İsmail Demir duyurmuştu! Hürkuş ve Hürjet’i satın almaya hazırlanıyorlar

kolluk

New member
İsmail Demir duyurmuştu! Hürkuş ve Hürjet’i satın almaya hazırlanıyorlar Türkiye ve Azerbaycan, ikili bağlar açısından en dikkat çeken konulardan biri savunma sanayii teknolojileri alanında işbirliğini artırıyor.

“AZERBAYCAN, HÜRKUŞ’UN İKİNCİ MÜŞTERİSİ OLACAK”

Defense News, Azerbaycan’ın Hürkuş ve Hürjet’le yakından ilgilendiğini yazdı.
Bu yılın başlarında Nijer’in, uçağın birinci yabancı müşterisi olduğu bilgisini paylaşan haber sitesi, “Türkiye’nin Kafkas müttefiki Azerbaycan, Hürkuş’un ikinci müşterisi olacak” değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Azerbaycan’da Hürkuş’a ağır ilgi olduğu ve yakında kelam konusu ülkeye ihracat konusunda değerli gelişmelerin yaşanacağı kaydedildi.

BAKÜ, HÜRJET’LE DE İLGİLENİYOR

Hürkuş’un yanı sıra yavaşça taarruz uçağı Hürjet’e de Azerbaycan’da ilgi olduğuna dikkat çekildi. Bir tedarik kaynağına dayandırılan haberde, Bakü idaresinin Hürjet’i satın almakla ilgilendiği açıklandı. Silahlı eğitim uçağı Hürjet’in Hürkuş’un jet motorlu versiyonu olduğu, uçağa ait programın 2018’de başlatıldığı tabir edildi.

İSMAİL DEMİR DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, Hürkuş’un Azerbaycan’a ihracatına yönelik soruya “Hürkuş Azerbaycan’dan katiyetle ilgi görüyor. Orada da inşallah değerli gelişmeleri yakında goreceğiz.” yanıtını vermişti.

HÜRKUŞ’UN ÖZELLİKLERİ

HÜRKUŞ uçağı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Programı kapsamında farklı vazife senaryolarını destekleyecek biçimde tasarlanmıştır.

HÜRKUŞ-C, pilot eğitim muhtaçlığının yanı sıra; yavaşça taarruz ve silahlı keşif nazaranvlerinin, düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesi için geliştirilmektedir.

Hassas ve Maliyet Aktif Çoklu bakılırsav Tahlili HÜRKUŞ-C, yavaşça taarruz ve silahlı keşif varyantı, günümüz dünyasının muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, esnek bir tahlil sunmaktadır. HÜRKUŞ’un sahip olduğu gelişmiş eğitim kabiliyetleri korunmakla birlikte, üzerinde 7 harici yük istasyonuyla HÜRKUŞ-C, kullanıcılarına, yüksek irtifada ve şiddetli coğrafyalarda, gündüz ve gece şartlarında, şiddetli misyonları gerçekleştirebilmek için yararlanılabilecek olan 1500 kg’a kadar geniş bir faydalı yük kapasitesi sunmaktadır.

HÜRJET’İN ÖZELLİKLERİ

HÜRJET Jet Eğitim ve yavaşça Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve çağdaş aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş vazife yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında öenmli bir güç ögesidir.

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim şovlarında kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır.

HÜRJET’in bu özelliklerinin yanısıra;

Hizmet müddeti 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması

Sayısı süratle artan 5. jenerasyon uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflenmiştir.

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve dizaynında sahip olduğu maliyet aktif bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlatmıştır.