Dünyanın en düzgünleri Karadeniz gazı için geliyor! Yılda tam 4 milyar dolar…

kolluk

New member
Dünyanın en düzgünleri Karadeniz gazı için geliyor! Yılda tam 4 milyar dolar… Türkiye Petrolleri Anonim İştiraki (TPAO) tarafınca Filyos Sanayi Bölgesinde yer alan operasyon merkezinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. görüşmede konuşan TPAO İdare Şurası Lideri ve Genel Müdürü Melih Han Alım, Karadeniz’deki keşifler ve Sakarya Gaz Alanı Geliştirme Projesiyle ilgili bilgiler verildi. Alım, projenin açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Sanayi Bölgesinde yer alacak gaz alım ve sürece tesisi ile her ikisini birbirine bağlayacak boru sınırından oluştuğunu söylemiş oldu.

“2023 YILINDA BİRİNCİ FAZ GAZ ÜRETİMİNİ KARAYA ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sakarya Gaz Alanı Geliştirme Projesiyle bir arada deniz tabanına doğal gaz üretim sistemi kurulacağını belirten Alım, “Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz’de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta olacak. Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte ve 2 bin 200 metrekarelik bir alan ortasında yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru çizgisine aktarılmasını sağlayacak bir biçimde kurulacak. Birinci fazda günde yaklaşık 10 milyon metreküp, ikinci fazda günde yaklaşık 40 milyon metreküp doğal gaz ölçüsüne ulaşılması planlanıyor. Tüm grup arkadaşlarımızla birlikte durmadan çalışıyor ve 2023 yılında birinci faz gaz üretimini karaya ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

“ÇIKARACAĞIMIZ DOĞAL GAZ ÜLKEMİZİN KALKINMASINA HİZMET EDECEK”

Alım, çıkarılacak doğal gazın Türkiye’nin kalkınmasına ve gelişmenine bedel katacağının altını çizerek “Bu keşif, Karadeniz’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük doğal gaz keşfidir. Projemizde bugüne kadar fazlaca kıymetli aralıklar aldık. 8 yılda, 10 yılda yapılabilecek bir projeyi 3 yılda gerçekleştirmeyi yemin etmiş bir takımla birlikte çalışıyoruz. Yılda 4 milyar dolar paha sağlayacak bu projeyi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Çıkaracağımız doğal gaz ülkemizin kalkınmasına hizmet edecek. Bu çalışkan ve necip millet için elimizden gelini yapmaya kelam verdik. Allah’ın müsaadesiyle 2023 yılında doğal gazı karaya ulaştıracağız” diye konuştu.

“BARTIN ÜNİVERSİTESİYLE YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALAR PROJEMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

Proje kapsamında Bartın Üniversitesi ile çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de kaydeden Alım, “Filyos Limanı ve Sanayi Bölgesi ve buraya yapılan çalışmalar sonucunda dünyanın en güzel teknoloji firmaları başta olmak üzere birfazlaca yatırımcıyı bölgeye getiriyoruz. Burası bilhassa yüksek katma kıymetli değişen teknolojinin kullanıldığı ve üretildiği yerler olacak. Bu sürecin içerisinde de Bartın Üniversitesi ve teknoloji şirketleriyle yürüttüğümüz çalışmalar temel oluşturacak. Bartın Üniversitesi ile fazlaca hoş projeler yaptık ve bundan daha sonra da fazlaca hoş işler yapmaya devam edeceğiz. Bartın Üniversitesi ile çeşitli projeler yapma ve teknopark kurulmasına yönelik teşebbüslerimiz olacak” tabirlerini kullandı.

“BARTIN ÜNİVERSİTESİ YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA ÖNE ÇIKMAKTADIR”

Bartın Valisi Sinan Güner ise yaptığı konuşmada Filyos Limanının bölgenin ve ülkemizin kalkınmasındaki rolüne değinerek, Bartın Üniversitesinin bilimsel olarak sürece sağlayacağı katkının değerine vurgu yaptı.

Vali Güner, “Filyos Limanında yapılan çalışmalar kentimiz, bölgemiz ve ülkemizin geleceği için pek heyecan vericidir. Burada bir ekonomik paha oluşuyor. Tüm yapılarıyla bir arada gerçekleştirilen yatırımlar büyük bir istihdama da kapı aralamaktadır. Filyos’daki yatırımlar büyük bir ekonomik güçle birlikte bilim ve teknolojiyi de işaret ediyor. Bu noktada Bartın Üniversitesi yaptığı çalışmalarla öne çıkmaktadır. Filyos Vadisi Projesi ve Sanayi Bölgesi alanında ihtisaslaşma başarısı gösteren Bartın Üniversitesinin tüm birikimini ve insan kaynağını bu istikamette kullanmaktadır. Bu bölgeye dönük teknopark kurulması konusu da gerçekleştiğinde Bartın Üniversitesinin sürece olan katkıları daha da artacaktır” dedi.

“FİLYOS PROJESİ İLE BÖLGEMİZE PAHA KATMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise üniversitenin Filyos Vadisi Projesi odağında “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” alanında ihtisaslaştığını hatırlatarak Türkiye olarak ortaya konulan maksatlara katkılar sunmaya uğraş gösterdiklerinin altını çizdi.

Bartın Üniversitesinin tüm bileşenleriyle bölgesel kalkınma odaklı bir stratejiyle çalışmalar yaptıklarını tabir eden Rektör Uzun, “Üniversite olarak tüm paydaşlarımızla bir arada bölgemize bedel katmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürdüğümüz araştırmalar ve paydaş görüşleri sonucunda Yükseköğretim Konseyimiz tarafınca ihtisaslaşma alanına alındık ve uzman akademik takımımızla oluşturduğumuz yol haritası üzerinden faaliyet gösteriyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar ve açtığımız kısımlarla bir arada ‘Filyos Limanı ve Sanayi Bölgesi Projesi’ konusunda stratejimizi adım adım ilerletiyoruz. Yerli ve ulusal imkânlarımızı en üst düzeye çıkaracak katma pahası yüksek çalışmalar yapıyoruz. Bu fikirlerle takviyeleri için Bartın Valimiz Sinan Güner’e, yakın ilgileri ve sürece dair inancımızı artıran katkıları için TPAO İdare Konseyi Liderimiz ve Genel Müdürümüz Melih Han Bilgin’e, Bartın Belediye Liderimiz Cemal Akın’a, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan hayli pahalı temsilcilerimize teşekkürlerimi sunuyorum” halinde konuştu.

KAYNAK: İHA