ileri adım karanlıkta bir sıçrama olursa

Hasan

New member
Merkez sağ çoğunluğun iddia ettiği gibi “doğru yönde bir adım” mı, yoksa sendikaların ve muhalefetin kınadığı gibi “geriye doğru bir adım” mı? Öngörülebileceği gibi, Meloni Hükümeti’nin çalışma kararnamesi siyasi ortamı alevlendirmeye devam ediyor, ama aynı zamanda İtalyanların fikirlerini de karıştırıyor: yürütme tarafından onaylanan ana müdahalelerin herhangi bir değerlendirmesi – temel gelir reformu; vergi takozunu kesmek; Belirli süreli sözleşmelerin uzatılması – kaçınılmaz olarak bu siyasi aşamada ülkenin tutsağı olduğu ideolojik çatışmanın girdabında son bulur. Peki kime inanmalıyız?

Politika bir fikirdir, ancak matematik ve ekonomik analiz sayılardan oluşur: tartışmak imkansızdır. Bununla birlikte, çalışma kararnamesi söz konusu olduğunda, tam da siyasi hedefler ile ekonomik mantıklar arasında net bir sınırın bulunmayışı gibi görünmektedir ve bu, kesintiden başlayarak çeşitli reform önlemlerinin amacı, yararlılığı ve sürdürülebilirliği hakkında ciddi belirsizlikler yaratmaktadır. Vergi kaması.

Aslında, 35.000 Euro’ya kadar kazananlar için katkı paylarındaki 4 puanlık indirim 5 milyar Euro’ya mal oluyor ve altı ay sürüyor (Aralık’ta sona eriyor): “savaş zamanlarında hiçbir şey atılmaz” diyor eski bir atasözü, ama net Enflasyon (ve gelir vergileri) indirimi, ilgili işçilere yalnızca birkaç on avro daha garanti edecektir. Bu nedenle, gerçekten “doğru yönde” hareket etmek için, vergi takozu üzerindeki operasyonun hükümet tarafından en az altı ay daha uzatılması gerekir, yani Haziran 2024’e kadar: Devlet için maliyet 10 milyara (5) yükselir. +5), ancak bordro etkileri kesinlikle daha görünür, kullanışlı ve somut olacaktır. İtalya’da şimdiye kadar gerçekleştirilen “vergi takozuna yönelik en büyük operasyon” için kredi talep ederken, çoğunluğun yardımı gelecek yılın ortasına kadar uzatma isteğini teyit eden hükümet bile bunun gayet iyi farkında. Daha da fazla değilse.

Övgüye değer bir bağlılık ama aynı zamanda riskli.

Gerçekte (iktisatçılar Tito Boeri ve Roberto Perotti’nin iyi hesapladığı gibi), 12 aylık vergi indirimini finanse etmek için bulunacak miktar, yürütmenin önerdiğinden çok daha fazla talepkar. Aslında hükümet, altı ay boyunca dört puanlık kesinti yapmak için gereken 5 milyar avroya ulaşmak için, Mario Draghi tarafından daha önce başlatılan, ancak son tarihi Aralık ayı sonunda belirlenen 3,4 milyarlık müdahaleye güvenebildi: Bu nedenle, bir yıllık rahatlama hedefine ulaşmak için Palazzo Chigi’nin tam olarak 10 milyar avrodan fazla toplaması gerekiyor. Kamu maliyesinin durumu göz önüne alındığında, hükümetin bunları nerede (ve nasıl) bulmayı planladığı gizemle örtülü bir muammadır.

Ancak, sosyal güvenlik primlerindeki kesintiden daha çok, yalnızca çoğunluk ile muhalefet arasındaki çekişmeyi değil, aynı zamanda her şeyden önce hükümet eylemlerinin maliyet ve faydalarına ilişkin belirsizliği ve kafa karışıklığını: bürokratik karmaşıklığı ortaya çıkaran, vatandaşların gelir reformudur. Yeni yardım rejiminin ve her şeyden önce kamu sübvansiyonlarına erişim prosedürlerinin hantallığı, aslında, kanunun orijinal ruhundan çok uzak mantıkları takip ediyor gibi görünmektedir. Genel anlamda, reformun temel taşları esasen ikidir: Altmış yaşın üzerindekiler ve reşit olmayanlar ile engelli aileler için ayrılan İçerme Ödeneği ve sözde “istihdam edilebilir” kişilere, yani bunu yapan herkese yönelik Aktivasyon Aracı. küçükler, engelliler veya yaşlılar ve ISEE’si altı bin Euro’nun altında olan kişilerle birlikte yaşamamak. Gerçekte, ilk program eski Vatandaşlık Gelirini büyük ölçüde taklit ederken, ikincisi aslında 12 ay süren ve yenilenemeyen eğitim kurslarına katılım için bir ödenektir. Sorun şu ki İtalya, sübvansiyonu almak için Ocak 2024’ten itibaren kurslara kaydolmak zorunda kalacak yarım milyonluk izleyiciyi destekleyebilecek bir eğitim merkezleri ağına sahip değil: bunları sadece yedi ay içinde oluşturmak ve başlatmak imkansız gibi görünüyor. şimdilik görev.

Geri kalanı için söylenecek pek bir şey yok: Hem sabit vadeli sözleşmelerin iki yıldan üç yıla uzatılması hem de turizmde kuponların uzatılması, sendikaların itiraz ettiği, ancak şirketlerin esneklik ihtiyaçlarını kesinlikle karşılayan önlemlerdir. . Bu alanda, diğer alanlarda olduğundan daha fazla, hükümetin tercihleri üzerindeki çatışma açıkça ideolojiktir: Nihai kararı işgücü piyasası verecektir.