Gece hangi meyve yenir ?

Deniz

New member
Gece Hangi Meyve Yenir? - Bir Sohbetin Hikâyesi

Bir forum köşesinde oturup yazmaya başladığımda, aklıma mahallemizde geçen ilginç bir akşam geldi. Belki siz de kendinizi bu hikâyede bulacaksınız. Çünkü mesele sadece “gece hangi meyve yenir?” sorusundan ibaret değil; aynı zamanda kadınların ve erkeklerin bu soruya nasıl farklı açılardan yaklaştığını gösteren eğlenceli bir tablo.

---

Akşamüstü Başlayan Merak

Bir yaz akşamı, parkta buluşmuştuk. Masanın etrafında dört kişi vardı: Ali, her zamanki gibi çözüm odaklı düşünen mühendis; Zeynep, empatisi yüksek bir psikolog; Murat, stratejist ruhlu bir iş adamı; ve Elif, insan ilişkilerinde ince detaylara dikkat eden bir öğretmen.

Konu nereden açıldı bilmiyorum ama bir anda tartışmanın ortasında şunu konuşuyorduk:

“Gece meyve yenir mi, yenirse hangisi yenir?”

Ali hemen bilimsel bir tonda lafa girdi:

“Gece ağır meyveler sindirimi zorlaştırır. Mesela üzüm ya da karpuz su oranı yüksek, midede şişkinlik yapabilir. Ama elma hafif olur, lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırır.”

Zeynep ise gülümseyerek söze katıldı:

“Sen hep mantıklı ve çözüm odaklı düşünüyorsun Ali. Ama mesele biraz da hislerde. İnsan gece bazen tatlı bir şeye ihtiyaç duyar, ruhu şımartmak ister. Muz, mesela, serotonin salgısını artırır. Sadece mide değil, kalp de hafifler.”

---

Stratejiler ve İlişkiler

Murat kolunu masaya dayadı, stratejik tonuyla söze girdi:

“Bakın meseleye şöyle yaklaşmalıyız. Gece yenilecek meyve sadece mideyi değil, ertesi günü de etkiler. Ben sabah dinç uyanmak istiyorsam, şeker oranı düşük meyveler seçerim. Mesela kivi ya da armut. Strateji budur: Bugün doğru seç, yarın enerjini kazan.”

Elif, her zamanki gibi empatik bir sesle karşılık verdi:

“Murat, doğru söylüyorsun ama herkesin bedeni aynı değil. Ben öğrencilerimden biliyorum; kimisi gece bir dilim karpuz yiyince rahat uyuyor, kimisi ise uyuyamıyor. Önemli olan bedenini dinlemek. Belki de sorunun cevabı, herkesin kendi vücuduyla kurduğu ilişki.”

Forumda okuyanların gözünde sahne canlansın diye söylüyorum: O an masanın üstünde gerçekten de çeşit çeşit meyve vardı. Bir tabakta şeftali dilimleri, diğerinde birkaç dilim karpuz, ortada ise parlak elmalar… Sohbet, meyveleri paylaşırken daha da derinleşti.

---

Gece Meyvesinin Sırları

Ali, mühendis aklıyla liste yapmaya başladı:

“Gece yenebilecek en uygun meyveler:

- Elma: Hafif ve sindirimi kolay.

- Muz: Tatlı isteğini bastırır, uykuya yardımcı olur.

- Kivi: C vitamini deposu, bağışıklığı güçlendirir.

Ama mesela incir ya da üzüm, fazla şekerli olduğundan dikkat edilmeli.”

Zeynep hemen araya girdi:

“Ben buna biraz duygu katayım. Elma yalnızlık hissini giderir çünkü çıtırdayarak yenir, insana eşlik eder gibi. Muz ise sarılma gibidir, yumuşacık. Kivi, biraz ekşi ama hayatın tatlı-ekşi dengesini hatırlatır. Meyveler sadece mideye değil, ruha da hitap eder.”

Murat stratejik tavrından vazgeçmedi:

“Liste güzel ama unutma Ali, bu iş plan meselesi. Mesela ben gece yarısı toplantıdan dönünce ağır meyveler yemem. Çünkü ertesi gün performansımı düşürür. Ama hafta sonuysa, bir dilim karpuz keyif olur.”

Elif ise sohbeti toparladı:

“İşte bu yüzden diyorum ki, kadın ya da erkek fark etmez, mesele bedeniyle ve ruhuyla kurduğu iletişimi dinlemek. Herkesin cevabı kendine özel.”

---

Forumda Paylaşılan Bir Deneyim

Şimdi buradan size dönüp soruyorum: Gece hangi meyve size iyi gelir? Bizim masada sohbet uzadıkça, herkes aslında kendi cevabını buldu. Ali’nin çözüm odaklı listesi, Zeynep’in empatik yorumları, Murat’ın stratejik yaklaşımı ve Elif’in ilişkisel denge vurgusu birleşince tablo şunu gösterdi:

- Erkekler genelde kurallı, mantıklı ve planlı bakıyor.

- Kadınlar ise hisleri, ilişkileri ve empatiyi merkeze koyuyor.

İşte bu ikisi birleşince, “gece hangi meyve yenir?” sorusu tek cevaptan çıkıp çok sesli bir melodiye dönüştü.

---

Sonuç: Meyvenin Ötesinde

O akşamdan aklımda kalan en önemli şey şuydu: Meyveler sadece karın doyurmaz. Onlar karakterlerimizi, yaklaşımlarımızı ve bakış açılarımızı da ortaya çıkarır.

Gece yenebilecek meyveler belki elma, muz ya da kivi… Ama asıl mesele, bu seçimin ardında yatan yaklaşım. Erkeklerin çözüm odaklı, planlı bakışlarıyla kadınların empatik, ilişkisel yönleri birleştiğinde ortaya daha zengin bir cevap çıkıyor.

Forumdaki sizlere önerim: Bir dahaki sefere gece mutfağa yöneldiğinizde sadece meyvenin tadına değil, onun size ne hissettirdiğine de kulak verin. Belki elma size Ali’nin mantığını hatırlatır, belki muz Zeynep’in şefkatini, belki de kivi Murat’ın stratejisini. Ve belki bir şeftali dilimi, Elif’in dediği gibi, bedeninizle kurduğunuz samimi ilişkiyi yansıtır.

Unutmayın, mesele sadece “gece hangi meyve yenir?” değil; mesele, gece hangi duyguyu paylaşmak istediğinizdir.