Emekli maaşına yüzde 25 + 617 TL artırım muştusu

kolluk

New member
Emekli maaşına yüzde 25 + 617 TL artırım muştusu En düşük emekli aylığının 2500 liraya çıkarılması direkt 1 milyon 265 bin emeklinin yüzünü güldürürken düzenlemenin yıllık maliyeti 3.5 milyar lira olarak hesaplandı. Öncelikle bu ayki aylıklarını 17 Ocak itibariyle alacak SSK emeklileri ile 25 Ocak’ta almaya başlayacak Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin yüzde 25.5’lik artırımı hesaplanacak. Buna göre aylığı 2500 liranın altında kalanlar bu fiyata tamamlanacak.

Düzenlemeye bakılırsa mesela geçen yıl Temmuz ayında bin 800 lira alan bir emekli yeni artırımla birlikte 2 bin 259 olacağından ve aylığı 2500 lira altında kalacağından 241 lira artırılarak 2500 liraya tamamlanacak.

BUGÜN MECLİS GENEL HEYETİ’NDE

Sabah’ın haberine göre, En düşük emekli aylığının 2 bin 500 lira olması başta olmak üzere birtakım değişiklikler önnazarann yasa teklifi bugün Meclis Genel Heyeti’nde görüşülecek. Bu düzenlemeyle en düşük emekli aylığı yüzde 66 artacak. Komite görüşmeleri sırasında yapılacak düzenlemelerin kamu maliyesine tesirlerini içeren bilgi notu paylaşıldı.

Buna bakılırsa, en düşük emekli aylığındaki güzelleşme 1 milyon 265 bin kişiyi etkileyecek. Düzenlemenin yıllık maliyeti de 3.5 milyar lira hesaplanıyor.

SGK EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ AÇIKLADI

Komite’de soruları yanıtlayan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Ertüzün, artırım uygulanmadan 1500 liranın altında aylığı olan187 bin emeklinin kelam konusu olduğunu belirterek, “Hesap yapılırken evvela bu yıla dair yüzde 25.47 oranında artış yapılıyor. Temmuz ayında gerçekleşeceği öngörülen artırımı da bu maliyetten düşüp kalan 6 aya yüklediğimizde maliyeti 3.4 milyar civarında” dedi.

AYLIĞI 2400 LİRA OLANA OCAK ARTIRIMI

Temmuz ayı itibariyle 2400 lira aylık alan emeklinin geliri 3 bin lirayı geçeceği için olağan artırımdan (yüzde 25.5) yararlanacak. Bugün itibariyle aylığı 1500 lira olan yüzde 25.5 artırımla birlikte 617 lira eklenerek 2 bin 500 liraya tamamlanacak.

Artırımlı aylıklar memur emeklilerine 15 Ocak’ta, SSK emeklilerine 17-26 Ocak içinde, Bağ-Kur emeklilerine de 25-28 Ocak tarihleri içinde yatacak. Alt hudut aylığındaki 2500 lira hududu belge bazında uygulanacak.

PAYLARI ORANINDA ALACAKLAR

Ölen sigortalılardan dolayı dul yahut yetim aylığı alanlar da yüzde 66’lık artıştan payları oranında yararlanacak. En düşük emekli aylığının 2500 liraya yükselmesi SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileriyle bir arada dul ve yetim aylığı alanları da ilgilendiriyor.

1 MİLYONDAN FAZLA İNSANI ETKİLEYECEK

Düzenleme yaklaşık 1 milyon 265 bin kişiyi etkileyecek. Dul ve yetim aylığı alanlar bugüne kadar aldığı payları oranında bu artıştan yararlanacak. Ölen sigortalıdan dolayı dul yahut yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan payları oranında yararlanacaklar.

ÖNEMLİ ARTIŞTAN TÜM AYLIKLAR ETKİLENECEK

Yüzde 50 payı olan dul eşin vefat aylığı bin 250 liradan, yüzde 75 payı olan dul eşin mevt aylığı da 1875 liradan az olamayacak.

Ölen sigortalıdan dolayı iki kız çocuğu yüzde 25’er pay ile yetim aylığı alıyorsa, bunların mevt aylığı da yeni düzenleme daha sonrası 625’şer liradan az olamayacak.

MEMURA 13.7 MİLYARLIK ARTIRIM

Memur ve memur emeklilerine ilave yüzde 2.5’luk artırım verilmesi ve Ocak ayında uygulanacak toplam artırımın yüzde 30.95’e çıkmasını önbakılırsan düzenlemenin toplam maliyeti 13.7 milyar lira olarak belirtildi. Toplu mukavele kapsamında e kamu nazaranvlilerinin aylık ve fiyatlarında 1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 tarihleri içindeki periyot için uygulanacak olan artış oranı yüzde 5 yerine yüzde 7.5 olacak.

Bu oran, tıpkı periyoda ait enflasyon farkı ödemesinde de dikkate alınacak.

bu biçimdece 2021 yılının ikinci yarısından kaynaklı enflasyon farkı dâhil 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 27.9 oranında yapılması gereken artırım yüzde 30.95’e çıkarılacak.

KAYNAK: SABAH