Deri sanayicileri 2019 ihracat sayılarını geçmeyi hedefliyor

kolluk

New member
Deri sanayicileri 2019 ihracat sayılarını geçmeyi hedefliyor Balıkesir’in Gönen ilçesinde kurucu ortağı olduğu jelatin üretim tesisinde açıklamalarda bulunan Uyguner, 2020’de deri sektörünün de salgından epeyce önemli biçimde olumsuz etkilendiğini anlattı.

Deriye talebin azalması ve hayvan bölümlerinin devam etmesiyle deri fiyatlarında değerli ölçüde düşüşler yaşandığını belirten Uyguner, “Şimdi bir toparlanma görüyoruz. Türkiye, 18 bölgede 500’ün üzerinde tabakhanesiyle küçükbaş ve büyükbaş deri üretimi yapıyor. Ülkemiz dünyadaki kıymetli tabakhanecilik merkezlerinden biri.” dedi.

Uyguner, son senelerda Türkiye’de jelatin ve kolajen pazarının da güçlenmesiyle tabakhane çıktılarından da katma kıymet elde edilmeye başlandığını söylemiş oldu.

Ülkede tabaklama alanında yapılan değerli yatırımların sürmesini beklediklerini lisana getiren Uyguner, şu biçimde devam etti:

“Şu anda 2021 yılında 2019’un sayılarını çabucak hemen yakalamış değiliz lakin 2020’nin de bir çok üstündeyiz. Varsayım ediyorum ki bu yılın sonuna kadar 2019 ihracat sayılarımızı geçeceğiz. 2019 ihracat sayımız 1,7 milyar dolardı, Kovid-19 niçiniyle 2020’de epeyce önemli bir düşüş oldu. Bu yıl inşallah 1,7 milyar doları geçerek 2 milyar doları hedefliyoruz. Birinci 3 ayımız geçen yılın birebir periyoduna nazaran âlâ gidiyor. Bu yılın 3’üncü ve 4’üncü çeyreğinde hayli önemli toparlanma bekliyorum. Pandeminin tesirlerinin ve sokağa çıkma kısıtlamasının azalmasıyla talepte bir patlama olacağını bekliyoruz.”

Uyguner, yurt haricindeki ana pazarı Avrupa olan Türkiye deri kesiminin, dünyanın her yerine ihracat yaptığını belirtti.

KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI

Türkiye’deki tabakhanelerin hepsinin arıtma sistemlerinin bulunduğunu söz eden Uyguner, bunları dünya standartlarına yükseltmeye çalıştıklarını söylemiş oldu.

“Türkiye genelindeki 30-40 firmamız, derneğimizin de sayesinde bir proje oluşturarak milletlerarası epeyce kıymetli bir kalite evrakı olan Leather Working Group (LWG) sertifikalarını aldı.” tabirini kullanan Uyguner, bu dokümanın global pazarlarda ellerini epey önemli manada pekiştirdiğini belirtti.

Bu yıl daha fazla işletmeye LWG sertifikası aldırmak istediklerini kaydeden Uyguner, “Bu sertifika yardımıyla bizden eser alan müşterilerimiz, etrafa saygılı üretim yapıldığı için bizi tercih ediyor. Bu dokümana sahip ne kadar epey tabakhanemiz olursa ihracatımız o kadar artacak. Bu durum yurt ortasında bizden eser alıp bunları ihraç edecek olan ayakkabıcılar, çantacılar, konfeksiyoncuların da elini bir o kadar güçlendirecek.” diye konuştu.

Burak Uyguner, dernek olarak farklı projelere imza atmayı planladıklarını kelamlarına ekledi.

KAYNAK: AA