Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz

kolluk

New member
Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Lideri Göksel Aşan, Habertürk TV’de soruları yanıtladı. Dün bilgileri kur muhafazalı mevduat hesaplarını üç kamu bankasının müşterilerine servis etmeye başladığı belirten Aşan, önemli bir talep olduğunu söylemiş oldu.

Aşan, dövizde çözülmenin devam etmesini ve şubat – mart aylarında üretici ve tüketici meblağlarına yansımasını beklediklerini belirtti. Aşan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:

– Galiba dün yayınlanan bildirimden ötürü baş karışıklığı oldu. Bir ekip kararlar alınıyor süratli bir biçimde uygulamaya konuyor. Kur muhafazalı TL mevduat dediğimiz finansal eserde hiç bir değişiklik yok. Dün 3 kamu bankası finansal eseri servis etmeye başladılar. Önemli bir talep oldu. Özel bankalar da epeyce süratli bir biçimde bu eseri pazarlamaya başlayacaklardır. Önemli bir dönüş izleyeceğiz diye düşünüyorum.

– Döviz tevdiat hesaplarında bir çözülme olduğunda bir birey tevdiat hesabını TL mevduatına çevirmek istediğinde MB onlara sağladığı bir imkan. Ortada mevduat sahibi açısından hiç bir fark yok. Birebir süreci yapacak. TL mevduatı var ise TL mevduatı, Türk lirası var ise ben kur muhafazalı TL hesabı açmak istiyorum diyecek. Döviz tevdiat hesabı var ise döviz tevdiat hesabımı TL’ye çevirmek istiyorum diyecek. Neyin üzerinden bilmesine bile gerek yok. Bankayla hazine ve Merkez Bankası içindeki bir düzenleme. Mevduat sahipleri TL mevduatlarını da gdolayıp bugün bütün özel bankalarda da yapabilecekler.

“MERKEZ BANKASI’NIN YAPTIĞI BİR TEDBİR”

– Bankalar süreç yaptıklarında bu çözülen döviz tevdiat hesabı direkt MB gidecek MB TL karşılığıyla hesabı açacak bu bankaya. Mevduat sahiplerini direkt ilgilendiren bilgi manasında ilgilendiriyor lakin süreç manasında hiç bir fark yok. Merkez Bankası’nın yaptığı bir önlem

– Doğal ki çözülmenin devam etmesini bekliyoruz. Bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Finansal manada değerli bir fırsat bu ve insanların değerlendireceğini düşünüyorum. 17.90’ı görmüş bir piyasadan bahsediyoruz. Bunu görmüş piyasa 12’lere geldiğinde kendisini dengelemeye çalışacak. 16-17-15’ten döviz alanlar var. Bu bir karar süreci. Bu karar sürecinin biraz oturmasını bekleyeceğiz olağan olarak. 16-17’den döviz alanlar şunu düşünebilirler. 17’den aldım gidip 12’den bozmayayım biraz bekliyim diyebilir. Şunu söyleyeyim yeni araç kur muhafazalı TL mevduatı diyor ki. Gel burada bekle üstelik o beklediğin gerçekleşmezse ziyanını daha azaltacağın bir faiz al.

“SİSTEMİN DIŞINDA OLAN DTH AÇIP YENİ ESERE GEÇEBİLİR”

– Muhafazalı mevduat hesabına 13’ten geçtiniz mesela o beklediğiniz olursa 17 alacaksınız aslına bakarsanız. Beklediğiniz şayet olmazsa 12-11-10’lar buralara inerse zararınız artacağına hiç olmasa bunu kaçırmamalarını bunu değerlendirmelerini öneririm. Her gün ekran karşısına geçip beklemenin bir manası yok.

– O denli 3-5 günde 17’den alanlar 3-5 günde kurun yeniden 17’ye çıkıp ziyanlarını minimize edeceklerini beklemesinler. Merkez Bankası’nın önerdiği diğer aletler var. O kadar epeyce kanal açıldı ki. Bunları vakit kaybetmeden değerlendirmelerinde büyük yarar var. Kendini koruyabilecekleri araçlar ellerinde bu araçları değerlendirsinler.

– Sistemin haricinde olan biri bugün sabah gidip bir DTH açabilir, 3 dakika daha sonra DTH’ını bozup çabucak bu hesaba geçebilir. Bunda hiç bir pürüz yok. Pratikte aslında ikisinin birbirinden farkı yok. Bu büsbütün bankayla Merkez Bankası’nı ilgilendiren bir müddetç ellerinde banka bulunduranlar bankaya gittiğinde TL hesabı yapmak istiyorum dediklerinde o işi banka onlar ismine yapacak. Şu an TL mevduatı olanlar vadesi geldiğinde bozduklarında geçebilirler. Mevduat sahipleri şunu dikkate alsınlar. Şu an diyelim var olan mevduatlarında yüzde 18 faiz var. Kur müdafaasına muhtaçlık kalmazsa aslında yüzde 18 olan daha kârlı olabilir. Önümüzeki 3 ay kur muhafazası muhtaçlığı kalacağını düşünmüyorum. Kurda düşüş ya da bu düzeyler olacak.

KAYNAK: HABERTÜRK