J. Peirano: Dinlenmeye çok ihtiyacım var, akraba ziyareti beni öldürüyor

kolluk

New member
Sonja, çocukluğundan beri diğer insanlardan daha fazla dinlenmeye ve kendine zaman ayırmaya ihtiyaç duymuştur. Kocasının ailesi ise en çok konuşkan bir grup olarak rahat görünüyor. Daha fazla alana ihtiyacı olduğunu nasıl netleştirebilir?

Sayın Peirano,

Aslında hayatımdan çok mutluyum. İyi bir iş, harika bir adamla evli ve üç yaşında bir kızımız var.

Ancak eşimin ailesiyle, özellikle annesi ve kız kardeşiyle her zaman farklılıklar vardır. İkisi inanılmaz miktarda konuşuyor, sohbette asla bir kesinti olmuyor. Aslında, neredeyse “gevezelik” kelimesini kullanırdım çünkü ikisi kendilerini pek dinlemiyor gibi görünüyor, gün boyunca akıllarından ne geçiyorsa onu söylüyorlar. Yeni meyve bıçakları aldıkları, televizyonda neler olduğu, kuaförün söyledikleri vb. Gibi banal şeyler bile. Kanser, Uzun Covid vb) hangi çift ayrıldı. Beni rahatsız ediyor!

Ben kendim oldukça sakinim ve dinlenmeye ve konsantrasyona ihtiyacım var. Huzura ve sessizliğe tanıdığım herkesten ÇOK DAHA FAZLA ihtiyacım olduğunu yıllar önce fark ettim. Çok okurum, podcast dinlerim ve ayrıca kızımla yapbozlar veya rol yapma oyunları gibi sessizce bir şeyler oynamayı severim. Diğer çocuklar ziyarete geldiğinde bile dikkatimi dağıtmak beni çabuk yorar. Ama diğer çocuklara bir dereceye kadar dayanabilirim, çünkü genellikle sadece birkaç saat sürer.

Ama şimdi soruna geliyoruz. Kocamın ailesinin Föhr’de harika bir tatil evi var ve aslında orada olmayı gerçekten seviyorum. Ama oraya gitmek istersek diğerleri kendilerini duyurur ve sonra ortalık çalkantılı olur. İnsanların bütün gün konuşmasına dayanamıyorum ve kendime ayıracak bir dakikam yok.

Eşimin ailesiyle arası pek farklı değil ve o da benden daha konuşkan ve girişken. Dinlenmediğimde bunun beni gerçekten incittiğine dair sınırlı bir anlayışı var.

Benim için herhangi bir ipucun var mı?

Saygılarımla,
sonya t

Sevgili Sonya T,

her ailenin kendi kültürü ve kendi alışkanlıkları vardır ve bu her zaman kişinin kendi kişiliğiyle ve kendi ailesinden öğrendiği yolla eşleşmez.

Görünüşe göre kocanızın ailesi bu kadar çok konuşmayı ve kendi günlük yaşamlarının ve çevrelerinin hoş ve tehdit edici konuları hakkında konuşmayı rahat ve “rahat” buluyor. Ve öyle görünüyor ki, en azından anne ve kız kardeş, konuların içeri girmesine izin vermeye ve ne tür bir “yankı”ya sahip olduklarını yavaş yavaş hissetmeye alışkın değiller. Örneğin, kendi çevrenizde birkaç ciddi hastalıkla uğraşmak sizin için stresli mi, yoksa tüm bu bilgilerden sonra konuşmaya ara vermeye mi ihtiyacınız var? Öte yandan, sizin için yorucu oluyor çünkü bilginin size yaklaşmasına izin veriyorsunuz ve öylece uçup gitmesine izin veremezsiniz.

dr Julia Peirano: Aşkın Gizli Kodu

Hamburg-Blankenese ve St. Pauli’de özel muayenehanede davranış terapisti ve aşk koçu olarak çalışıyorum. Doktoramda, ilişki kişiliği ile aşkta mutluluk arasındaki bağlantıyı araştırdım ve ardından aşk hakkında iki kitap yazdım.

Terapi çalışmalarım hakkında bilgi www.julia-peirano.info adresinde bulunabilir.

Sorularınız, problemleriniz veya aşk acısı mı yaşıyorsunuz? Lütfen bana yazın (en fazla bir A4 sayfası). Soruların ve cevapların Haberler’de anonim olarak yayınlanabileceğini belirtmek isterim.

İnsanların büyük ölçüde farklılaştığı yer burasıdır. Toplumumuzda birçok insan çok konuşmaya ve konuşmada mümkün olduğunca duraklamalardan kaçınmaya alışkındır. Belki de bunun arkasındaki varsayım, “yol bu” ve konuşmaya devam etmenin kibar olduğudur. Belki de birçok insan için sessizlik – aynı zamanda paylaşılan sessizlik – alışılmadık ve hatta korkutucu bir şeydir. Birlikte daha uzun süre sessiz kalmanın da, tıpkı tek başına rahat olmanın pratiğine ihtiyaç duyması gibi, pratik yapılması gerekir. Bunu hiç denememiş ve içselleştirmemiş herkes, çoğu zaman bundan korkar ve sessizliğin oluşmasına bile izin vermez.

Bununla birlikte, kendi yakıt ikmali modunda olmanıza izin verilmediğinde bunu yorucu bulmanızı ve bundan muzdarip olmanızı çok iyi anlayabiliyorum: sakinlik ve konsantrasyon modu.

İnsanlar güç toplama yöntemlerinde farklılık gösterir. Kocanızın ailesi gibi dışadönükler, birlikteyken ve birbirleriyle meşgulken pillerini yeniden doldururlar. Siz ise içe dönük biri olarak kendinizi geri çekip işinize veya kendinize konsantre olamazsanız, bir süre sonra kendinizi güçsüz ve bitkin hissedersiniz.

Ne yapabilirsin? Ben her zaman dürüst sözlerin büyük bir dostuyum ve gitmenin en iyi yolu, dürüstlük ve samimiyet karışımıdır.

Derinlere inmeyi ve derinlemesine düşünmeyi sevmeyen eşinizin ailesi, sizin bambaşka bir kişiliğe sahip olduğunuzu ve bu nedenle bambaşka şeylere ihtiyaç duyduğunuzu bilmiyor sanırım. Muhtemelen yüz ifadelerinizi ve davranışlarınızı da doğru yorumlayamıyorlar çünkü kendileri çok farklı.

Bu nedenle, kim olduğunuzu ve neye ihtiyacınız olduğunu bir kez açıkça belirtmenizi tavsiye ederim. Bunu, tavırlarını takdirle adlandırmakla birleştirebilirsiniz. Örneğin: “Birbirinize ne kadar çok şey söylemeniz gerektiğini ve bütün gün konuşmayı ne kadar çok sevdiğinizi her zaman harika buluyorum! Çok bağlantılı ve rahat olmalı. Ama ben tamamen farklı bir adamım. Bunu konuşamam. çok , sadece her zaman çok fazla dinlenmeye ve kendim için zamana ihtiyacım var. Çocukken de böyleydi ve değişmeyeceğinden de şüpheleniyorum.
Bunu sadece emekli olmaya veya vazgeçmeye devam edersem şaşırmayacağınız şekilde söylemek istedim. Kişisel olarak kastetmiyorum, buna ihtiyacım var, bu yüzden bunalmış değilim.”

Bunu bir kez (ya da iki kez, üç kez, dört kez) söylediyseniz, o zaman bir çapa yerleştirmişsinizdir ve her zaman ona geri dönebilirsiniz. “Şimdi masayı toplayacağım ve sonra önce bir molaya ihtiyacım olduğunu anlayacağım. Küçük olanla bir süre uzanacağım/sahile gideceğim/bir şeyler okumak isteyeceğim.” Ve kendinize sadık kalmaya çalışın ve başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü konusunda endişelenmeyin!

Ziyaretinizi planlarken yapılacak en iyi şey, dinlenmediğiniz zaman bunun size ne kadar zarar verdiğini gerçekçi bir şekilde düşünmektir. Bu sefer “bir şekilde” işe yarayacağını veya bu sefer “daha iyi kavrayacağınızı” beklemeyin. Bunun yerine, yorucu olduğunu ve kocanızın ailesinin değişmeyeceğini farz edin (ve siz neden değişesiniz – onlar bundan memnun görünüyorlar.)

O zaman kayınvalidenizle aynı çatı altında kaç saatin veya günün sizin için uygun olduğunu kendinize sorun. Ve cevap “üç saat” ise, o zaman size ve kocanıza dışarıda bir inziva yeri olarak bir oda kiralamanızı ve ardından kayınvalidenizi ziyaret etmenizi veya zaman zaman sahilde veya bir kafede onlarla buluşmanızı tavsiye ederim. Kocanızla bunu nasıl halletmek istediğini tartışın. Bazen ailesiyle daha uzun süre kalmak istiyor olabilir. O zaman odana çekilebilirsin. Bu bir seçenek olur mu?

Bunun anlamı: kim olduğunuzu kabul edin ve size acı veren şeylere katlanmamaya çalışın. Kişilik özellikleri sabittir ve belli bir yaştan sonra değişmez. Kayınlarınız değişmeyecek, siz de değişmeyeceksiniz!
Ve sonra dürüstçe ortak paydanın nerede olduğuna bakın.

Size daha rahat temas ve sınırlarınıza bağlı kalmanız için daha fazla cesaret diliyorum. Aynı zamanda son derece rahatlatıcı ve sağlıklı.

Saygılarımla,

Juliet Peirano

#Konular