Dünyada 90 tane var 60’ı Türkiye’de! Rekor üstüne rekor geliyor

kolluk

New member
Dünyada 90 tane var 60’ı Türkiye’de! Rekor üstüne rekor geliyor Cumhuriyetin ilanıyla birlikte başlayan ekonomik atılımlar, kısa müddette büyük bir üretim kapasitesi yarattı. Biroldukça dalda sıfırdan devasa kapasitelere ulaşılırken, ortadan geçen senelerda Cumhuriyetin kazanımları üzerine inşa edilen kuvvetli sanayi yapısı, global devlerle rekabet yarışına girdi.

Dünya Gazetesi, Cumhuriyet’in 98’inci yılına özel olarak hazırladığı çalışmada, rekortmen dallara geniş bir mercek tutuyor.

GLOBAL YARIŞTA SÜRATLİ KOŞANLAR

BEYAZ EŞYA:
Çin’den daha sonra dünyanın en büyük, Avrupa’nın ise başkan üreticisi. Satın almalarla globaldeki hissesini artırıyor.

SAVUNMA SANAYİ: Net ithalatçı iken net ihracatçı oldu. İHA’larla isminden fazlacaça kelam ettirdi. Havadaki yüksek performansını, yeni projelerle öbür alanlara taşıyor.

ÇİMENTO: Üretim kapasitesiyle dünyada 5’inci, Avrupa’da 1’inci sırada. Yurt haricinde da yatırıma soyunan dal, ABD’de büyüme planlıyor.

SERAMİK: Avrupa’nın en büyük kapasitesine sahip kesim, dünyada satın almalarla büyüyor.

MESKEN DOKUMASI: Türkiye, bu alanda dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı. Rakiplerden Hindistan ile içindeki farkı giderek azaltıyor.

İLAÇ: Yerli ve ulusal strateji ile son senelerda büyüme kaydeden dal, toplam ihracatta hissesini birinci defa yüzde 1’in üstüne çıkardı. Klinik araştırmada, bölgesinin başkanı olmayı planlıyor.

İKLİMLENDİRME: Split klimada Avrupa’nın en büyük üretim gücüne Türkiye sahip. Radyatör ve havlupan ihracatında da en büyük ihracatçı.

ENDÜSTRİYEL MUTFAK: Performansı yüksek şirketlere sahip. Kurulan paydaşlıklar globalde suratını artırıyor. İhracatta birinci 8 içinde.

MADENCİLİK: Dünyadaki 90 madenin 60’ı Türkiye’de üretilebiliyor. Maden çeşitliliğinde 132 ülke içinde birinci 10’da yer alıyor. Doğaltaşta yüzde 33 pazar hissesine sahip.

MOBİLYA: Türkiye, ihracatta ölçü bazında 4’üncü büyük bulunmasına rağmen, bedel bazında 14’üncülüğe geriliyor. Bölümde katma pahalı ihracatı artıracak iştirakler kuruluyor.

DEMİR ÇELİK: Birinci sanayi atağının sembol dallarından. Türkiye’nin birinci ağır demir-çelik fabrikası, 15 haneli köyde kuruldu. Üretim sıralamasında, 7’ncilik için Almanya ile yarışıyor.

GEMİ İNŞA: Türk tersaneleri, özel gayeli gemi inşasında dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Birinci yüzer güç gemisi, birinci LNG’li römorkör, en büyük balık gemisi onların imzasını taşıyor.

CAM: Türkiye düzcamda Avrupa 1’incisi, dünya 5’incisi. Cam konut eşyasında Avrupa 2’incisi, dünya 3’üncüsü. Kesimi 7 büyük, 12 bin KOBİ sırtlıyor.

KİMYA: En süratli büyüyen kesimlerden. Yatırımlar süratli artıyor, ihracat da. 2023’te 25 milyar dolar ihracat yapmayı, 2030’da ise ihracatta birinci kesim olmayı hedefliyor.

HALI: Dünyanın makine halısının yüzde 40’ını Türkiye elinde bulunduruyor. Bu gücünü Ar-Ge yatırımıyla katma bedeli artırmada kullanıyor.

OTOMOTİV: yavaşça ticaride İspanya’dan daha sonra Avrupa’nın en büyük üretim yapan ülkesi Türkiye. Dünyanın doğuştan elektrikli birinci SUV’u da bir daha Türkiye’de üretilecek.

KAYNAK: DÜNYA.COM