J. Peirano: Birbirimizden uzaklaştık – geri dönüş yolu var mı?

kolluk

New member
Üniversitede tanışmışlar ancak bir şirket kurmak ve üç çocuk sahibi olmak konusunda birbirlerinden uzaklaşmışlar. Yabancılaşmış ilişki için hala bir şans var mı? Julia Peirano, Johannes T.'ye umut veriyor.

Sayın Bayan Peirano,

Ben 38 yaşındayım, eşim 37 yaşında, üç çocuğumuz var (7 yaşında bir kızım ve 4 yaşında ikizlerim).

Üniversitede tanıştık ve on iki yıldır birlikteyiz. İşletme yönetimi ve bilgisayar bilimi okudum ve sonra bir şirket kurdum (yazılım geliştirme, yapay zeka için üç yıl uygulama geliştirme). Mezun olduktan sonra eşim pazarlamada çalıştı, ancak kızımızın doğumundan sonra iki yıl ebeveyn izni aldı ve ikizler geldiğinde tam zamanlı evde kaldı. Genellikle yaptığı işten zevk alır ve çok sayıda arkadaşı ve tanıdığı olan sosyal bir kişidir.

Şirketimin bu kadar hızlı büyüyeceğini hiç tahmin etmemiştim, şu anda 60 çalışanım var. Başlangıçta bir ortağım vardı, ancak parayı zimmete geçirdikten ve arkamdan kararlar aldıktan sonra, sonunda şirketten ayrılıncaya ve verdiği zararı (büyük bir itibar kaybı da dahil) telafi edene kadar birkaç yıl boyunca ona karşı yasal işlem başlatmak zorunda kaldım. Tüm bunlar 2017'den 2022'ye kadar gerçekleşti. Şirket hakkında çok endişeliydim, sürekli avukatlarla, noterlerle, vergi dairesiyle randevularım oluyordu, müşteriler memnun değildi.

Eşim o zamanlar küçük kızımıza bakıyordu ve sık sık ihmal edildiğini hissettiğini söylerdi. Bunu pek anlayamadım çünkü hafta sonları evdeydim ve her şeyle ben ilgileniyordum. Tarihi eser statüsünde bir ev satın aldık ve kendimiz için tamamen yeniledik ve yeniden dekore ettik. Anlaştığımız gibi bunu onun elinden aldım. Ve hafta sonları olabildiğince tatiller planladım, muhasebe ve ofis işlerimizi yaptım çünkü eşim bu konuda hiç iyi değil ve tabii ki eşimin kendine zaman ayırması için kızımızla bir şeyler yaptım.

Geriye dönüp baktığımda, çok stresli bir zamandı, sürekli hızlı bir yoldaydım. Çok az uyudum (gecede en fazla 5-6 saat) çünkü sabah 5'te koşmaya gittim. Tek boş zamanım oydu. Ailece birlikte vakit geçiriyorduk ama aramızda sık sık gerginlik oluyordu. Evde sıkışıp kalmışken kariyerimi sürdürebildiğimi iddia ediyordu. Kendimi saldırıya uğramış hissettim ve ona birlikte karar verdiğimizi ve onun da işe gidebileceğini söyledim.

Sonra bunun ne kadar gerçek dışı olduğunu söyleyerek beni suçladı, çünkü ben hiç evde olmuyordum ve her şeyle tek başına uğraşmak zorundaydı. Üç çocuğuyla işe gitmeyi hayal bile edemiyordu. Bir keresinde düşük yaptığında Çin'deydim, bir başka sefer de iş seyahatinde olduğum için onu 40 derece ateşle yalnız bırakmak zorunda kaldım. Bu ikimiz için de korkunçtu.

Kısacası, çok mutsuzdu ve ben geçimimizi sağlamak için günlük bir mücadele içindeydim. Bir ev, bir at, temizlik yardımcısı, yılda 2-3 tatil, iki araba ve tasarımcı kıyafetleriyle hayatımız yüksek seviyedeydi. Eşim çok para harcadı ve hatta benim iznim olmadan bir köpek bile aldı (köpeklerden nefret ederim).

Bunu ona nispeten gerçekçi ama içten içe rahatsız edici bir şekilde açıkladım ve daha küçük ölçekte yaşamaya hazır olup olmadığını sordum. Çabalarımı takdir etmediği ve işim hakkında konuştuğumda beni sık sık engellediği için saldırıya uğramış hissettim. Bir keresinde “aptalca işimin zaten hayatımıza hükmettiğini” ve bu yüzden evde benimle geçirdiğimiz birkaç dakikada bununla ilgili hiçbir şey duymak istemediğini söyledi. Eve geldiğimde, genellikle çoktan televizyonun önünde oluyor.

Böylece cepheler giderek daha da sertleşti. Eşim hayal kırıklığına uğradı ve tanıştığı adam olmamı istedi. Çalışmalarım sırasında daha dengeliydim ve çok yemek yaptığım ve hentbol oynadığım arkadaşlarım vardı. Ancak yıllardır yaşadığım zaman baskısıyla kişisel boş zamanımdan vazgeçtim ve eşim hala bunun için beni suçluyordu.

Eşim bir yıl önce terapiye başladı ve o zamandan beri muhtemelen ne kadar mutsuz olduğunun farkına varmıştır. Eşimin terapistiyle birkaç toplantıda bulundum ve ikimizin de ne kadar mutsuz olduğumuzu açıkça gördüm. Sonuç olarak, mücadele ettiğim yıllarda duygularımı kapattığımı veya onlara çok az erişebildiğimi fark ettim. Sadece işlev görüyordum. Eşim, değişmezsem geleceği görmediğini açıkça belirtti.

Ve bu hızda devam edemeyeceğim bir noktadayım. Kendimi tekrar bulmak istiyorum. Ama tekrar hissetmeye nereden başlayacağım ve bunu nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Bunu nasıl yapacağımı tamamen unuttum.

Hangi yaklaşımlarınız var?

Saygılarımla
John T.

© Kirsten Nijhof
Dr. Julia Peirano: Aşkın Gizli Kodu

Hamburg-Blankenese ve St. Pauli'de özel muayenehanemde davranış terapisti ve aşk koçu olarak çalışıyorum. Doktoram için ilişki kişiliği ile aşkta mutluluk arasındaki bağlantıyı araştırdım ve ardından aşk hakkında iki kitap yazdım.

Terapötik çalışmalarımla ilgili bilgilere www.julia-peirano.info adresinden ulaşabilirsiniz.

Sorularınız, sorunlarınız veya gönül kırıklıklarınız mı var? Lütfen bana yazın (en fazla bir A4 sayfası). Soru ve cevapların Haberler'de anonim olarak yayınlanabileceğini belirtmek isterim.

Sevgili Johannes T.,

Bu üzücü bir hikaye gibi geliyor: Sizin için kişisel olarak, ama aynı zamanda eşiniz, çocuklarınız ve tüm aileniz için. Özellikle üzücü bulduğum şey, ikinizin de başlangıçta “aile projesine” büyük dilekler ve hayallerle başlamış olmanız ve her ikinizin de iyi niyetli olması.

Sadece işinizde sıkı çalışmakla kalmadınız, aynı zamanda aileniz için rahat bir hayat finanse etmek için çok para harcadınız. Ve sonra, bir şirket kurmak için gereken bağlılık nedeniyle, bir dram ortaya çıktı. Partneriniz sizi aldattı, para zimmetine geçirdi ve böylece şirketinize zarar verdi – hatta varlığını riske attı.

Savaş moduna geçtiğinizi ve şirkete zarar vermemek için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı çok iyi anlayabiliyorum. Bu açıkça tüm enerjinizi tüketti ve iyileşmek veya eşinizin endişelerine ve refahına odaklanmak için zamanınız olmadı. Sürekli hareket halindeydiniz ve hatta mümkün olduğunca uykudan ve egzersizden bile vazgeçtiniz. Tükenmişlik sendromu veya başka bir hastalığa yakalanmamış olmanız şanslısınız! Yine de, zihinsel ve fiziksel sağlığınız açısından, yavaşlamanız ve daha fazla denge bulmanız şiddetle tavsiye edilir.

İşte bu konuyla ilgili bir kitap:

Thomas Bergner: “Tükenmişliğin önlenmesi. Tükenmişliğin önlenmesi – enerjinin artırılması – 12 adımda kişisel gelişim”

Eşiniz de her şeyini vermiş: Yıllarca işini bırakmış ve çocuklarla ve ev işleriyle ilgilenmiş. Anne olarak hayatını böyle hayal etmediği açık. Muhtemelen işini ve onunla birlikte gelen takdiri özlüyor ve sizinle daha fazla etkileşim kurmak istiyor.

Sadece mekansal olarak aynı koordinatlarda yaşıyor gibi görünüyorsunuz, yani evinizde. İçsel olarak, aynı koordinat sisteminde bile yer almıyorsunuz. Yaşam alanlarınız yıllardır tamamen ayrı: profesyonel hayatınızda mücadele ediyorsunuz, avukatlar, noterler, vergi memurları ve müşterilerle görüşmeler yapıyorsunuz ve eşiniz ödevlerle, oyun buluşmalarıyla, çocukların endişeleri ve ihtiyaçlarıyla ve aile ağıyla ilgileniyor.

Özellikle hayatın alanları birbirinden bu kadar farklı olduğunda, aralarında hiçbir boşluk kalmayacak şekilde, onları tekrar tekrar birbirine bağlamak önemlidir.

Çoğunlukla yan yana yaşıyormuşsunuz ve artık bir takım gibi hissetmiyor veya bir takım gibi davranmıyormuşsunuz gibi görünüyor. Bir kişi bir şey yapıyor, diğeri başka bir şey yapıyor. Ve ikiniz de birbirinize takdir göstermeyi reddediyorsunuz, bu da övgü, teşekkür, takdir veya zorluklara açık bir kulak şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca, birbirinizi ihmal etmeniz veya görmezden gelmenizle ciddi şekilde incitmişsiniz ve şu gibi yerleşik inançlara sahipsiniz: “Sen benim için önemli değilsin. Seninle ilgilenmiyorum. İhtiyacın olduğunda sana yardım etmeyeceğim.” Bu, güveni ciddi şekilde zedeledi!

Ailenizin geçimini nasıl sağlamak istediğinizi düşünmenizin zamanı geldi. Gerçekten bunu sadece maddi olarak mı, bağlılık ve duygusal yakınlık olmadan mı yapmak istiyorsunuz? Çocuklarınızla ilişkinizin 10 ila 15 yıl içinde nasıl olacağını düşünüyorsunuz ve eşinizle (muhtemelen sizden ayrıdır) ilişkiniz ne olacak? Ailenizle daha kaliteli zaman geçirmenin ve eşiniz ve çocuklarınız için gerçekten orada olmanın yollarını düşünmeniz çok önemli olacaktır. Ancak son yıllarda birbirinize verdiğiniz zararı (sizi hayal kırıklığına uğratıyorum; önemli değilsiniz) atlatırsanız (ve bunun için içtenlikle özür dilerseniz) ve önceliklerinizde ve günlük davranışlarınızda bir değişiklik gösterirseniz, ikinizin de yeni bir başlangıç yapma şansı olur.

Bana göre, bu sürecin terapi eşliğinde olması önemli olurdu, ideal olarak çift terapisi bağlamında ve aynı zamanda sizin için bireysel terapi. Orada yaralanmalar üzerinde birlikte çalışabilirsiniz, ancak aynı zamanda daha fazla ve daha iyi nasıl iletişim kurabileceğiniz sorusu üzerinde de çalışabilirsiniz. Örneğin, aktif dinleme yoluyla: bir kişi size neyin canını sıktığını ve onu neyin rahatsız ettiğini söyler, diğeri dikkatle dinler. Ve sonra roller değiştirilir.

Hiç şirketi satmayı veya önemli görevleri, örneğin bir genel müdüre devretmeyi düşündünüz mü?

Biraz izin alıp birkaç hafta veya ay evde kalıp eşinizle birlikte çocuklara bakarak başlayabilir misiniz? Bu, eşinizin alanına girmenize ve orada hayatın nasıl olduğunu ve nasıl hissettirdiğini deneyimlemenize olanak tanır. Çocuklarınızla daha fazla yakınlık ve temas kurarsınız. Bu önemli bir ilk adım olabilir.

Ayrıca, çift olarak düzenli olarak birlikte bir şeyler yapmanız da önemli olacaktır. Stres başlamadan önce birlikte ne yapmaktan hoşlanıyordunuz? Örneğin, sinemaya gitmek, bisiklete binmek, müzik festivallerine gitmek. Ne yapmak istediğinize dair birlikte fikirler geliştirmeniz ve ardından bu zamanları önceliklendirmeniz çok önemli olacaktır.

Tavsiye ettiğim bireysel terapide önemli bir nokta, kendinizi tekrar hissetmeyi öğrenmeniz olacaktır. Örneğin, hızlı şeritten çıkıp son birkaç yılda yaşadıklarınızı ve hissettiklerinizi sakin bir şekilde tartışmak ve yas tutmak için bir mola verebilirsiniz. Sürekli gergin, kendinize bakmama, dişlerinizi sıkma. Bu iyi hissettirmedi! Anlayıştan gelen öz şefkat (kendinize acıma değil!) tekrar hissetmek için önemli bir başlangıç noktası olacaktır. Sadece kendileri hakkında iyi hissedenler başkalarıyla duygusal yakınlık kurabilirler.

Bu yolculuğa çıktığınızda hayatınızda pek çok değişiklik olacak ve onu daha anlamlı ilişkilerle doldurabileceksiniz.

Hayatın anlamı hakkında güzel bir kitap önerebilirim:

“Salı Günleri Morrie ile: Bir Ömür Boyu Ders” Mitch Albom tarafından

Umarım bu dönüşümü aktif bir şekilde ele alabilirsiniz!

Saygılarımla
Julia Peirano

Bu makale sözde ortaklık bağlantıları içeriyor. Daha fazla bilgi burada bulunabilir.

#Konular