Elektrikte yeni uygulama: Vatandaşın mağduriyeti giderilecek

kolluk

New member
Elektrikte yeni uygulama: Vatandaşın mağduriyeti giderilecek Yeni düzenlemeye göre; Sistemin büsbütün yahut kısmen istem dışı güçsüz kalması durumunda, sistemin kademeli olarak enerjilendirilmesine yönelik acil durum idare planları dağıtım şirketi tarafınca hazırlanacak. Şirketler acil müdahale aracı ile kâfi sayıda eğitimli işçisi 24 saat hazır durumda bulunduracak.

EPDK, Elektrik Dağıtım Sistemi İzleme Yönetmeliği Taslağı’nı kamuoyu görüşüne açtı. Elektriğin kaliteli, inançlı ve daima olarak kullanıcılara sunulması gayesiyle hazırlanan yönetmelik ile dağıtım şirketi ve kullanıcılar tarafınca uyulması gereken kurallar da belirlendi.

YILLIK BAKIM YAPILACAK

Yönetmeliğe göre dağıtım şirketi, elektrik gücünün sürekliliği için yıllık bakım planı hazırlamakla yükümlü olacak. Şirketler ayrıyeten elektriğin dağıtım sistemi üzerinden tüketim noktalarına iletilmesine kadar olan tüm etaplarda, güç akışının gerçek vakitli olarak izlenmesi, sisteme ait ihbarların alınması ve sonuçlandırılması için gerekli irtibat altyapısını da kuracak.

Ayrıyeten heyeti gücü 50 kilowatt üzerinde olan lisanssız üretim santral sahipleri de, dağıtım şirketinin denetim sistemine bilgi aktarılmasına yönelik gerekli sistemleri kuracak.

ACİL DURUM TİMLERİ BULUNDURULACAK

Sistemin büsbütün yahut kısmen istem dışı güçsüz kalması durumunda, sistemin kademeli olarak enerjilendirilmesine yönelik acil durum idare planları dağıtım şirketi tarafınca hazırlanacak. Şirket, şebeke özelliklerini de dikkate alarak, acil müdahale gerektiren durumlar için vaktinde müdahale ve faal bir tahlil sağlayacak biçimde acil müdahale tertibini kuracak ve bunun için 7/24 tam teşekküllü acil müdahale aracı ile kâfi sayıda eğitimli çalışanı bulunduracak. Ayrıyeten dağıtım şirketi, acil durumlarda gerekli uyumu sağlamak için kriz uyum aracı temin edecek.

Öte yandan dağıtım şirketi; her vilayette en az bir adet olmak kuralıyla, nüfus datalarına göre 100 bin nüfusa en az bir adet olacak biçimde tüm vilayetlerde taşınabilir jeneratörler bulunduracak.

KAÇAK KULLANIM İHBARLARI ANLIK PAHALANDIRILACAK

Dağıtım şirketi; irtibat başvurusu, arıza bildirimi, kaçak elektrik gücü kullanım ihbarları, şikâyetler ve dağıtım faaliyeti hususlarına ait yapılan müracaatların alınması ve yanıtlandırılması için kâfi donanım ve işçiye sahip kullanıcı hizmetleri merkezi kurmakla da yükümlü olacak. İhbar ve müracaatlara bu kapsamda anlık olarak cevap verilmesi sağlanacak. Vilayet merkezleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerde; proje onay, süreksiz kabul, sayaç denetim, itiraz ve gibisi süreçleri, nüfusu 5 bin ile 50 bin içinde olan ilçelerde ise minimum olarak kullanıcıların müracaatlarının alınması hizmetlerini yürütmek üzere kelam konusu vilayet ve ilçelerde kullanıcı hizmetleri merkezi kurulacak.

KAYNAK: SABAH