Dövizden TL’ye geçene Merkez’den teminat

kolluk

New member
Dövizden TL’ye geçene Merkez’den teminat Merkez Bankası, Hazine’nin TL’ye dönüşüm uygulamasına katkı sunmak emeliyle, “Bir seferlik döviz tevdiat hesabı dönüşümü” takviyesi başlattı. Buna bakılırsa, 20 Aralık prestijiyle dolar, euro ve sterlin cinsinden hesabı bulunanların, TL vadeli hesaba geçmesi durumunda birebir biçimde kur farkı alabilecek. Kurdaki yükselişin faiz getirisini geçmesi durumunda ortadaki fark Merkez Bankası tarafınca ödenecek.

İKİ FARKLI UYGULAMA

Kurdaki mümkün yükselişten tedirginlik duyan vatandaşların TL’ye yönelmesi için iki farklı imkân sunuldu. “Kur Muhafazalı TL Vadeli Mevduatı”nda kurdaki yükselişin vade sonunda faiz getirisini geçmesi durumunda ortadaki fark Hazine tarafınca karşılanacak. 20 Aralık prestijiyle döviz hesabı bulunanların TL vadeli mevduat hesabına geçmesi durumunda ise misal biçimde fark Merkez Bankası tarafınca karşılanacak.
Kur Muhafazalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’ndan farklı bir uygulama olan vadeli TL katılma hesabında da kur farkı ya da cari faiz getirisinden hangisi fazlaysa o fiyat ödenecek. Bu uygulamadan bankalarda döviz hesabı bulunanlar yararlanacak.

TL’NİN HİSSESİ ARTACAK

Mevzuyla ilgili bildiri de yayımlandı. Merkez Bankası, döviz tevdiat ve döviz cinsinden iştirak fonlarının vadeli hesaplara dönüştürülmesi halinde hesap sahiplerine takviye sağlanmasına karar verdi. Bankadan yapılan açıklamada, bankacılık sistemindeki toplam mevduat, iştirak fonu ortasında Türk Lirası’nın hissesinin artırılarak, finansal istikrarın desteklenmesinin amaçlandığı vurgulandı. TCMB’nin uygulamasında merak edilen soruların karşılıkları şu biçimde:

Dönüşümde birinci kur: 12.348 TL

TÜRKIYE Cumhuriyet Merkez Bankası, Kur muhafazalı Türk Lirası Vadeli Mevduatlar için kullanılacak kurları açıklamaya dün başladı. TCMB tarafınca yapılan açıklamaya nazaran dolar/ TL kuru 12.3480, euro kuru 13.9125, sterlin kuru ise 16.3622 TL olarak belirlendi. Buna nazaran 90 gün sonunda şayet kur 12.74 TL’nin üzerinde olursa Hazine ortadaki farkı mudiye ödeyecek. TCMB, ortalarında euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlini’nin de olduğu toplam 22 para ünitesi için kur açıklanıyor. Öte yandan TCMB, 1 Aralık’ta satım istikametinde yapılan birinci döviz müdahalesinin büyüklüğünü 844 milyon dolar olarak deklare etti.

Mobius: Olumlu bir adım atıldı

MOBIUS Capital Partners Kurucu Ortağı Mark Mobius, yeni ekonomik tedbir paketinin TL’nin kıymet kaybı açısından pek olumlu bir adım olduğunun altını çizdi. Mobius, “Biz Türkiye’ye yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Hükümetin son attığı adım TL’nin kıymet kaybı açısından yeterli bir adım” dedi.

Hangi tarih ve kurlar baz alınacak?

20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı yahut döviz cinsinden iştirak fonu bulunan yurt ortasında yerleşik gerçek şahıslar yararlanacak.

Takviyeden yararlanma koşulu var mı?

Kelam konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürenler takviyeden yararlanabilecek.

Açılacak hesapların vadesi ne olacak?

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek.

Hesapların faiz oranı nasıl?

Hesaplarda uygulanan en az faiz oranı MB siyaset faizi kadar olacak.

Vadedilk evvel para çekilirse ne olacak?

Vadedilk evvel hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Mudiye nasıl ödeme yapılacak?

Açılacak Türk Lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr hissesi ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden ödeme yapılacak.

Hesaba hangi faiz oranı işletiliyor?

Bankanın uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası tarafınca belirlenen ve şu an yüzde 14 olan bir hafta vadeli repo ihale oranının altında olmayacak.

Fazla ödemeyi kim yapacak?

Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak meblağ, anapara ve faiz/kâr hissesi fiyatından büyükse; ortadaki fark Merkez Bankası’nca karşılanacak.

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ