor. Klasik “Beş Büyük” kişilik modelinde, kişinin yeni karşılaşmalara, diğer kültürlerle fikir alışverişine ve egzotik yemek gibi deneyimlere ne kadar ilgi duyduğunu gösteren “deneyime açıklık” adı verilen bir kişilik özelliği vardır. İkinizin de bu konuda yüksek düzeyde olduğu görülüyor ve genellikle açıksınız, örneğin bir Hint düğününe davet edilmeye veya Botsvana'daki köy çocuklarıyla konuşmaya.

Ancak aynı zamanda riskli spor yapma veya heyecan verici, tehlikeli aktiviteler arama eğilimini tanımlayan “macera arayışı” adı verilen bir kişilik özelliği de vardır. İşte Yannick'ten farklı olduğunuz nokta da burası. Onun bu seviyesi yüksek, sende yok. Doğayı ve insanları deneyimlemek ve onlarla tanışmak istiyorsunuz, ancak (anlaşılır bir şekilde) eve sağ salim dönmek istiyorsunuz.

Öte yandan Yannick bazen tehlikeyle flört ediyor ya da en azından tehlikeyi arıyor gibi görünüyor, korku hissetmiyor, çok az fiziksel kısıtlaması veya sınırı var (yenilmez görünüyor) ve muhtemelen “normal” deneyimlerden diğer insanlara göre daha çabuk sıkılıyor. bu yüzden daha fazla uyarılmaya ihtiyacı var. Tehlikeyi hafife alır veya engeller.

Macera arayışı yüksek kişiler rutinlerden hoşlanmazlar (örneğin, geziyi önceden planlamak istemezler), kısıtlanmak veya ders verilmek istemezler (örneğin seyahat kitapları veya yetkililerden ya da sizden gelen uyarılar nedeniyle) ve çoğu zaman onları korkutan aktiviteleri seçerler. çevrelerindeki diğerleri (çığ bölgesinden geçen en yüksek yürüyüş parkuru, en zor tırmanma rotası vb.).

Yannick'in seyahat ederken farklı bir ihtiyacı var gibi görünüyor: Macera arıyor, güçlü uyaranlar istiyor, kısıtlanmak istemiyor ama dürtülerini takip etmek ve yoğun durumları deneyimlemek istiyor. Bir bufalo sürüsü, bir grup vahşi (kuduz?) köpek ya da asit bombası hiçbir engel teşkil etmez, hatta heyecanı artırabilir. Yannick bunu olumlu buluyor çünkü sonunda heyecan verici bir şeyler oluyor. Çok az korku hissediyor ya da bunu engelliyor. Ona göre işkence eden şey korku değil, can sıkıntısı anlamında yetersiz uyarımdır.

Siz ise riskleri değerlendirirken tehlikeleri önceden görüyor, hayal ediyor ve korku yaşıyorsunuz. Çünkü maceradan değil, kendinizi rahat hissetmeniz için yine de sizin için oldukça rahat ve güvenli bir alanda olması gereken yeni deneyimlerden keyif alırsınız. Dışarıdan bakıldığında seyahatleriniz de oldukça çılgın ve deneyseldir ve herkes buna katılıp bundan keyif almaz.

Yani konfor alanınızdan çıkıyorsunuz (yatak yerine çadır kuruyorsunuz, ishali kabulleniyorsunuz, kendinizi fiziksel zorlanmaya maruz bırakıyorsunuz), ancak güvenliğiniz veya hayatınız için tehlike başladığında (anlaşılır bir şekilde) paniğe kapılıyorsunuz ve kendinizi tersine çeviriyorsunuz. Yannick macera arayışında tehlikeli durumlarda ileri atılır ve bir tür dar görüşlülük geliştirir, böylece artık size yanıt veremez veya yanıt vermek istemez.

Ve böylece davranış kalıpları veya kişilikler arasında bir çatışma ve sonuçta bir güven kaybı ortaya çıkar, çünkü hayati tehlike söz konusudur ve Yannick bazen sizi bu durumlara sokar ve onlarla yalnız bırakır!

Bir yandan, yalnızca kendi algınıza ve risk değerlendirmenize güvenmenizi ve Yannick'in davranışının sizi rahatsız etmesine izin vermemenizi tavsiye ederim.

Uzak bölgelere seyahat etmek kötü sonuçlanabilir. Bir defasında Meksika'da bir binicilik kazası geçirdim; geriye düştüm ve at (yaklaşık 500 kg) leğen kemiğimin üzerine düştü. Leğen kemiğim kırılmıştı, görünürde bırakın gitmek istediğim hastaneyi, hastane bile yoktu ve sonunda macera arzusu aniden ortadan kalktı ve sadece eve gidip güvende olmak istedim. Kalıcı bir hasara uğramamam bir mucize! Bunun gibi pek çok hikaye var, her şeyin sonu iyi bitmiyor ve bu harika bir anekdot oluyor.

Bu yüzden kendinizle ve gerçeklikle kalın. Yannick'in çarpık tehlike değerlendirmesinin sizi etkilemesine izin vermeyin. Kendinizi ve tercihen Yannick'i “macera arama” özelliği hakkında bilgilendirin.

Elizabeth Chai Vasarhelyi ve Jimmy Chin'in “Free solo” filmini öneriyoruz (Amazon'dan satın alınabilir veya kiralanabilir), güvenliği olmayan bir tırmanıcı olan Alex Honnold'un, El Capitan'ın dik duvarına hayatını riske atarak serbestçe tırmanmaya çalıştığı hikaye. Aynı zamanda, kesinlikle ilginizi çekecek olan kız arkadaşının duygusal durumunu ve tavrını da tasvir ediyor.

Gelecekteki geziler için, daha kapsamlı planlama konusunda ısrar etmek veya tatmin olana kadar okuyabildiğiniz kadar okuyup bilgi edinmek iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde, gezinin hangi bölümlerine katılmak istemediğinize de karar verebilirsiniz. Daha sonra Yannick, yalnız başına gitmek isteyip istemediğine (örneğin, geceleri bir Güney Amerika şehrinde dolaşmak) karar vermek zorunda kalacak. .

Bir alternatif, tehlikeli aşamalar için risk değerlendirmesini yerel (dağ) bir rehbere devretmek olabilir. Daha sonra rota, yiyecek ve ekipman gibi temel şartlar halledilir. Rehber güvenliğinizden sorumludur, Avrupalı turistlerin ihtiyaçları ve sınırlamaları konusunda deneyime sahiptir ve bu nedenle riskli rotalardan kaçınacaktır. Ayrıca manda sürülerine ne kadar yaklaşabileceğinizi ve tehlikelerin nerede gizlendiğini de bilir. Benim görüşüme göre bu, birlikte seyahat edebilmeniz için iyi bir uzlaşma olacaktır, ancak kendinizi riske atmaz veya risk altında hissetmezsiniz.

Umarım kendiniz için iyi bir çözüm bulabilirsiniz! Çünkü mesele hayatınızı ve güvenliğinizi korumaktır ve maceralar her zaman iyi bitmez.

Saygılarımla
Julia Peirano

Bu makale sözde bağlı kuruluş bağlantıları içerir. Daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

#Konular