Erzurum ve Erzincan’da şeker pancarı hasadı başladı

kolluk

New member
Erzurum ve Erzincan’da şeker pancarı hasadı başladı Yem bitkileri üretimine talebin artması niçiniyle azalan şeker pancarı üretimi, Albayrak Kümesi öncülüğünde verilen takviyeler sonucunda Erzurum ve Erzincan bölgesinde artmaya devam ediyor. 3 yıldan bu yana bölge çiftçisini destekleyen Albayrak Kümesi’nin bünyesindeki Mezra Ziraat A.Ş. vesilesiyle bölgede hareketlenen şeker pancarı üretiminde hasat heyecanı başladı. Çiftçinin ürettiği pancarı satın alan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nda bu yılki şeker üretimi de başlamış oldu.

Üreticinin en büyük destekçisi olarak bölgede faaliyette bulunan Mezra Ziraat, üreticinin 3 yıldır yerine sulama, tohum, gübre ve ziraî ilaçlama dayanağı veriyor, mahsulünü çağdaş tarım araçlarıyla topluyor. Şeker Fabrikaları da kendi araçlarıyla nakliye dayanağı vererek çiftçinin ürettikleri pancarı satın alıyor. Sukkar Şeker markasıyla üretim yapan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları 2019- 2020 devrinde işlediği 610 bin ton şeker pancarından 91 bin ton şeker elde ederek tarihinin en değerli üretim rekoruna imza atmıştı. Bu yıl da bölgede kuraklık ve don bulunmasına karşın 550 bin ton şeker pancarı hasadı, 82 bin ton kristal şeker üretimi gerçekleştirmesi hedeflenen Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikalarında bu yılın birinci hasadından şeker üretimi de başladı.

Pancar hasadı hakkında bilgi veren Mezra Ziraat A.Ş. Saha Yöneticisi Ferit Özkan, “Son teknoloji, 6 sıralı makinelerle, son sistem araçlarla bu yılki hasat gerçekleştiriyoruz. Fabrikalarımızla bir arada üreticiye sulama, üretim takviyesi, makine, ekipman, çağdaş tarım uygulama eğitimi üzere dayanaklar sunuyoruz. Bu sayede çiftçinin maliyetleri düşüyor. Biz de bölgedeki şeker fabrikalarına, hammadde tedarikini kolaylaştırmış oluyoruz. bu biçimdece ülke iktisadına de lokal kaynaklarla katkıda bulunmuş oluyoruz” dedi.

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoğlu ise pancardan şekerin nasıl elde edildiğini anlattı. Karavaizoğlu, şu bilgilere yer verdi: “Çiftçiye nakliye takviyesi sağlayarak şeker pancarını fabrikaya getiriyoruz. Evvel tahlilini gerçekleştiriyoruz. Akabinde yıkama sürecine geçiyoruz. Bıçaklardan geçirerek kıyım haline getiriyoruz. Akabinde sıcak suya aktarıyoruz. Dev tanklarda şekeri pancardan ayrıştırarak suyu buharlaştırıyoruz. Kalan posayı da presliyoruz. Şekeli suyunu ayırarak, posasını da çiftçiye hayvan yemi olarak veriyoruz. Kristalleşen şekeri de kurutarak son eser haline getiriyoruz. En son süreçte de ambalajlara koyuyoruz. Her iki fabrikamızla toplamda 4 bin üreticimizle Erzurum ve Erzincan iktisadına 600-650 milyon liralık bir hacim kazandırıyoruz.”

Üreticiler ise firmanın bu dayanaklardan mutlu. 15 yıldan fazladır üretim yapan çiftçi Mustafa Uzunoğlu da ürettiği şeker pancarını 20 dekardan, 100 dekara çıkardığını belirtti. Uzunoğlu, 500 dekar alanda üretime çıkmayı hedefliyor. Fabrikaların ve Mezra Ziraat’in de dayanaklarıyla öncesinden dekarda 3 ton randıman alırken artık 5 tonun üzerinde de randıman almaya başladıklarını tabir ediyor.