EMO’dan elektrik faturalarına karşı ihtar

Hasan

New member
Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Ocak’tan itibaren geçerli olduğunu deklare ettiğı “kademeli tarife” uygulamasında yansılar üzerine günlük 5 kilovatsaat olarak hesaplanan tüketim fiyatı 7 kilovatsaate, bu biçimdece aylık tüketim de 150 kilovatsaatten 210’a çıkarılmıştı.

EPDK’nın deklare ettiğı oranlara göre; elektrik tüketiminin günün her saatinde tıpkı ünite fiyat üzerinden hesaplandığı tek vakitli tarifede 210 kilovatsaate kadar yüzde 52, daha sonrası için yüzde 127’lik artırım oranı belirlendi.

Fatura meblağının 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 aralıklarında 3 farklı ünite fiyat üzerinden hesaplandığı fazlaca vakitli tarifede ise direkt yüzde 127’lik artırım belirtildi.

Birebir anda uygulamaya konulan “tek zamanlı” ve “oldukca zamanlı” tarifeler başlarda soru işareti bırakırken, hususun uzmanlarından kıymetli bir sav da gündeme geldi. Çok vakitli tarife üzerinden elektrik kullanan abonelerin tıpkı ölçüde güç için fazlaca daha yüksek fiyatta fatura ödeyeceği ileri sürüldü.

“BİR AN EVVEL TEK VAKİTLİ TARİFEYE GEÇSİNLER”

Tüketim tarifelerinin ne olduğunu bile bilmeyen on binlerce abone olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Lideri Özgür Tamer de yurttaşlara bu istikamette davet yaptı.

EMO İzmir Şube Lideri Tamer, şu tabirlere yer verdi:

“Yılbaşından geçerli olacak biçimde yapılan elektrik artırımında kademeli bir uygulamaya gidildi. Evvel 150, çabucak sonrasında ise 210 kilovatsaat olarak duyurulan birinci kademedeki elektrik artırımı yüzde 52, sonrasındasındaki 210 kilovatsaatin üstündekinde ise elektrik artırımı ise yüzde 127 olarak gerçekleşti. Çok vakitli dediğimiz üç vakit diliminde farklı tarifeler uygulayan elektrik faturalandırma sisteminde ise bu biçimde bir kademelendirme yapılmadı. Yani bütün abonelere yüzde 127 oranında artırım yapıldı. bu türlü elektrik tüketen abonelere bir an evvel tüketimlerini tek vakitli tarifeye geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Yönetime de bu artırımın üç vakitli tarife olanlar için de tıpkı biçimde kademeye bölünmesi davetini yapıyoruz.”